تلسکوپ فضایی هابل در رصدهایش تصویری از مجموعه متراکمی از ستارگان ثبت کرده است که با نیروی گرانش به هم متصل شده اند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، به نقل از ساینس دیلی، این مشاهده بخشی از تلاش متمرکز دانشمندان بین المللی برای مطالعه خوشههای کروی نزدیک قلب کهکشان راه شیری است. این خوشه کروی موسوم به «ترزان ۱۲» که در صورت فلکی قوس قرار دارد توسط ابرهای گاز و غبار پوشیده شده است. این ابرها نور ستارگانی را که ما میبینیم، چذب و تغییر میدهند.
اخترشناسان می گویند: غلظت ستارگان در خوشههای کروی به سمت مرکز بیشتر است. کهکشان راه شیری حدود ۱۵۰ خوشه کروی باستانی دارد که به دور مرکز کهکشانی میچرخند، اما بسیار بالاتر و پایینتر از صفحه مسطح کهکشان ما قرار دارند.
مطالعات ستاره شناسان نشان میدهد این خوشه حدود ۱۵ هزار سال نوری از زمین فاصله دارد و این مکان فضای زیادی را برای غبار میانستارهای بین ما و خوشه باقی میگذارد تا نور آبی را پراکنده کند و باعث شود فقط طول موجهای قرمزتر به زمین برسند. ابرهای غبار بین ستارهای به گونهای خال دار شده اند که بخشهای مختلف خوشه سرختر از دیگر بخشهای خط دید ما به نظر میرسند. ابرهای غبار بین ستارهای به گونهای خال دار شده اند که بخشهای مختلف خوشه سرختر از دیگر بخشهای خط دید ما به نظر میرسند.
در تصویر جدیدی که تلسکوپ فضایی هابل از خوشه متراکم ترزان ۱۲ ثبت کرده ، غبار، نور ستارهها را پراکنده و چندین رنگ مایل به قرمز ایجاد کرده است. درخشانترین ستارههای قرمز در عکس، غولهایی هستند که چندین برابر بزرگتر از خورشیدند و بین زمین و خوشه ارتباط برقرار میکنند. درخشانترین ستارههای داغ و آبی نیز در امتداد خط دید قرار دارند که فقط شامل ستارگان بسیار قدیمی است.
ترزان ۱۲ یکی از ۱۱ خوشه کروی است که حدود نیم قرن پیش توسط آگوپ ترزان ستاره شناس کشف شد. هابل با دید دقیق خود، مطالعه خوشههای کروی را متحول کرده است. مشاهدات هابل، رابطه بین سن و ترکیب را در درونیترین خوشههای کروی کهکشان راه شیری روشن کرده است.