مشاور وزیر راه و شهرسازی و سرپرست دفتر اقتصاد و مسکن: بر اساس آمار پالایش شده و شناسایی صورت گرفته در سال ۱۴۰۱ حدود، ۸۲ هزار واحد مسکونی خالی شناسایی و به سازمان مالیاتی معرفی شد.
در ابتدا، مجری آقای مصطفی بزرگ نسب با بیان این که در خبرها دیدیم و شنیدیم که وزارت راه و شهرسازی اعلام کرده که تاکنون ۱۸ هزار خانه خالی را برای مالیات به سازمان امور مالیاتی معرفی کرده، سازمان امور مالیاتی هم گفته این فهرست را دریافت کرده و به زودی این ۱۸ هزار خانه خالی مشمول مالیات میشود. اما چیزی که میخواهیم راجع به آن صحبت کنیم که مشخص است راجع به خانههای خالی صحبت کنیم یک قدمت ۴۰ - ۵۰ ساله که قانونی دارد، اما تا الان آن طور که باید و شاید انجام نشده است.
سوال: خانم معززی در خصوص این که تاکنون پیش رفتیم و اوضاع کار از چه قرار است؟
معززی خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما: هم در گزارش و هم در توضیحات شما همکار محترم دیدیم این قانون قدمت زیادی دارد از دهه ۴۰ مطرح شده، خانههای خالی هم از همان موقع وجود داشتند و باعث شدند که بازار مسکن به هم بریزد، اما در دهه ۹۰ ما یک جهش قابل توجهی را در تعداد خانههای خالی در گزارشهای مرکز پژوهشها میبینیم که خیلی تأمل برانگیز است. مجلس در دهه ۹۰ دست به کار شده قانون را مجدداً به روند انداخته، تصویب کرده و در نهایت سال ۹۹ اصلاحیه نهایی را زده و آن را ابلاغ کرده است.
در همان سال یعنی یک سال بعد سال ۱۴۰۰ یک میلیون و ۳۰۰ هزار خانه مشکوک به خالی شدن شناسایی میشوند، اینها پالایش میشوند و پیامکها یا دعوتنامههایی به این صاحبان ارسال میشود، ۴۴۰ هزار نفر در سامانه املاک و اسکان و اطلاعات خودشان را ثبت میکنند، عدهای اعتراض میکنند به خانههای خالی و در نتیجه اتفاقی در مبنای گرفتن مالیات در آن سال رخ نمیدهد و ما وارد سال بعد میشویم یعنی اطلاعات سال خانههای خالی سال ۱۴۰۰ به دست وزارت راه و شهرسازی میافتد که ۵۷۷ هزار خانه خالی شناسایی میشوند، اینها پالایش میشوند.
اتفاق قابل توجهی که در این موضوع رخ میدهد این است که تعداد ۹ شرکت یا حالا بانک هستند که در داشتن خانههای خالی اینجا سهیم هستند، آنها معرفی میشوند، جداسازی میشوند، برخی از افراد بیش از دو خانه خالی دارند، بعضی از این مؤسسات یا شرکتهای خصوصی بیش از ۵۰ خانه خالی ثبت میکنند.
وزارت راه و شهرسازی بعد از این که این ۵۷۷ هزار تا را به سازمان امور مالیاتی ابلاغ میکند و معرفی میکند این سازمان دست به کار میشود برای گرفتن مالیات، همان طور که اعلام کردیم و شما هم گفتید اصلاً مبنای گذاشتن این قانون گرفتن مالیات نبوده، مبنا تنظیم بازار مسکن بوده، بعد از این که بررسیها صورت میگیرد مجدداً اعتراض خیلی از این کسانی که خانه خالی برای آنها در نظر گرفته شده ثبت میشود و در نهایت برای سال ۱۴۰۰ حدود ۲ هزار میلیارد تومان مالیات از این خانهها اخذ میشود. ما حالا در مسیر این هستیم که اطلاعات خانههای خالی موجود در سال ۱۴۰۱ به سازمان امور مالیاتی ارسال شود. آقای سبحانیان رئیس سازمان امور مالیاتی اعلام کرده اطلاعات ۱۸ هزار خانه خالی به دستشان رسیده و بعد از این که پالایش شود از اینها مالیات اخذ خواهد شد.
سوال: آقای نوروزی یک سوال خیلی مشخص این که الان ما میدانیم چه تعداد مشخص خانه خالی داریم در کشور؟
نوروزی مشاور وزیر راه و شهرسازی و سرپرست دفتر اقتصاد و مسکن: ناظر به سوالی که فرمودید در سامانه املاک و اسکان یک شناسایی حداکثری صورت گرفته حدود ۴۰۰ میلیون رکورد اطلاعاتی از بحث اقامت، مالکیت و موجودیت املاک بررسی شده و با توجه به بالاخره مفاد قانونی که وجود داشته حدود ۵۷۰ هزار خانه خالی شناسایی شد که عموم اینها بیش از دو تا خانه خالی در اختیار افراد بود.
سوال: این از چه تاریخی تا چه تاریخی بوده است؟
نوروزی مشاور وزیر راه و شهرسازی و سرپرست دفتر اقتصاد و مسکن: سال مالی ۱۴۰۰
سوال: یعنی الان سال ۱۴۰۲ که هستیم داریم با هم صحبت میکنیم الان چه تعداد از کل خانههایی که در کشور داریم، خالی است، عددش چقدر است؟
نوروزی مشاور وزیر راه و شهرسازی و سرپرست دفتر اقتصاد و مسکن: ما تا الان حدود ۱۸ هزار خانه خالی را به سازمان مالیاتی معرفی کردیم.
سوال: معرفی را کاری نداریم، چه تعداد عدد این که خانهها خالی هستند چند است؟
نوروزی مشاور وزیر راه و شهرسازی و سرپرست دفتر اقتصاد و مسکن: من یک توضیح بدهم به این میرسیم. ما دو تا رویکرد اساسی داریم که در شورای مسکن هم مصوب شد مفاد قانونی ناظر به این موضوع وجود دارد، یک رویکرد این است که ما به هیچ عنوان دنبال درآمدزایی بیشتر نیستیم دنبال این هستیم تا آنهایی که شناسایی میکنیم را پیگیری کنیم اینها به بازار مسکن عرضه شوند به صورت عرضه حداکثری اتفاق بیافتد تا بتوانیم بازار را مدیریت کنیم لذا تا جایی که میشود تلاش میکنیم به سازمان مالیاتی معرفی نکنیم به افراد هشدارهای لازم داده میشود. به افرادی که شناسه اولیه که کردیم به آنها پیامک زده میشود ما فقط در همین دو ماه گذشته نزدیک به ۴ میلیون پیامک به افرادی که در طول دوره اولیه شناسایی شدند دادیم. ما ۲۰ نفر از همکاران ما در وزارت راه و شهرسازی روزانه دارند تماس میگیرند با افرادی که به عنوان خانه خالی شناسایی شدند.
سوال: پس من برداشتم از فرمایش شما این است که تا حالا پیش بینی و بررسی اولیه شما نشان میدهد که ممکن است ما حدود ۴ میلیون واحد خالی از سکنه داشته باشیم.
نوروزی مشاور وزیر راه و شهرسازی و سرپرست دفتر اقتصاد و مسکن: نه ۴ میلیون نیست. طبق سرشماری نفوس و مسکن سال ۹۵ ما ۲ و نیم میلیون خانه خالی شناسایی اولیه صورت گرفت، این نرخ طبیعی خانههای خالی است در همه کشورهای دنیا حدود ۵ درصد است یعنی ۵ درصد از خانهها باید خالی باشد برای جابجایی، برای کشور ما حدود ۱۰ درصد یعنی ۵ درصد بیش از میانگین طبیعی دنیا که حدوداً میشود یک میلیون و ۲۰۰ - ۳۰۰ هزار خانه که شناسایی شده از این یک میلیون و ۲۰۰ هزار خانه مسکونی که شناسایی شده در آمار سرشماری نفوس و مسکن طبق قانون روستاها کلاً معاف از مالیات هستند و شهرهای زیر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت و واحدهای مسکونی که مشکل حقوقی داشته باشند یا بافتهای فرسوده که در حال تخریب باشند اینها را از تور مالیاتی مشمول مالیات بر خانههای خالی نمیشوند.
سوال: پس ما مثلاً در آمار سال ۹۵ که ۲ و ۶ دهم میلیون واحد خالی است میگوییم یک و خردهای منعی ندارد به جهت تقاضای نقل و انتقالاتی است مابقی، ولی خانه خالی است یک و خرده ای؟
نوروزی مشاور وزیر راه و شهرسازی و سرپرست دفتر اقتصاد و مسکن: از آن یک و خردهای هم عرض کردم روستاها معاف از مالیات هستند، شهرهای زیر ۱۰۰ هزار تا معاف از مالیات هستند، خالی هستند، ولی مشمول مالیات نمیشوند.
سوال: حالا ما میخواستیم ببینیم این عدد الان چقدر شده؟ دلیلش را میتوانیم بگوییم یا نه؟
نوروزی مشاور وزیر راه و شهرسازی و سرپرست دفتر اقتصاد و مسکن: من میخواستم این را عرض کنم که شناسایی که صورت گرفته برای سال ۱۴۰۱ هشتاد و ۲ هزار واحد مسکونی خالی نهایی بود که به سازمان مالیاتی معرفی شد، الان شناسایی مان ادامه دارد و داریم تماس میگیریم حتی آنهایی که مشکوک به خالی بودن هستند در تور شناسایی ما قرار دارند و با اینها تماس میگیریم، پیامک میزنیم، نامه نگاری میکنیم که عرضه کنند، از اینها خدمت شما عرض کنم حدود ۱۸ هزار هم که به سازمان مالیاتی را برای سال ۱۴۰۱ را معرفی کردیم و هر دو هفته یک بار ان شاءالله معرفی جدید صورت خواهد گرفت، ولی نگاهمان این است که تا جایی که امکان پذیر است این واحدها به بازار مسکن عرضه شوند نه این که مالیاتشان گرفته شود.
سوال: بررسی اولیه تان فرمودید که چقدر پیامک دادید ۴ میلیون؟
نوروزی مشاور وزیر راه و شهرسازی و سرپرست دفتر اقتصاد و مسکن: ببینید ۴ میلیون پیامکی که داده شده دو بخش دارد یک بخش آنهایی که خالی شناسایی کردیم یک بخش هم واحدهای مسکونی که مطابق قانون ماده ۱۶۹ مکرر ۵۴ مکرر همه خانههایی که در سامانه املاک و اسکان ثبت نمیشوند مشمول مالیات بر خانههای خالی میشوند یعنی در حکم خانههای خالی شناسایی میشوند. چه پر باشد چه خالی باشد، لذا ما آن افرادی که بیش از ۲۰ خانه به نامشان بود و در سامانه املاک و اسکان ثبت نکرده بودند یعنی نگفته بودند کسی اینجا ساکن است یا مستأجر یا این واحدها در چه وضعیتی هستند به همه آنها پیامک دادیم این تماسهایی هم که دارد صورت میگیرد یک بخشی این افرادی هستند که خانه به نامشان هست، ولی در سامانه املاک و اسکان ثبت نکردند که چه کسی به عنوان ساکن در این خانهها دارند زندگی میکنند.
سوال: آقای مستوفی آماری که شما الان از سال ۹۹ میتوانید ارائه بدهید برای این که به شما اظهار شده به شما، شما برگه تشخیص صادر کردید، بررسی کردید هیئت حل اختلاف، آخرین آمار از سازمان امور مالیاتی چه به ما میگوید درباره خانههای خالی؟
مدیرکل دفتر حسابرسی سازمان امور مالیاتی: همان جور که در توضیحات و گزارشات ارائه شده جنابعالی و جناب آقای نوروزی بیان شد در ابتدای امر بالغ بر ۵۷۰ هزار واحد مسکونی برای عملکرد سال ۱۴۰۰ به صورت سی بی و در قالب غیر سیستمی در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار گرفت، با بررسیهای اولیه انجام شده حدوداً ۶۰ هزار واحد از این واحدهای مسکونی به واسطه اطلاعات ناقصی که داخل شان بود از گردونه مطالبه مالیات ما خارج شدند. طبق قانون ما تا پایان تیرماه هر سال فرصت داریم با توجه به اطلاعاتی که از وزارت مسکن و راه و شهرسازی دریافت میکنیم، مالیات خانههای خالی را به اطلاع مالکان شان برسانیم. مالکان هم تا پایان مرداد ماه فرصت دارند آن مالیات را پرداخت کنند اگر تا پایان مرداد پرداخت نشد ما به اصطلاح به مطالبه مالیات اقدام میکنیم.
مستوفی ،با توجه به توضیحاتی که ارائه شد در ابتدای امسال در واقع تعداد حذفیات نهایی خانههای خالی سال ۱۴۰۰ باز هم به صورت سی بی از طرف وزارت راه و مسکن و شهرسازی در اختیار ما قرار گرفت، اما یک اتفاقی که داخل اینها وجود داشت به واسطه این که ما نتوانسته بودیم یک کلید واحد مشخصی را برای املاکی که از ابتدا دریافت کرده بودیم با این اطلاعاتی که در حذفیات در اختیارمان قرار گرفته بوده، برقراری کنیم نیازمند این بود که جلسه مشترکی را با عزیزان برقرار بکنیم، این جلسه دو روز گذشته برگزار شد و براساس تفاهماتی که انجام شد صورتجلسهای که تنظیم شد مقرر شد که تکلیف مشخص شود، این کلید واحد به زودی در اختیار ما قرار بگیرد بعد از این که این کلید واحد در اختیار ما قرار گرفت ما بلافاصله ما حذفیات اعلامی وزارت راه و مسکن و شهرسازی را حذف خواهیم کرد و نسبت به پیگیری مطالبه مالیات سایر افراد اقدام میکنیم.
سوال: این کلید واحدی که میگویید یک کمی بخواهیم ساده ترش کنیم برای تطابق این که این خانه مثلاً در ۱۴۰۰ خالی بوده در ۱۴۰۱ هم خالی بوده، درست است؟
مستوفی مدیرکل دفتر حسابرسی سازمان امور مالیاتی: ابتدای قضیه این که خود ۱۴۰۱ که اول به ما داده بودند در قالب ۵۱۵ هزار تا، حذفیاتش را بتوانیم مجدداً شناسایی کنیم. حالا عزیزان توضیح هم خواهند داد و تأیید هم میکنند، یکسری تعداد واحد ما داریم با کد ملی مشترک و کد پستی مشترک در طبقات و واحدهای مختلف هر طبقه. یعنی یک واحد هست کد ملی مشخص است، کد پستی هم همان است، ولی این به تعداد طبقات و واحدها در هر طبقه تکرار شده، بنابر این وقتی حذفیات این به ما اعلام میشود، چون ما نمیتوانیم شناسایی کنیم کدامیک از این املاک را باید حذف کنیم امکان حذفیات برای ما وجود نداشت که الحمدلله هماهنگیهای لازم انجام شد و ان شاءالله به زودی هم این اطلاعات در دیتای تصحیح شده در اختیار ما قرار داده میشود و ما طبق قانون ادامه فرآیند مطالبه مالیات ۱۴۰۰ را انجام میدهیم. اما برای ۱۴۰۱ همان طور که تاکید شد دیگر اطلاعات براساس وب سرویسی که منعقد شد، یک اطلاعات برخط در رابطه با ارسال اطلاعات خانههای خالی در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار گرفت، ۱۸ هزار واحد معرفی شد، اما باز همان نکته وجود دارد همان جور که استحضار دارید مطالبه مالیات املاک خالی برای سال دوم دو برابر میزان مالیات در سال اولش است بنابر این ما برای این که اطمینان حاصل کنیم این ملکی که الان به عنوان ۱۸ هزار واحد خالی به ما معرفی شده، در سال ۱۴۰۰ هم خالی بوده یا نه، باید حتماً آن کلید واحدی را که عرض کردم خدمتتان در اختیارمان قرار بگیرد تا بتوانیم شناسایی کنیم و مطالبه مالیات را انجام بدهیم.
سوال: به تفکیک هم میتوانید بفرمایید کدام گروه از همین ۱۸ هزار تایی که برای ۱۴۰۱ فرمودند قطعی شده و برگه تشخیص را صادر کردید؟
مستوفی مدیرکل دفتر حسابرسی سازمان امور مالیاتی: همین که عرض کردم، چون محاسبه مالیات و اینها به این ترتیب است که اگر یک شخص حقیقی با حقوقی بیش از ۵ واحد مسکونی خالی داشته باشد یا بیش از ۳۰ دانگ الزاماً ۵ واحد نه، بیش از ۳۰ دانگ واحد مسکونی خالی داشته باشد میزان مالیاتش دو برابر میزان مالیات محاسبه باید بشود و به آن ابلاغ شود، برای همین تا اطلاعات تکمیل نشود ما امکان محاسبه مالیات نداریم، ان شاءالله به زودی که در اختیارمان قرار بگیرد که ما پیش بینی ظرف هفته آتی این اطلاعات به صورت کامل در اختیار ما قرار بگیرد سامانههای ما آماده اطلاع رسانی میزان مالیات به مؤدیان محترم مان هستند و یک اشخاصی که در واقع مالک اینها هستند و نسبت به مطالبه اقدام میکنیم.
سوال: فقط طبیعتاً که میفرمایید وب سرویسی شد به قول ساده ترش برخط شد یعنی این مشکل چندین و چند سالهای که ما همیشه بین سازمان امور مالیاتی و سازمان راه و شهرسازی این بحثها را داشتیم که آقا این با سی دی برای ما آوردند، با کاغذ برای ما آوردند، قدیمی آوردند اینها دیگر کاملاً کنار گذاشته شده اند؟
مستوفی مدیرکل دفتر حسابرسی سازمان امور مالیاتی: ان شاءالله با این توضیحاتی که داده شد و این اقداماتی که از عزیزان هم تشکر میکنیم که این سیستم در اختیار ما قرار گرفت ان شاءالله مرتفع خواهد شد.
سوال: آقای نوروزی شما تفکیکی دارید که الان مثلاً یادم هست در برنامه قبلی که راجع به مالیات بر خانههای خالی صحبت کردیم، بانکها را گفتید، یکسری از شرکتها را گفتید، کسانی که بیشتر از ۲۰ واحد دارند را گفتید، الان هم از این آمارها دارید به ما بگویید؟
نوروزی مشاور وزیر راه و شهرسازی و سرپرست دفتر اقتصاد و مسکن: متأسفانه الان همراهم نیست، واقعاً الان همراهم نیست و حضور ذهن هم ندارم وگرنه عرض میکردم.
سوال: بیشترین واحدهای خالی برای کدام ارگان هاست، برای کدام دسته از شرکت هاست، برای بانک هاست، برای شرکتهای دولتی است، شما دارید؟
مستوفی مدیرکل دفتر حسابرسی سازمان امور مالیاتی: بله من یک آمار استخراج شدهای که از اطلاعات عزیزان به دستمان رسید، در شش شخص حقوقی بالای اطلاعات ارسالی برای ما ۵ بانک دارای بیشترین واحد مسکونی خالی هستند که اولین بانک ۸ هزار واحد مسکونی خالی دارد، بانک دوم ۲ هزار و ۶۰۰ تا، بانک سوم ۵۸۳ تا، بانک بعدی ۲۷۸ تا و بانک بعدی هم ۱۸۱، شرکت بعدی هم که هست یکی از شرکتهای بیمه است که ۱۸۸ خانه خالی دارد.
سوال: نام که نمیبرید؟
مستوفی مدیرکل دفتر حسابرسی سازمان امور مالیاتی: اگر اجازه بفرمایید تا اطلاع ..
سوال: حالا اشکال ندارد بگویید؟
مستوفی مدیرکل دفتر حسابرسی سازمان امور مالیاتی: بانک مسکن بانک اول است، بانک سپه، بانک ملت، صادرات، پاسارگاد و بیمه ایران
سوال: اینها بیشترین واحدها هستند، در بانکها شرکتهای دولتی چطور؟
مستوفی مدیرکل دفتر حسابرسی سازمان امور مالیاتی: اطلاعات شش شرکت اول را من در اختیارتان قرار دادم، اما در اشخاص حقیقی یک فرد ۲۰ ساله هست که بالغ بر ۱۵۳ واحد مسکونی خالی دارد، این نکته بسیار جالبی است که باید حتماً این فرد شناسایی شود، منبع درآمدش شناسایی شود، هم علاوه بر مالیات بر املاک خالی که الان به واسطه خالی بودن املاکش در سامانه وجود دارد نسبت به مطالبه مالیات بر درآمدش حتماً اقدام میشود البته فرد شناسایی شده هست، ما هم از طریق سامانههای خودمان در حال پیگیری هستیم.
سوال: آقای نوروی الان این اتفاقات که دارد میافتد، این بانکها و این افراد و به هر حال این ارتباطی که بین سازمان امور مالیاتی و شما بالاخره برقرار شده، برخط چقدر کمک کرده تا الان عدد و رقمی دارید، بررسی کردید که چقدر توانسته کمک کننده باشد برای این که عرضه این املاک خالی تقویت شود به بازار و بیاید و عرضه شود و هدف شما محقق شده باشد؟
نوروزی مشاور وزیر راه و شهرسازی و سرپرست دفتر اقتصاد و مسکن: حالا ناظر به این سوالی که پرسیدید الحمدلله با همکاری مثبتی که با سازمان امور مالیاتی شکل گرفته در همین شش هفت ماه اخیر پایشی که ما انجام دادیم حدود ۱۸۲ هزار واحد مسکونی که قبلاً خالی بوده اینها به بازار مسکن عرضه شدند که به نظرم این یک اتفاق بزرگ است، بحث مالیات بر خانههای خالی از سال ۵۲ همیشه مطرح بوده، ولی بالاخره این عدم هماهنگی بین وزارت راه و شهرسازی و سازمان مالیاتی در سالیان قبل منجر به این شده که اتفاق نیفتد، ولی همکاری مثبتی که صورت گرفته بالاخره ۱۸۲ هزار واحد خالی شناسایی شد با آن نگاه تنظیمی به بازار مسکن عرضه شد و این کاهش قیمتهایی که ما در بازار مسکن شاهد بودیم یک بخشی ناظر به این عرضه بوده که اتفاق بوده است.
سوال: ارتباط شما با بقیه دستگاهها هم مثلاً شناسایی یا تنظیم گری عرضه مثلاً همین وزارت نیرویی که نام بردم که فکر میکنم تا الان هم نیامدند ۱۰ دقیقه باز فرصت داریم اگر بخواهند خط ما برایشان باز است و میتوانند بیایند روی خط برنامه، همکاری شما با وزارت نیرو طبق قانون این باید باشد که تعرفهها بیشترین تعرفه گرفته شود از آنهایی که نیامدند ثبت کرده باشند، این اتفاق افتاده دستگاههای دیگر آمدند کنار شما در حوزه شناسایی خانههای خالی یا تنظیم گری برای عرضه بیشتر خانههای خالی یا نه؟
نوروزی مشاور وزیر راه و شهرسازی و سرپرست دفتر اقتصاد و مسکن: تا شش هفت ماه گذشته همکاری دستگاهها خیلی در ضعیفترین حالت ممکن بود، ولی الحمدلله با بحثهایی که در شورای عالی مسکن صورت گرفت و دستوراتی که گرفته شد و مصوبات شورای عالی مسکن الحمدلله در شش ماه گذشته همکاری دستگاهها رشد خیلی خوبی داشته است.
سوال: میشود نام ببرید مثلاً چه کسانی باید بیشتر با شما همکاری میکردند، نکردند، الان دارند بیشتر میآیند.
نوروزی مشاور وزیر راه و شهرسازی و سرپرست دفتر اقتصاد و مسکن: دستگاههایی که باید همکاری میکردند، ولی همچنان همکاری نکرده سازمان ثبت اسناد و املاک کشور هست که دیتای بسیار مهمی از مالکیت دارد، اینها را هنوز چالش داریم علیرغم این که در کارگروه تعامل پذیری مصوب شده و قوانین مختلفی دارد همچنان همکاری ضعیف است.
سوال: یعنی به شما اطلاعات نمیدهد از طریق...؟
نوروزی مشاور وزیر راه و شهرسازی و سرپرست دفتر اقتصاد و مسکن: اطلاعات قبلاً داده شده، ۶ تا وب سرویس باید متصل میشد از ۶ وب سرویس ۴ تای آنها متصل شد که دو تای از آنها قطع شد و آن دو تای دیگر هنوز انجام نشده، متصل نشده.
سوال: چرا دلیل شان چیست که این اطلاعات را نمیدهند به شما؟
نوروزی مشاور وزیر راه و شهرسازی و سرپرست دفتر اقتصاد و مسکن: بحثهایی دارند درباره محرمانگی اطلاعات و موضوعات از این جنس که همه اینها حل شده در کارگروه تعامل پذیری دولت الکترونیک که بالاخره مصوب شده، همه موضوعات حل شده و عملاً پاشنه آشیل ما برای شناسایی خانههای خالی بحث مالکیتی است که میتوانیم از سازمان ثبت اسناد و املاک بگیریم که قولهایی دادند قرار شد ان شاءالله برطرف شود.
سوال: یک اختلافی هم داشتید که قرار بروید در کارگروه تعامل پذیری که بالاخره ملاک سامانه املاک و اسکان باشید جای دیگری باشید به شما اظهار کنند؟
نوروزی مشاور وزیر راه و شهرسازی و سرپرست دفتر اقتصاد و مسکن: این موضوعات الحمدلله حل شد در کارگروه تعامل پذیری موضوعات حل شد، سامانه املاک و اسکان الان اتصالش برقرار شده و با خیلی از دستگاهها برقرار شد، بیشترین دستگاهی که همکاری خیلی خوبی داشته آموزش و پرورش بوده که خیلی همکاری خوبی داشته، بانک مرکزی همکاری مناسبی داشته، شهرداریها هم همکاری خوبی داشتند، سازمان امور مالیاتی هم.
سوال: بانک مرکزی از چه جهت به شما همکاری داشته؟
نوروزی مشاور وزیر راه و شهرسازی و سرپرست دفتر اقتصاد و مسکن: بانک مرکزی تا همین یک ماه گذشته ۱۰ جلسه داشتیم با دوستان سر بحث سکونتگاهها و اقامتگاههایی که بانک اطلاعاتی اش در بانک مسکن وجود دارد و خدماتی که ان شاءالله میتواند بدهد منوط به سامانه املاک و اسکان جلسات خیلی خوبی داشتیم.
سوال: یکی شان این بود که تعویض کارت را انجام ندادند مثلاً خدمات بانکی ارائه ندادند کسی ثبت نکرده باشند، مشخصاً در املاک و اسکان؟
نوروزی مشاور وزیر راه و شهرسازی و سرپرست دفتر اقتصاد و مسکن: اینها در قانون بودجه ۱۴۰۲ مشخص شده، قانون ماده ۱۶۹ مکرر هم انجام شده، صحبتهای مقدماتی که ان شاءالله همه خدماتی که دستگاههای مختلف دارند میدهند منوط به سامانه املاک و اسکان باشد. من اینجا این خبر مثبت را بدهم برای اولین بار ثبت نام آموزش و پرورش که همیشه با قولنامه و مبایعه نامه و سند خانه صورت گرفت برای اولین بار از مسیر سامانه املاک و اسکان به صورت برخط انجام شد، حدود ۸ میلیون سرپرست خانوار که بچه هایشان را ثبت نام میکردند از مسیر سامانه املاک و اسکان ثبت نام کردند، آدرس را به اینها نشان میداد، اگر آدرس را تأیید میکردند میرفتند مراحل بعدی و ثبت نامشان انجام میشد، از ۸ میلیون آدرسی که به افراد نشان داده شد ۷ میلیونش درست بود و یک میلیون دوباره مراجعه کردند که تغییر آدرس شان در سامانه املاک و اسکان ثبت کنند که این خدمت خیلی خوب داده شد، طبق مصوبات کارگروه تعامل پذیری بیمه و سازمان ثبت اسناد، دفاتر اسناد رسمی هم دیگر حق ندارند از مردم آدرس بگیرند و آدرسی مبنای ارائه خدمات خواهد بود که در سامانه ملی املاک و اسکان ثبت شده باشد.
نوروزی افزود، خدمت شما عرض کنم ما تا قبل از تا پایان سال ۱۴۰۱ که تقریباً دو سال و خردهای که از ایجاد سامانه میگذشت در این دو سال مراجعه تا پایان سال ۱۴۰۱ مراجعه به سامانه حدود ۳ میلیون مراجعه بود فقط در این هفت ماه گذشته نزدیک به ۴ میلیون مراجعه جدید داشتیم ما یعنی کل سه سال قبل از ۱۴۰۱ و همین هفت ماه گذشته بیش از ۴ میلیون سرپرست خانوار مراجعه کردند یعنی عملاً میشود حدود ۲۳ هزار فرد اقامتگاه شان نهایی شده این فرد کجا ساکن است و چند تا ملک دارد، ناظر به این ما ما الان حدود ۴ و نیم میلیون سرپرست خانواده مالکیت شان در سامانه املاک و اسکان با خوداظهاری قطعی کرده، آمده گفته من همچنین ملکی دارم اینجا دارم زندگی میکنم و این که کجا زندگی میکنند حدود ۴ و نیم میلیون سرپرست خانواده هم وضعیت سکونت شان را در سامانه املاک و اسکان مشخص کرده، این کار کار بسیار بزرگی بوده که در همین هفت ماه گذشته با همکاری همه دستگاههای خدمت رسان و سازمان مالیاتی و دستگاههای دیگر انجام شده و اگر سامانه ملی املاک و اسکان تکمیل شود ان شاءالله با همین روند پیش برویم ما تا سال بعد همین موقع میتوانیم در باب سیاستگذاری مسکن بتوانیم از سامانه املاک و اسکان استفاده کنیم برای موضوعات ساماندهی طرف عرضه و تقاضایی که در حوزه مسکن دارد صورت میگیرد.
سوال: یک ضمانت اجرا، چون وزارت نیرو خیلی گفتیم آن چه شد و به کجا رسید؟
نوروزی مشاور وزیر راه و شهرسازی و سرپرست دفتر اقتصاد و مسکن: این حوزه وزارت نیرو مطابق ماده ۱۶۹ مکرر افراد باید بیایند اطلاعاتی که در سامانه املاک و اسکان وجود دارد که عرض کردم حدود ۷۳ میلیون افراد در سامانه املاک و اسکان اقامتگاه شان مشخص شده، افراد باید بیایند مراجعه کنند این اطلاعات را تأیید کنند، یکی از ضمانت اجرایی این موضوع بحث این است که اگر افراد مراجعه نکنند به سامانه املاک و اسکان و آدرسی که در آن زندگی میکنند ثبت یا تأیید نکنند، تعرفه برق آن واحد مسکونی با بالاترین قیمت محاسبه خواهد شد، این الزام قانونی است، جلسات خیلی خوبی با وزارت نیرو داشتیم، شخص خود آقای وزیر نیرو جلسه گذاشتند با ایشان صحبت کردیم.
سوال: تا الان برای احدی این اتفاق افتاده؟
نوروزی مشاور وزیر راه و شهرسازی و سرپرست دفتر اقتصاد و مسکن: الان عرض میکنم به خاطر آن درگیری وزارت نیرو با این موضوعات تعرفه برق و اینها، بحث کمبود برق و اینهایی که در کشور اتفاق افتاد در تابستان قرار شد از اوایل آبان ماه این موضوع شروع شود و الان شروع شده، از اول آبان همین امسال شروع شده به آن یک درصد پرمصرفی که بیشترین مصرف را داشتند یعنی حدود ۳۰۰ هزار خانواده که بیشترین مصرف را داشتند به اینها پیامک زده میشود که اگر بهره بردار و مالک و ساکن در سامانه املاک و اسکان مشخص نشود اینها تعرفه برق شان بالاترین پلکان خواهد بود، این موضوع خیلی کمک میکند ما بفهمیم چه افرادی دارند از این باب در شورای عالی انرژی هم الحمدلله چند روز گذشته مصوب شد که ان شاءالله اگر این با اولویت پرمصرفها شروع شود، قرار شده دو بار پیامک زده شود بعد از این که افراد اگر ثبت نکردند آن جریمه پلکانی برق اعمال خواهد شد.
سوال: آقای مستوفی شما بفرمایید اگر این آمارها دقیق شود، کامل شود، دست شما بیاید در سازمان امور مالیاتی شما چقده برگه تشخیص میدهید، چقده مالیات را میگیرید از اینها؟
مستوفی مدیرکل دفتر حسابرسی سازمان امور مالیاتی: ما با توجه به این که سامانه هایمان را در سال ۱۴۰۰ عملیاتی کردیم و این سامانه کاملاً تست شده و نکته بسیار مهمش پیچیدگی محاسبه مالیاتی است که من به جرأت میتوانم بگویم که در طراحی نحوه محاسبه مالیات نهایت دقت انجام شده که اطلاعاتی که در اختیار ما قرار میگیرد بدون کمترین ایراد برگه تشخیص مالیات یا برگه مطالبه مالیات صادر شود، ما اطلاعات پالایش شده در اختیارمان قرار بگیرد ظرف مهلت حداکثر دو هفته مالیات را به مؤدیان مان به مالکین مشمول در واقع اطلاع رسانی میکنیم یک ماه بعد هم در صورت عدم پرداخت نسبت به مطالبه اقدام میکنیم.