پژوهش میدانی باستانشناختی برای تعیین عرصه تپه ثبت ملی شده ستران شهر آجین (آژین) در اسدآباد همدان، انجام شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، سرپرست هیئت باستانشناسی گفت: عرصه واقعی این محوطه باستانی حدود یک و نیم هکتار است که با تعیین شدن آن میتوان حریم این محوطه را هم به زودی تعیین کرد.
امیر بهرامی افزود: محوطه باستانی ستران آجین (آژین) در محدوده بافت شهری قرار دارد و به علت بی توجهی به زبالهدانی تبدیل شده است.
او با اشاره به اینکه این محوطه با توجه به ساخت و سازهای اطراف، به شدت در خطر تخریب است، گفت: از بخش شرقی تپه هم یک جاده آسفالت به سمت روستاهای دهستان کُلیایی عبور میکند و ضلع شمالی و غربی تپه نیز با خانههای مسکونی محصور شده است.
او افزود: در ضلع جنوبی تپه نیز ساختمان شهرداری آجین قرار دارد با توجه به همه این مسائل باید تعیین حریم این تپه هر چه زودتر انجام شود.
بهرامی گفت: با مشخص شدن محدوده عرصه و تعیین شدن حریم، ادارات مختلف موظف خواهندشد برنامههای عمرانی و خدماتی خود را با هماهنگی میراثفرهنگی و رعایت ضوابط عرصه و حریم این محوطه باستانی به اجرا درآورند.
او درباره فرق بین عرصه و حریم توضیح داد: در عرصه محوطه نمیتوان هیچگونه دخل و تصرفی انجام داد، اما در حریم، به طور کنترل شده و با نظر میراث فرهنگی به طوری که به محوطه آسیبی نرسد میتوان تغییراتی انجام داد. قدیمیترین بقایای استقراری تپه ستران آجین مربوط به هزاره چهارم قبل از میلاد است و در دورانهای تاریخی و اسلامی نیز مورد استفاده بود. این محوطه باستانی در سال ۱۳۸۳ در فهرست آثار ملی ثبت شد.