در سفر رئیس محیط زیست کشور در طوفانِ گردو خاک،
تشکیل ستاد ملی مقابله با پدیده گردو خاک در شمال سیستان و بلوچستان
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور در یک روز طوفانی به شمال استان سیستان و بلوچستان، سفر کرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مرکز سیستان و بلوچستان، بررسی آخرین وضعیت تالاب بین المللی هامون و بررسی مشکلات تالاب نشینان بخشی از برنامههای سفر رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور به سیستان بود.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور گفت: اسم بحران گرد غبار را تا در میدان نباشیم درک نخواهیم کرد امروز ما در روزی از منطقه بازدید کردیم که یکی از روزهای حاد از نظر توفان گرد و غبار در منطقه بود و از نزدیک مشکلی که مردم با آن مواجهاند را مشاهده کردیم و این سیستان را در بالاترین سطح دغدغه کشور قرار می دهد.
علی سلاجقه گفت: کارشناسان ما باید به صورت میدانی از کانون های بحرانی منطقه و همچنین کشور افغانستان بازدید و همراه کارشناسان کشور همسایه برای تثبیت گرد و غبار به صورت جدی وارد عمل شوند.
وی افزود: قبل از شروع فصل بارش تالاب هامون باید در سریع ترین زمان مرطوب شود و کشور همسایه باید به تعهدات حق آبه که حق این مردم ولایتمدار این منطقه است عمل کند.
محمد کرمی، استاندار سیستان و بلوچستان در نخستین نشست ستاد ملی سیاست گذاری و هماهنگی مدیریت کنترل ریزگردها، گفت: امروز در این شرایط آب و هوایی بخشی از مشکلات مردم سیستان را از نزدیک دیده و لمس کردیم ما از ابتدای سال تاکنون شاهد افزایش توفانهای گرد و غبار به دلیل تغییر شرایط اقلیمی بودهایم.
وی افزود: سیستان سالهاست دچار خشکسالی بوده پیرامون این معضل برنامههایی در دستور کار بوده که بخشی از آنها اجرایی شده، بخشی در قالب مصوبه بوده یا در قالب مطالعات در حال انجام است و درخواست ما اینست که دانشگاه سیستان و بلوچستان با دارا بودن ۴۵۰ عضو هیئت علمی از ظرفیت مردم در راستای همافزایی برای انجام مطالعات استفاده کند.
استاندار سیستان و بلوچستان تصریح کرد: باید دقت کرد زمان مطالعات زیاد طولانی نباشد تا حداقل بخشی از مطالعات را اجرایی و برای تامین اعتبار آنها اقدام کنیم.
وی با بیان اينکه پیگیری حقابه باید موضوع دائمی و جدی باشد، ادامه داد: در حوزه آب اقدامات خوبی با همکاری وزارت نیرو و سازمان برنامه و بودجه انجام شده در حوزه تامین آب برای شمال سیستان و بلوچستان برنامه هایی در حال اجراست که حفر چاههای ژرف، انتقال آب دریا، انتقال آب تهلاب و جهاد آبرسانی از جمله آنهاست.
کرمی گفت: در شرایط موجود انتظار اینست با توجه به شرایط اقلیمی و سرما و گرمای بیسابقهای که سال گذشته تجربه کردیم و خسارتهایی که در این رابطه وارد شد در بخش آب، برق و مالیات تخفیفهایی قائل شویم تا از این طريق به مردم کمک کنیم، افزون بر آن در بخش گمرک نیز وقتی مصوبه ۴۰۰ دلار انجام شده نباید با نگاه کلان به آن نگریست بلکه باید قوانین را برای مرزنشینان انجام داد تا شهرستانها تجاری باشند.
وی ادامه داد: در بخش کشاورزی باید توجه ویژه به سیستان و بلوچستان شود کشاورزی باید به موضوعهای کشتهای جایگزین و ایجاد گلخانه بپردازد یا در بخش دام به موضوع تامین تغذیه دام و در حوزه پرورش ماهی هم باید اقداماتی انجام شود که بخشی از آنها در دستور کار بوده و یا اجرایی شده است.
کرمی افزود: درخواست ما اینست همانطور که برای دریاچه ارومیه ستاد ملی تشکیل شد برای دریاچه هامون نیز ستاد ملی تشکیل شود.
استاندار سیستان و بلوچستان گفت: درخواست ما اینست این مشکلات در هیئت دولت مطرح و مصوبهای برای تخفیف آب، برق و مالیات برای کمک به مردم سیستان اندیشیده شود تا از این بحران عبور کنیم.
وی همچنین از مرز مشترک ایران و افغانستان و ورودی رودخانه هیرمند در شهرستان زهک بازدید کرد.
روز گذشته مدارس شمال استان به دلیل شدت گرفتن وزش باد شدید و گرد و خاک، در دوشیفت صبح و عصر غیرحضوری شد.
بنابر اعلام اداره کل هواشناسی استان روز گذشته وزش باد شدید تا بیشینه ۱۰۱ کیلومتر در ساعت زابل را درنوردید و گردوغبار حاصل از آن شعاع دید افقی را به ۶۰۰ متر کاهش داد.
وی ادامه داد: همچنین در شهرستان زهک بیشینه سرعت باد به ۶۵ کیلومتر در ساعت رسید و دید افقی را در ایستگاه هواشناسی تا ۱۰۰ متر کاهش داد.
حیدری بیان کرد: طوفان گردوخاک تا چهارشنبه در نواحی شمالی استان ادامه خواهد داشت.
محسن حیدری توصیه کرد: از تردد غیر ضروری بیماران تنفسی، افراد سالخورده و کودکان، در زمان غبار آلود شدن هوا خودداری شود. احتیاط در ترددهای جاده ای و محافظت از گلخانه ها و محصولات توصیه می شود و از کار در ارتفاعات جدا پرهیز کنید.