رئیس مرکز امور خیریه سازمان اوقاف و امور خیریه گفت: کار پژوهشی و علمی در حوزه موسسات و تشکلهای خیریه و آسیب شناسی این مراکز، سازمان اوقاف را به این نتیجه رساند که برای بهرهوری بهتر در این زمینه باید هم افزایی میان این مراکز اتفاق بیافتد.
وی افزود: با توجه به اینکه در ساختار سازمان اوقاف، تغییراتی اتفاق افتاد و مرکزی مستقل به عنوان مرکز امور خیریه شکل گرفت، چند مسئولیت مهم بر عهده این مرکز قرار داده شد. بخشی از فعالیتهای این مرکز به اداره کردن و ارتقا و مدیریت مراکز درمانی موقوفه اختصاص دارد. در کشور ۱۱۲۶ مرکز درمانی اعم از بیمارستان، درمانگاه و مرکز بهداشت داریم که بخشهای مختلف دارد. بخشی از این مراکز از طریق سازمان اوقاف، بخشی را هیئت امنا و بخشی به صورت مشارکتی اداره میشود. همچنین برخی مراکز در اختیار وزارت بهداشت قرار داده شده و نظارت آنها برعهده سازمان اوقاف است.
حجتالاسلام شرفخانی اضافه کرد: برخی موقوفات وجود دارد که به ساخت مراکز درمانی اختصاص دارد. به عنوان مثال واقفی زمینی را برای ساخت بیمارستان وقف کرده، ضرورت دارد که از ظرفیت خیران برای ساخت و ساز استفاده کنیم. در این زمینه درحال حاضر در کشور حدود ۷۰ طرح داریم که در حال ساخت و ساز هستند.
وی افزود: در کل کشور ۱۵۶ هزار تخت بیمارستانی عمومی، خصوصی و خیریه داریم. از این تعداد، ۲۴ هزار و ۶۵۶ تخت از ساختار وقف شکل گرفته یعنی ۱۶ درصد تختها از ظرفیت واقفان شکل گرفته است.
رئیس مرکز امور خیریه سازمان اوقاف و امور خیریه گفت: حدود ۴۷۳ درمانگاه در کشور وجود دارد و تقریبا ۳۰ درصد مراکز درمانی در کل از ظرفیت واقفان و خیرین شکل گرفته است که ظرفیت بینظیری است.
شرفخانی به بخش دیگری از اقدامات سازمان اوقاف در زمینه دارالایتام به عنوان محل نگهداری و آموزشی ایتام اشاره کرد و گفت: در کشور حدود ۶۰ دارالایتام وجود دارد که از بین اینها ۲۵ مرکز فعال هستند و بیش از ۱۹۰۰ نفر شبانه روزی در این مجموعهها نگهداری میشوند.
وی گفت: مراکزی نیز در این زمینه در حال ساخت و ساز هستند به عنوان مثال بزرگترین مرکز دارالایتام در استان فارس شهرک صدرا در حال ساخت و ساز است. در همین زمینه قرار است در بابلسر مرکز تفریحی برای ایتام راه اندازی شود. اینها مجموعه اقداماتی است که میتوانیم به بهزیستی کمک کنیم. ۱۹ محل هم در این زمینه وقف شده که باید ساختمان آنها احداث شود.
حجتالاسلام شرفخانی افزود: کمک و مساعدت به نیازمندان از دیگر اقداماتی است که در دستور کار مرکز امور خیریه سازمان اوقاف قرار دارد. برخی موقوفات وجود دارد که درآمد آنها باید برای ایتام هزینه شود. در حال حاضر ۳۰۴ موقوفه در این زمینه وجود دارد.
وی گفت: کمک به درمان نیازمندان دیگر سرفصل اقدامات مرکز امور خیریه سازمان اوقاف است که باز هم موقوفاتی در این زمینه در نظر گرفته شده است. یکی دیگر از اقدامات کمک به ازدواج و تأمین جهیزیه است و بیش از ۹۰ میلیارد تومان تاکنون در این زمینه هزینه شده و بحث دیگر آزادی زندانیان است.
رئیس مرکز امور خیریه سازمان اوقاف و امور خیریه گفت: بخشی از اقدامات مربوط به موسسات و تشکلهای خیریه میشود. در کشور ما وزارت کشور، کمیته امداد، نیروی انتظامی، سازمان ملی جوانان، سازمان بهزیستی، بهداشت و درمان و ... به موسسات مجوز میدهند. اوقاف در نظر دارد در این زمینه هم افزایی کند. کار پژوهشی و علمی در این حوزه انجام دادیم و آسیب شناسی موسسات صورت پذیرفت.
وی گفت: به این نتیجه رسیدیم نیاز است این مراکز جایی دور هم جمع شوند و هم افزایی اتفاق بیافتد، درواقع شوراهای خیریه با این نگاه شکل گرفت و به صورت مردمی اداره خواهد شد. امید است آسیبهای موجود با همافزایی مرتفع شود و بهرهوری خوبی در عرصه خیریه در کشور شکل بگیرد. سازمان اوقاف در این زمینه بیشتر نقش تسهیلگری، آموزشی و ارتقای سطح مدیریتی تشکلها و موسسات خیریه را بر عهده دارد.
این دوره که با حضور ۳۰۰ نفر از اعضای منتخب شوراهای امور خیریه سراسر کشور با رویکرد ارتقاء علمی، توانمندسازی، تبادل تجربیات و تبیین برنامههای شوراهای خیریه برگزار شده است تا ۱۹ آبان ادامه خواهد داشت.