محمدی با اشاره به فقدان آمادگی آمریکا و رژیم صهیونیستی برای جنگ طولانی با نیروهای مقاومت پیش بینی کرد به زودی آتش بس حتی موقت اعلام خواهد شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما،هادی محمدی ، کارشناس مسائل غرب آسیا و یوسف عزیزی، کارشناس مسائل بین الملل از واشنگتن در گفت و گو با برنامه جهان امروز وضعیت جنگ در روز سی و ونهم را بررسی کردند که در زیر می خوانید:
سوال: روز سی و نهم دارد به پایان میرسد و فردا روز چهلم این جنگ هست، سوالی که وجود دارد در افکار عمومی این هست که الان صهیونیستها چقدر توانستند پیشروی کنند؟ پیشروی شان چقدر موثر و ارزشمند محسوب میشود؟ غزه چه شرایطی دارد؟ و مسیر به چه سمتی میرود؟
محمدی:از روز اول یا روز دومی که اقدامات رژیم صهیونیستی شروع شد، تاکید مقامات سیاسی و نظامی این بود که هدف اصلی نابودی حماس است و آزادی اسرای خودشان ، و یک هدف بزرگ در نظر گرفتند،.این هدف به موازات طرحی بود که آقای بلینکن در سطح منطقه دنبال میکرد برای این که بتواند کوچ اجباری ایجاد بکند و اقدامات نظامی اسرائیل مقدمه و زمینهای باشد برای کوچ اجباری، و همانطور که شما در این ۳۹ روز می بینید همه اقدامات نظامی را با این کارکرد انجام میدهد. به شکلی که از شمال به سمت جنوب و از جنوب هم در شرایط ناگوار و دشوار قرار بگیرند تا زمینه کوچ اجباری فراهم بشود.
ولی رایزنیهای آقای بلینکن با مصر و اردن به جایی نرسید آنها سعی کردند این بزرگی هدف را نصف بکنند و به منطقه شمالی انتقال بدهند و بگویند منطقه شمال را اشغال کنیم و از طریق تسلط بر منطقه شمالی بتوانیم جنوب شهر غزه را از منطقه شمالی جدا کنیم این یک دستاورد نظامی هست و ما تقلیل اهداف را توسط رژیم صهیونیستی به تدریج شاهد بودیم.
سوال: یعنی آن اول یک هدف حداکثری تعیین کردند که کل حماس باید نابود بشود؟
محمدی: بله نابود بشود، حالا آقای بایدن هم که به اسرائیل آمدند همین گفت و گو را در کابینه با آقای نتانیاهو داشتند، تلویزیون ۱۲ اسرائیل هم این را پخش کرد که ایشان سوال کرد که وقتی که شما میگویید نابودی حماس منظورتان چیه؟ نظامی اش هست؟ سیاسی اش هست؟ فکریش هست، اجتماعی اش هست؟ چکار میخواهید بکنید؟ سعی کنید یک هدف قابل دسترس برای خودتان در نظر بگیرید.
سوال: که بعدا هم بتوانید به آن برسید.
محمدی: حالا طی ۱۵ ، شانزده روز اخیر که عملیات زمینی را شروع کردند تمرکز روی بخش شمالی غزه هست.
سوال: که شهر غزه هم در شمال نوارغزه قراردارد.
محمدی: بله شمال هست و شهر بیت لاحیا و بیت حانون و جبالیا و محلههای پیرامونی شهر غزه، در تست اولیه عملیاتی محورهای مختلفی را از شمال تا جنوب، از شمال غرب تا شمال شرق، تا شرق شهر غزه تا جنوب شهر غزه، روبه روی خان یونس و رفح را تست زدند، حتی در یکی از این عملیات هم نیروهای کماندویی آمریکا حضور داشتند که کشته شدند و آقای مک گری گور اعلام کرد که اینها تکه تکه شدند.
سوال: فکر کنم ژنرال بازنشسته آمریکایی بود.
محمدی: ایشان مک گری گور مشاور ترامپ بود، در دوره ترامپ ایشان اعلام کرد نیروهای کماندویی ما هم همراه اینها بودند. حالا در بخش بعدی من تکمیل میکنم که آمریکاییها برخلاف ادعایی که میکنند که در این جنگ فقط نقش مستشاری دارند ، روی زمین حضور دارند و در مناطق جنوب شهر غزه هم همین دیروز تلاش کردند.
دو روز گذشته تلاش کردند به بخشی از تونلها که برای آزادی اسرا و پهپادهای آنها است دسترسی پیدا بکنند. اصلا ماموریت اصلی شان شناسایی مسیر تونل هاست که بتوانند با حملات ویژه و کماندویی اسرا یا فرماندهان حماس را اسیر بکنند، این در کنار نیروهای ویژه انگلیسی، فرانسوی و آلمانی است که در اسرائیل حضور دارند و از آنها اسمی برده نمیشود.
به هرحال عملیات طی دو هفته گذشته در شهر غزه از حداقل سه محورآغاز شد، محور شمالی از کنار ساحل، شمال غربی، یکی از شمال شرقی به سمت بیت یاهون و یکی هم از قسمت جنوب محله شجاعیه و حی الزیتون و اینمحله زیتون که این منطقه بازی هست، اینها مناطق کشاورزی بوده که شروع کردند به پیشروی و بعد خودشان را از منطقه جنوب شهر غزه به دریا رساندند، این منطقه ، منطقه باز غیرمسکونی و کشاورزی است، از آنجا سعی کردند به سمت شمال بیایند که محور شمال غربی هم به اینها متصل بشود، ولی درواقع این کار هنوز میسر نشده خصوصا در بندرماهیگیری شهر غزه و فاصله تقریبا یک کیلومتری اینها امکان این دست دادن را پیدا نکردند، سعی کردند وارد مناطق مسکونی بشوند، به محضی که وارد منطقه مسکونی شدند، تلفات و خسارتها و از دست دادن تانک هایشان و زرهی هایشان و بولدوزرهایشان شروع شده.
سوال: آقای اسامه حمدان سخنگوی حماس در لبنان گفته که رژیم صهیونیستی بیش از ۱۸۰ تانک و نفربر از دست داده.
محمدی: یعنی اینقدر این صدمه به سه لشکر زرهی که وارد این عملیات شدند بالاست که الان طی تقریبا کمتر از یک هفته، اسرائیل سعی کرده یک یگان جدید زرهی را از مرکاوای سه که از رده خارج بوده و میخواسته که دیگر آبروی میرکاوای چهار بیش از این از بین نرود توی کوچهها و پس کوچههای ورودی شهر غزه که اینها هدف مقاومت قرار گرفتند و منهدم شدند و قدرت مانوری هم ندارند، چون جثه بزرگی دارند، سعی کردند میرکاوای سه را وارد بکنند در حد یک تیپ جدید که بیاید این مشکل را برطرف بکند.
ورود اینها به مناطق مسکونی هم در بعد زرهی، هم در بعد نیروی پیاده که همراه این هاست و نیروهای کماندویی گولانی و جف آ تی و امثال اینها هستند، زمینه خوبی را برای شکار به وسیله مقاومت فراهم کرده، به سادگی تقریبا ۲۰ درصد کل قدرت زرهی اسرائیل در این جا صدمه دیده، منهدم شده وقدرت تحرک ندارد، میخواهند جایگزین میرکاوای سه بکنند و نیروهای پیاده آنها، کماندویی شان هم که در ساختمانها قرار میگیرند هدف کمینها یا اقدامات مقاومت قرار میگیرند که همه تلفاتشان بالاست و جالب است اسرائیل تلفات این چند روزه را زیر ۵۰ نفر اعلام میکند، در صورتی که ۱۸۰ تا تانک یا بولدوزر یا زرهی نفربر.
سوال: اینها حداقل سه چهار تا خدمه دارند.
محمدی: در اینها ۵ تا نیروی ویژه وجود دارد توی نفربرهایشان، در هر کدام از بولدوزرهایشان اگر یک نفر هم کشته شده باشد آمار باید آمار بسیار بالایی باشد و جالب است که به عنوان زخمی نزدیک مثلا ۳۰۰ نفر را اعلام میکنند منتها میگویند صد نفرشان از اینهایی که آمریکاییها هم همین را میگویند سرگیجه گرفتند و ضربه مغزی شدند و اینها میگویند صد نفر ضربه مغزی شده که این ترفندی است برای این که تاب آوری جامعه را مورد آسیب قرار ندهند لذا میتوانیم بگوییم که خصوصا از دیروز که عملیات مقاومت به شدت در محور شمال غربی برای شکار تانکها از پشت افزایش پیدا کرده، تلفات ادوات اینها و تانکهای اینها هم که روزهای قبل حدود ۱۰ دوازده بود به ۲۰ تا در ۲۴ ساعت گذشته افزایش پیدا کرده است.
لذا هم در بخش نیروی زرهی و هم در بخش نیرویی که بتواند جنگ شهری بکند دچار مشکل هستند، رفتند نیروهای مزدوری را از فرانسه، آلمان و اروپایی که در جنگ شهری عراق شرکت داشتند از آنها یگانی را آماده کردند، آوردند که بتوانند در جنگ شهری مشکل نیروهای احتیاط اسرائیلی که اصلا تجربه و آموزش کافی ندارند، انگیزه هم ندارند، به شدت هم میترسند، حل کنند. نیروهای مزدور بیاورند پول بدهند و اینها را وارد جنگ شهری بکنند.
سوال: رژیم صهیونیستی و بازیگرهای دخیل در این جنگ چه طرحی و چه برنامه ای دارند؟
محمدی: آنها یک طرح ایده آل دارند برای اینکه کل شمال غزه را بتوانند اشغال بکنند، وقتی که نیروهای زرهی شان و نیروهای پیاده شان پیشروی میکنند وبا مقاومت روبه رو میشوند بلافاصله عقب میکشند و نیروی هوایی آن قسمتی را که نیروهای مقاومت هستند بمباران شدید میکند تا از طریق صاف کردن ساختمانها و نقاطی که ممکن است مقاومت از آنها استفاده بکند، زمینه پیشروی خودشان را آماده بکنند که تا به حال این کار برایشان میسر نبوده، طرح ایده آل آنها این است که شهر غزه شمالی را در بخش شمالی به تصرف در بیاورند، از طریق کاملا خواباندن آنها و بعد مجبور کردن مردم به مهاجرت ، منطقه شمالی بیش از یک میلیون جمعیت داشته که حدود ۶۰۰ یا ۷۰۰ یعنی اعداد دقیقی وجود ندارد به سمت مناطق جنوبی کوچ کردند الان حدود ۳۰۰ چهارصد هزار نفر هنوز در مناطق شمالی هستند، اینها با این اقداماتی که روی بیمارستانها یا ساختمانهای مسکونی میکنند میخواهند این افراد را هم به سمت جنوب کوچ بدهند.
سوال: یعنی وقتی می گویند ما بیمارستان را محاصره میکنیم و میزنیم دیگر هیچ جایی در امان نیست و منطقه را تخلیه کنید.
محمدی: یعنی تخلیه شدنش تازه مرحله بعدی اینهاست که به شدت این منطقه را با خاک یکسان بکنند، بعد هم اگر بتوانند به تونل ها، به مقاومت، به اسراء،دسترسی پیدا کنند این طرح ایده آل آنهاست، در حالی که الان شرایط به گونهای است که این طرح پیش نرفته، امروز آقای نتانیاهو مصاحبه میکرد که ما چند هفته وقت لازم داریم برای این کار، در صورتی که سخنگوی ارتش که من همین الان داشتم مصاحبه اش را گوش میکردم میگوید حالا باهم برای اقدامات نظامی هم مذاکرات سیاسی، داریم اقداماتی میکنیم که اسرایمان را آزاد بکنیم، باز حتی هدف عملیاتی به این سمت رفته که بتوانیم با مذاکره پیش برویم، که تا به حال قبول نداشتند، می گویند بتوانیم با مذاکره اسرای خودمان را آزاد بکنیم، گفته میشود در قاهره طرح آماده هست، طرحهای توافق شده رئیس سی آی ای، موصاد، مسئولان اطلاعاتی مصری آقای عباس کامل و مسئول اطلاعات قطر، رایزنی هایشان را کامل کردند و طرح در اختیار آقای بایدن هست که اجازه آتش بس و حتی آتش بس انسانی و محدود چند روزه را هنوز نداده.
سوال: آقای محمدی، خیلی نکته خوبیه، ما آقای یوسف عزیزی در واشنگتن را هم داریم که از ایشان درباره همین نگاه آمریکاییها و برنامهای که آمریکاییها دارند پیش میبرند بپرسیم.
سوال: من داشتم با آقای محمدی صحبت میکردم به اینجا رسیده بودیم که طرحی برای تبادل اسرا وجود دارد؟ به هرحال زندانیانی که از فلسطینیها درون زندانهای رژیم صهیونیستی هستند آزاد بشوند، در مقابل هم حالا این اسرایی که از صهیونیستها دست حماس هست آزاد بشوند، میگویند که در نقطهای که میز بایدن هست آنجا متوقف شده، آمریکاییها خیلی موافق نیستند.
عزیزی: خب مشخص هست بالاخره سیاست خارجی آمریکا تحت تاثیر لابیهای قدرت و ثروت و مخصوصا لابیهای اسرائیلی هست و تصمیم گیری در این حوزهها بر خلاف نظر اکثریت مردم آمریکا که در نظرسنجیهای مختلف، راهپیماییهای مختلف نشان دادند که دنبال آتش بس هستند، انجام می گیرد.
به نظر میرسد هنوز دولت بایدن حداقل روی صحنه، حالا پشت صحنه و پشت پرده را به صورت دیگری باید صحبت کنیم، اما روی صحنه همچنان بر نظر فشار حداکثری که اسرائیل میخواهد بیاورد و اهداف حداکثری اسرائیل پافشاری میکنند همچنان که در کنار آن به دنبال این هستند که مطمئن بشوند این بحران به یک بحران منطقهای تبدیل نمیشود و بحران محلی یعنی در همان حوزه غزه میماند برای این که امریکا این تاب آوری و اجازه را ، اولا برای جنگیدن در جاهای دیگر و راه انداختن یک جنگ از طرف اسرائیل ندارد و از طرف دیگر هم راه افتادن یک جنگ منطقهای ممکن است طبق سناریوهایی که اعلام شده قیمت نفت را به بالای ۱۵۰ دلار در هر بشکه برساند و وضعیت اقتصادی که الان هم در مغرب زمین وضعیت مناسبی نیست بدتر هم بکند.
سوال: نسل کشی عجیب و بی سابقه مقابل چشم جهانیان در حال وقوع هست، شاید با این شدت و این قدر شفافیت ما در سالها و دهههای گذشته نسل کشی نداشتیم این سیاست آمریکاییها و برخی دولتهای غربی همچنان حمایت مطلق از عملیات صهیونیست هاست، حتی حاضر نمیشوند از کلمه آتش بس استفاده کنند، کجا و در چه نقطهای ممکن است سیاست آمریکا و این دولتها تغییر کند؟
عزیزی: ببینید، دو حالت مهم وجود دارد یکی فشار افکار عمومی داخل هست، البته برخلاف حالا نظری که متاسفانه من میبینم که بعضی وقتها در ایران هم مطرح میشود که خب در کشورهای دمکراسی غربی تمام تصمیمات مخصوصا در حوزه سیاست خارجی و امنیت ملی براساس رای و نظر مردم هست، خب نه این طور نیست، افکار عمومی تاثیر دارد و لی تاثیر جزئی دارد و عملا سیاست خارجی در این کشورها توسط گروه نخبه جامعه شان که البته تعریفش با گروه نخبگان در کشور ما متفاوت هست، ایجاد میشود، اما افکار عمومی میتواند تاثیر بگذارد و آقای بایدن سال بعد انتخابات ریاست جمهوری دارد، دقیقا یک سال بعد انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا هست و نکتهای که وجود دارد برخی از ایالات حساسی که رقابت تنگاتنگی در ۲۰۲۰ در ۲۰۱۶ بین دمکراتها و جمهوریخواهها بود، رقابت همچنان نفس گیر هست شاید چند ده هزار رای بتواند کل تکلیف ریاست جمهوری را مشخص کند، لذا ما دیدیم که در تظاهراتی که در روزهای اخیر و هفتههای اخیر در آمریکا در خود واشنگتن دی سی انجام شد آمریکاییهای عرب تبار، آمریکاییهای مسلمان و انجمن مختلف، گروههای مختلف، آقای بایدن را تهدید کردند که اگر به آتش بس تن ندهد و رژیم اشغالگر قدس رابرای برقراری آتش بس تحت فشار قرار ندهد، در سال آینده برخلاف ۲۰۲۰ دمکراتها به بایدن رای نخواهند داد.
یعنی اینکه به جمهوری خواهها رای میدهند، شرکت نخواهند کرد و این امکان دارد که باعث شکست آقای بایدن بشود، خب پس یک مسئله فشار داخلی هست که در کنار لابی قدرتمند و ثروتمند اسرائیلی و صهیونیستی که اینجا فعال هستند، خب بقیه گروههای اقلیت و بقیه گروهها هم سعی میکنند که قدرتشان را تجمیع کنند تا نظرشان را به آقای بایدن تحمیل بکنند که زودتر آتش بس را به اسرائیل بقبولاند.
اما مسئله دوم هم بحث منطقهای هست یعنی وقتی که ما میبینیم بالاخره نیروهایی در یمن، نیروهای محور مقاومت در عراق، در لبنان، اینها هم کم کم دارند وارد بازی میشوند یا وارد بازی شده اند، خب این خودش خطر بزرگی هست، به خاطر این که آمریکا دوست ندارد مسئله به یک جنگ منطقهای تبدیل بشود، ایران هم که خب هستش، به عنوان یک نیروی هدایتگر کلی، بنابراین به نظر میرسد که برخلاف حرفهایی که چند روز اخیر در کشورزده شد، این که ما بگوییم نمیخواهیم بجنگیم، دنبال جنگ نمیرویم، دنبال حقوق بشر هستیم و حقوق بین الملل هستیم این هم هست که ما تجربه اش را در برجام دیدیم ، تجربه اش را در همین قضیه فلسطین و تجربههای مختلف که دنیای غرب همانطوری که شما هم گفتید در جلوی چشم شان تمام بندهای حقوق بشر و بندهای اساسی منشور سازمان ملل نقض میشود و عملا هیچ اقدامی انجام نمیگیرد.
سوال: الان به نظر شما زمان دارد به نفع کدام سمت میگذرد، از یک طرف خب عملیات زمینی صهیونیستها همانجوری که داشتیم صحبت میکردیم آنقدر موفق نبوده و آن هدفی که گفتند خیلی زمان بیشتری به آن نیاز دارد چندین ماه و حتی بیشتر از یک سال گفته شده، از طرف دیگر میبینیم حتی در صحبتهای وزیر خارجه رژیم گفته شده که مثلا دو هفته دیگر زمان برای عملیات وجود دارد و فرصت دارد از دست میرود، به نظر شما زمان چطور دارد پیش میرود؟
عزیزی: از دو وجه میشود به آن نگاه کرد، خب بالاخره هرچقدرزمان میگذرد با این ددمنشی که شده در مورد قطع کردن آب و برق و گاز و سوخت و دارو و زدن بیمارستان و اینها مسلما به مردم مظلوم فلسطینی در غزه فشار وارد میشود، اما از آن طرف هم اگر نگاه بکنیم اسرائیل هیچ وقت آمادگی یک جنگ طولانی مدت را نداشته ، لذا الان حدود یک ماه و بیش از یک ماه از حادثه ۱۵ آبان، ۷ اکتبر گذشته و به نظر میرسد که جریانهایی در داخل خود اسرائیل به این نتیجه رسیدند که آن اهداف اولیه بلندپروازانه نمیتواند به نتیجه برسد و آقای نتانیاهو صرفا به خاطر این که فعلا نمیخواهد در مقابل افکارعمومی داخل خودشان و افکارعمومی جهانیان پاسخگوباشد ، فعلا آتش جنگ را شعله ور نگه داشته است.
باید بدانیم که اقتصاد اسرائیل آسیب بسیارجدی دیده، همین امروز حتی در مورد شروع به کار سال جدید دانشگاهی آنها، چند ماه به عقب افتاده با تاریخ نامشخص، وضعیت اقتصادی بسیار بد هست، خب میشود در موردجزئیاتش خیلی صحبت کرد، آن چیزی که مشخص هست این است که تاب آوری نظام اقتصادی و سیاسی خود رژیم صهیونیستی در کنار همه کمکهایی که دنیای غرب دارد به او میکند، مخصوصا از نظر روانی، از نظر مسائل روانی که برای مردمشان هست به مقداری نیست که بخواهند جنگ را خیلی طولانی ادامه بدهند، باید ببینیم که فاکتورهای مختلف چگونه تاثیر میگذارد و آیا همه این فاکتورهایی که صحبت کردیم و میهمان برنامه هم به خوبی درموردش صحبت کردند میتواند آتش بس را هرچه زودتر به منطقه غزه وارد بکند؟
سوال: آقای محمدی، شما به خوبی شرایطی که وجود دارد ترسیم کردید، طرح ایده آل صهیونیستها هم را هم گفتید، چقدر آن طرح شان عملیاتی است، امکان پذیر هست که بتوانند شهر غزه را اشغال کنند یا مثلا حماس را نابود کنند؟
محمدی: این ۱۵ روز مبنای خیلی خوبی است برای قضاوت، حتی اگر که باقیمانده جمعیت شمال غزه هم به جنوب غزه منتقل بشود، زمینهای که موجب رنجش نیروهای مقاومت است که کشتار مردم هست و آن اقداماتی که روی بیمارستانها انجام میگیرد، هیچگونه غذا، آب و امکاناتی به مناطق شمالی یعنی در شهر غزه و بیت لاحیا و جبالیا و منتقل نمیشود، حتی اگر همه مردم منتقل بشوند تازه مقاومت شرایطش ایده آل میشود که نگران کشتار درمناطق نزدیک خودش نیست.
سوال: یعنی دست مقاومت برای مقابله آزادترهست؟
محمدی: آزادتر خواهد بود اگرچه اسرائیل هم در این چنین شرایطی اقدامات وحشیانه بیشتری را برای با خاک یکسان کردن همه چیز در آنجا انجام میدهد، ،آنجا هر تعداد نیروی اسرائیلی، زرهی، پیاده یا کماندویی وارد بشود با توجه به شرایط شبکه تونلهایی که وجود دارد آنها هستند که آسیب پذیرند، وقتی الان ۲۰ بیست و پنج درصد از نیروی زرهی اسرائیل توی همین اقداماتی که هنوز به جایی نرسیدند یعنی جایی که به عنوان پیروزی نظامی از او یاد بکنند، با این تلفات بالا و با این خسارات بالا مواجه شدند ، قطعا با توجه به این که دنبال مرکاوای سه و نیروهای کماندویی بین المللی و امثال اینها هم هستند، این سقف تاب آوری بسیار پایین است و لذا انتظار این نیست که اهداف آنها به جایی برسد همانطوری که عرض کردم مذاکرات سیاسی را دستگاههای اطلاعاتی غربی و اسرائیلی و عربی و اینها دنبال کردند، اینها ممکن هست که حتی تا یک هفته مثلا به بهانه چانه زنیهای سیاسی، اقدامات نظامی خودشان را ادامه بدهند، ولی چون تاب آوری لازم نظامی و خسارتهایی که برآنها وارد شده را ندارند، حتما مساله به سمت نتایج مذاکرات سیاسی شیفت خواهد شد و این اهداف حداقلی هم به دست رژیم صهیونیستی نخواهد افتاد، یک نکته بسیار مهمی را باید تاکید بکنم نتیجه جنگ در غزه در منطقه شمالی هرچه باشد بر پارامترهای زیادی در عرصه داخلی اسرائیل، فلسطین، منطقه و جهان اثرگذار است.
سوال: چه پیامدهایی دارد؟
محمدی: پیامدهای گوناگونی. اگر ما فرض کنیم اسرائیل دیگر از این جا اهداف خودش را نمیتواند به دست بیاورد، این معنایش این است که تمام پروژههای عادی سازی روابط از سوی کشورهای عربی با بی میلی دنبال خواهد شد، تکیه به آمریکا و رژیم صهیونیستی از طرف این کشورها با عدم تمایل انجام میشود و وضعیت مقاومت تسهیل میشود، معادله مقاومت در سطح منطقه قدرتمند میشود، جایگاه اثرگذاری آنها در موضوعات مختلف به سمت دیگری خواهد رفت.
سوال: فکر کنم ماجرای این جنگ به این سمت رفت که صهیونیستها خیلی دوست دارند بگویند اگر گروهی در ۷ اکتبر مثل این ضربه را به ما بزند ما دیگر برای آینده تاریخ میخواهیم این گروه را حذف کنیم؟
محمدی: این هدفی است که آنها دنبال میکنند، ولی دست نیافتنی است.
سوال:، ولی برعکسش اگر به این هدف نرسند یعنی در مفهوم مقابلش نشان داده میشود که مقاومت توانسته چنین ضربهای بزند و بماند و در آینده هم میتواند همچنین ضربهای بزند.
محمدی: و باز هم رژیم صهیونیستی را توی اقدام نظامی مستقیمش شکست بدهد ولذا هردو حالتش، حتی اگر موفقیتی کسب بکند و بتواند ضربهای به مقاومت در آنجا بزند حتی محدود، این میتواند اثرمنفی در معادلات و آن چیزی که مطلوبیتهای طرفهای مرتبطش هست بگذارد.
سوال: یک نقطه مبهمی وجود دارد این وسط، این هست که من از آقای عزیزی هم پرسیدم میخواهم تحلیل شما را هم داشته باشم، جنگ تبعاتی برای رژیم صهیونیستی دارد، اقتصادی، امنیتی، به هرحال اینها توجیه شان این بوده که یهودیان را از نقاط مختلف جهان بیاورند به یک سرزمین امن، ولی وقتی جنگ بخواهد ادامه دارد باشد، این آژیرهای خطر دائم به گوش برسد با آن توجیه تاسیس این رژیم خیلی همخوانی ندارد، یک بخشی از کارشناسان میگویند ما ممکن است شاهد یک جنگ طولانی مدت چند ماهه، یکساله و اینها باشیم، ولی برخی دیگر میگویند که این باید زودتر تعیین تکلیف بشود، رژیم نمیتواند این را ادامه بدهد، نظر شما چیه؟
محمدی: قطعا رژیم صهیونیستی جزء ایده آل هایش این هست که بتواند با آوردن پای قدرتهای غربی به عنوان حامی و حتی وارد کردن آنها به عرصه نبرد، یک جنگ طولانی را داشته باشد چرا؟ برای اینکه به شدت به یک پیروزی حتی حداقلی نیازمند هست، این نیاز برای این هست که حیاتش و موجودیتش مرتبط با این نتیجه هست، به این دلیل هست که اصرار میکنند، آقای نتانیاهو میداند که پایان جنگ، پایان عمر سیاسی اش هست، لذا یکی از دلایل اصرار آقای نتانیاهو این هست که هرچه جنگ ادامه پیدا بکند، احتمال این که بتواند پیروزی به دست بیاورد به عمر سیاسی او خواهد افزود و میتواند خودش را و جامعه اش را توجیه بکند که من اگر اصرار به جنگ کردم نتیجه گرفتم و حالا هم ادامه میدهم.
یکی از احتمالات دستیابی پیروزی این هست که نتانیاهو یا دولت اسرائیل یا حتی کشورهای غربی مصمم میشوند که در برخورد با گروههای مقاومت اقدامات مشابهی را به اجرا بگذارند ولی با توجه به تاب آوری دولت بایدن و هم تاب آوری رژیم صهیونیستی بعید میدانم بیشتر از دو هفته آینده بتواند نقش آفرینی بکند.
سوال: صحبتهای وزیرخارجه شان که دیروز بود، کوهین گفت دو هفته، نظرتان؟
محمدی: دیگر سقف ایده آلی است که بتوانند با مانورهای مختلف که به بهانه مذاکرات سیاسی و جزییات توافق هست، بتوانند طولانی بکنند، ولی ممکن هم هست که در کمتر از این زمان ناچار بشوند که توقف پنج روزه را بپذیرند و تبادل اسرا به شکل مرحلهای آغاز بشود.
سوال: با این شرایط خب بازنده اصلی همه اینها نتانیاهو خواهد بود دیگر؟
محمدی: قطعا، خود اسرائیلیها هم در رسانه هایشان دیروز و امروز تاکید میکردند که اگر ما حتی آتش بس یا توقف ساعتی و یا حتی چند روزه را هم بپذیریم، این به معنای پذیرش شکست ما خواهد بود.
پایان