وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران گفت: کشورهای ۱+۵ هیچ چاره ای نداشتند، که وارد مذاکرات با ما شوند و من به این مذاکرات خوشبینم اما همراه با احتیاط و چشمان باز.
به گزارش واحد مرکزی خبر، ظریف در حاشیه بیست و یکمین اجلاس شورای وزیران سازمان همکاری اقتصادی (اکو) در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چقدر به مذاکرات اخیر ژنو خوشبین هستید، افزود: باتوجه به اینکه مردم ایران نشان دادند که هیچ راهی جز مذاکره با ایران از راه احترام متقابل و براساس موضع برابر وجود ندارد طرف های مذاکره کننده هیچ چاره ای جز اینکه وارد مذاکرات شوند ندیدند.
وی گفت: مطمئنا که اگر اراده سیاسی وجود داشته باشد هیچ موضوع حل نشدنی در این باره وجود نخواهد داشت.
وزیر امور خارجه در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری مهر مبنی بر اینکه چرا در توافقنامه مذاکرات به جزئیات تحریم های بانکی و نفتی اشاره ای نشده است، افزود: براساس سند توافقات مقرر شد که برنامه هسته ای ما دست نخورده باقی بماند و همانطور که اقدامات طرف مقابل محدود و موقتی است اقدامات ما نیز موقتی و محدود خواهد بود.
ظریف گفت: مهمترین بحث در این سند این است که تحریمی اضافه نشود و منابع بانکی و محدودیت هایی که در بحث غذا و دارو داریم از حالت بلوکه شدن رفع شود.
وی افزود: نکته دیگر در بحث نفت و بانک است که ما معتقدیم همه تحریم هایی که در این باره صورت گرفته غیرعادلانه و غیرقانونی است و در این سند مقرر شد بیمه نفتکش ها و پالایشگاه ها محدود شده بود از محدودیت خارج شود.
وزیرامورخارجه در پاسخ به سوال دیگر این خبرنگار مبنی بر اینکه ایران در قبال نهایی شدن این پرونده چه کاری انجام خواهد داد، گفت: در سند توافقات مقرر شد که هدف کار در مرحله نهایی، حذف کل تحریم های شورای امنیت و تحریم های دوجانبه و چندجانبه مرتبط با موضوع هسته ای باشد چراکه از نظر ما همه این تحریم ها غیرعادلانه و غیرحقوقی است و فقط به مردم ما ضرر می زند و هیچ تاثیری در فعالیت های صلح آمیز هسته ای ما ندارد.
ظریف ادامه داد: اقدام جمهوری اسلامی ایران براساس این سند رفع نگرانی های طرف مقابل است و ما برای اینکه در این زمینه به تفاهم برسیم هیچ نگرانی نداریم.
وی گفت: براساس سند از مرحله نخست تا پایان برنامه هسته ای ایران شامل غنی سازی، در خاک ایران ادامه پیدا می کند و فقط درباره شرایط آن صحبت خواهیم کرد اما موضوع غنی سازی دست نمی خورد و حاضریم اقداماتی انجام دهیم که نگرانی ها رفع شود.
وزیر امور خارجه افزود: اگرچه براساس توافق یک سال فرصت داریم اما ما می خواهیم با نگاه بلندپروازانه این زمان را 6 ماهه کنیم.
وزیر امور خارجه در ادامه گفت : سازمان اکو توانمندی های زیادی دارد و ارتقای همکاری ها و همبستگی اقتصادی میان کشورهای عضو بسیار ضروری است.
محمدجواد ظریف افزود: فعالیت این سازمان در دهه اخیر در بحث حمل و نقل و ترانزیت مفید و مؤثر بوده است اما در حوزه های بانکی،بیمه ای ، انرژی و غیره باید تلاش های بیشتری صورت گیرد.
وی گفت: جمهوری اسلامی ایران به عنوان میزبان اکو بر تقویت فعالیتهای این سازمان تأکید فراوان دارد و معتقدیم اینگونه همکاریها در دنیای امروز زمینه را برای نقش آفرینی همه کشورهای منطقه فراهم می کند.
وزیر امور خارجه گفت: امیدواریم در یک سالی که ایران علاوه بر میزبانی مقر دبیرخانه مسئولیت اجلاس وزرای خارجه اکو را به عهده دارد اقدامات قابل توجهی در عرصه بین المللی داشته باشیم.
وی در ادامه در پاسخ به سؤال خبرنگار شبکه خبر مبنی بر اینکه آیا پیشنهاد امروز رییس جمهور مبنی بر لزوم اصلاحات در سازمان اکو در دستور کار قرار گرفته است یا نه؟ گفت:سازمان اکو از یک سال پیش گروهی را برای مشخص کردن راهکارهایی در زمینه کارآمد کردن اکو مشخص کرده و این گروه پیشنهادهایی را به دبیرخانه اکو ارائه داده که این پیشنهادها در جلسه کارشناسان ارشد بیان شده است.
ظریف گفت: نیاز است که مسیر برای کارآمد کردن و اصلاحات هموارتر شود و پیشنهاد رییس جمهور در دستور کار ماست و در بیانیه تهران هم به آن توجه داریم.
وزیر امور خارجه در پاسخ به سؤال خبرنگار واحد مرکزی خبر مبنی بر اینکه برای عملی شدن ارتقاء همکاریهای اقتصادی سازمان اکو چه برنامه ای پیش بینی شده است؟ گفت:بیانیه نهایی اجلاس تهران به تصویب رسید که تقویت همکاریهای تجاری و رفع موانع تجارت، همکاریهای انرژی ، اجرایی شدن پیشنهادهای گروه شخصیتهای برجسته برخی از مفاد این بیانیه است و مقرر شد اصلاحاتی تا مرداد سال 93 در سازمان اکو صورت گیرد.