گردهمایی ائتلاف جهانی علیه آپارتاید علمی برای صلح، عدالت، امنیت و سلامت جهانی امروز به مناسبت روز جهانی علم در خدمت صلح و توسعه در تالار شهید سلیمانی دانشگاه تهران برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، محورهای گردهمایی ائتلاف جهانی علیه آپارتاید علمی برای صلح، عدالت امنیت و سلامت جهانی شامل «عدالت علمی، حقوق بینالملل و تحریمها»، «آپارتاید علمی و راهبردهای مقابله حقوقی با آن»، «مصادیق آپارتاید علمی در جهان»، «آپارتاید و عدالت علمی در جهان»، «علم و فناوری در خدمت صلح عادلانه»، «آپارتاید علمی، صلح، عدالت، امنیت و سلامت جهانی» و «آپارتاید علمی، نظام سلطه و ملتهای مورد ستم» است.
دبیرکل مجمع جهانی صلح اسلامی و و رئیس کنفرانس ائتلاف جهانی علیه آپارتاید علمی گفت: امروز آپارتاید علمی مسیر سازنده علم را دچار چالش کرده است و نظام سلطه در همه عرصههای علم در تلاش برای قدرت و سودجویی بیشتر خود است.
داود عامری در ادامه گفت: در جهانی در حال تحول رندگی میکنیم و به گفتمان علمی به عنوان یک گفتمان جهان شمول باید توجه شود.
وی به نقش علم و فناوری در ساخت جهان آینده اشاره کرده و گفت: قدرت نظام آینده بر اساس علم و فناوری شکل خواهد گرفت و هوش مصنوعی اکثر معادلات را طراحی خواهد کرد. علم و فناوری تبدیل به فرصتی برای تبدیل ثروت خواهد شد و نگرانیهای بزرگ انسان در آینده، نگرانی از انسان مستقل و با هویت است.
عامری افزود: بنابراین پرداختن به آپارتاید علمی و مقابله با آن در جهان بسیار حائز اهمیت است و امروز مفهوم آپارتاید علمی، قلمرو بزرگی را شامل میشود.
دبیرکل مجمع جهانی صلح اسلامی گفت: امروز متاسفانه پدیده مهاجرت، بسیاری از نخبگان را به شرق و غرب میبرد؛ با این چالشهای بزرگی که امروز با آن روبرو هستیم یکی از گفتمانهای که میتواند مطرح شود، ارزش عدالت و ارزش انسانی است که نیازمند به ادبیات سازی و بسط مفاهیم مختلف دارد.
وی خاطرنشان کرد: عدالت علمی یکی از مسائل مهم امروز و آینده است و امروز میتوان با اتخاذ یک روش مناسب، زمینه ساخت زنجیره ارزشسازی انسانی را فراهم کنیم و پرچم دار صلح و عدالت باشیم.
در ادامه این کنفرانس رئیس دانشگاه تهران نیز گفت: علی رغم رشد علم و تکنولوژی الزاماً فضایل انسانی تضمین نشده است و چه بسا روز به روز بدتر هم میشود که عمق بی عدالتی و جنگ طلبی را امروز در غزه شاهد هستیم.
سیدمحمد مقیمی در ادامه گفت: هدف علم این است که در انسان معرفت ایجاد شود و بتواند حقیقت را کشف کند تا فضایل اخلاقی و اجتماعی را در جامعه ارتقاء دهد و مؤلفههای عدالت و صلح را برپا کند و کیفیت زندگی بشر را ارتقاء دهد. علم در نهایت منجر به رفاه و آسایش بشر میشود.
وی اظهار داشت: علی رغم اینکه شاهد مظاهر علم و تکنولوژی در دنیا هستیم که جهش علمی و فناوریهای مختلف در طول تاریخ بشر قابل مقایسه نیست. آما آیا همه اینها توانسته کیفیت زندگی بشر را از نظر مادی و معنوی تامین کند؟ آیا علم توانسته صلح و عدالت را فراهم کند؟ باید گفت، علمی که هدفش ایجاد صلح و عدالت و ارتقاء امنیت بشر بوده، فراهم نشدهاست.
رئیس دانشگاه تهران خاطر نشان کرد: امروز استکبار جهانی تلاش میکند ما را از یافتههای علمی در عرصههای مختلف و جنبههای کاربردی علمی محروم کند؛ حال آنکه ما باید با هم تعامل علمی داشته باشیم و امروز نیازمند واقعی علم برای ارتقای صلح و عدالت هستیم. اما استکبار جهانی با آپارتاید علمی این قضیه را نادیده میگیرد.
وی خاطرنشان کرد: علم دارای خزانهای است و کشورها باید از آن بهره بگیرند، اما در این فضای آپارتاید علمی اجازه استفاده از علم واقعی داده نمیشود؛ اما باید تلاش کنیم با روشهای مختلف جنبههای متافیزیکی علم را در دنیا پیدا کنیم و تلاش کنیم شرایط خودتحریمی و دیگر تحریمی که استکبار ایجاد کرده را از طریق فعالیتهای علمی، ایجاد تشکلها و ... از میان برداریم.