به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، ساناز فخرآور کارشناس و خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما و علی جعفری کارشناس مسائل اروپا در ارتباط زنده تصویری مهمان برنامه جهان امروز هستند.
مقدمه: در پرونده دوم برنامه امشب میخواهیم محدودیتهایی که فرانسه و برخی دولتهای اروپایی برای حامیان فلسطین بوجود آوردند را بررسی کنیم پلیس فرانسه با شلیک گاز اشک آور تظاهرکنندگانی که برای حمایت از فلسطین به خیابان آمده بودند را متفرق کرده حتی دولت فرانسه پیشتر هم اعلام کرده بود تظاهرات حمایت از فلسطین ممنوع است.پخش گزارشسوال: خانم فخرآور گزارش شما را دیدیم از آغاز طوفان الاقصی چه شرایطی در فرانسه وجود داشته چطوری دارند این تجمعات مردمی را مدیریت میکنند؟فخرآور: از ابتدا بخش عمدهی این اعتراضات ممنوع بوده در فرانسه و این زرنگی دولت فرانسه بوده که در نهایت در آخرین لحظه برای این که کار مغایر قانونی انجام نداده باشد، اجازه تظاهرات داده صرفا برای این که این تظاهرات برگزار شود، اما با تعداد کم یعنی تعداد کمی بتوانند شرکت کنند این اتفاقی بود که هفته گذشته در لیون افتاد.
سوال: یعنی این سیاستی است که تا لحظه آخر مجوز ندهند.فخرآور: و لحظه آخر این را مجاز اعلام میکنند تا جایی برای شکایت نباشد به دیوان عالی شکایتی نشود، امروز هم البته همین اتفاق نیفتاد تا آخرین لحظه هم ممنوع بود، ولی با وجود ممنوعیت شمار زیادی شرکت کردند.
سوال: یک تصویر از این نمونهای که گفتید داریم ببینیم از حمایت امروز مردم فرانسه از فلسطین.پخش گزارشسوال: این تصویری که دیدیم مربوط به پاریس بود؟فخر آور: بله این میدان شتوله پاریس بود که امروز تظاهراتش را برگزار کردند البته به همین خوبی و خوشی تمام نشده، پلیس از گاز اشک آور استفاده کرده و تلاش کرده که تظاهر کنندگان را متفرق کند مانند دفعات قبل که این کار را کرده بود.
سوال: دیگر چه حاشیه و نکتهای داشتیم از فرانسه؟فخرآور: یکی از اتفاقاتی که افتاده بود در اولین روز شروع طوفان الاقصی برج ایفل را شهرداری پاریس به رنگ پرچم رژیم صهیونیستی درآورد و این اعتراضات زیادی به همراه داشت در شرایطی که کودکان درغزه کشته میشوند حقوق بشر نقض میشود و جنایت جنگی اتفاق میافتد خیلیها اعتراض دارند که چرا این کار در حمایت از فلسطین انجام نمیشود.
سوال: یعنی بعد از این مدت در ۲۲ روز با بمباران غزه بالعکس این تصویر پرچم فلسطین نمایش داده نشد؟فخرآور: نه اصلا این اتفاق نیفتاد و به نظرم نمیرسد یک چنین تصمیمی داشته باشند یک اتفاق دیگری هم افتاده بود وزیر دادگستری فرانسه تقاضا کرده بود که هر گونه حمایت از فلسطین جرم انگاری بشود و به عنوان تبلیغ برای تروریست این جرم را معرفی کردند و گفتند که باید با آن مخالفت بشود.
سوال: ارتباط ما با آقای علی جعفری کارشناس مسائل اروپا هم برقرا راست. آقای جعفری، تحلیل شما درباره این محدودیتهایی که دولتهای اروپایی به ویژه فرانسه علیه حامیان فلسطین دارند در کشورشان رقم میزنند چیست؟جعفری: شما هم اشاره کردید حمایت کشورهای اروپایی از رژیم صهیونیستی در روزهای اخیر حداقل در بیست و یکی دو روز اخیر کاملا عیان بود، واقعیت این است که رژیم صهیونیستی با کشورهای اروپایی و آمریکا منافع مشترک دارند و دلیلش هم این است که رژیم صهیونیستی زاییده سیاستهای استعماری اینها است و لذا منافع این رژیم منافع کشورهای غربی به حساب میآید ما میگوییم حمایتهای همه جانبه و بی، چون و چرا، خوب است بینندگان محترم بدانند که این حمایتها مصادیقش در این چند روز یعنی در این بیست و یکی دو روز چه بوده است. از همان ابتدا فرانسه و کشورهای اروپایی اعلام همبستگی کردند با رژیم صهیونیستی و عملیات حماس را در واقع محکوم کردند بعد از ان شما دیدید که سران کشورهای اروپایی مرتبا سفر کردند به سرزمینهای اشغالی و در واقع اعلام حمایت کردند، رسانههای اروپایی و غربی هم تلاش کردند که روایت سازی بکنند، اما به نفع رژیم صهیونیستی برای این که آنها را مظلوم جلوه بدهند و جای ظالم و مظلوم را عوض بکنند، همین طور شاهد بودیم حتی در راهپیماییها و تظاهراتهایی که در حمایت از فلسطین رخ داد محدودیت ایجاد کردند همین کشور فرانسه یکی از کشورهایی هست که حمایتها را ممنوع اعلام کرد حتی من شنیدم که جرم انگاری کرد، به این معنی که ۵ سال حبس را برای کسانی که بخواهند بیایند و حمایت بکنند در نظر گرفته یا در کشورهای دیگر که بایکوت خبری کردند با وجود این که مردم به خیابانها آمدند.
سوال: ما دیشب یک قطعنامهای داشتیم از مجمع عمومی سازمان ملل فقط ۱۴ کشور دنیا به آن رای منفی دادند که آمریکا و رژیم صهیونیستی هم جزو آنان بودند ۱۲۰ کشور رای مثبت دادند نکته جالب این است که برغم این که برخی از این دولتهای اروپایی در روزهای گذشته هر حمایتی که میتوانستند از صهیونیستها کردند، ولی در نهایت در قطعنامه دیشب مثلا خود همین فرانسه رای مثبت داد آلمان و انگلستان رای ممتنع دادند تحلیل شما چیست اینها خیلی حمایت کردند، ولی در قطعنامه انگار متفاوت عمل کردند.
جعفری: اول لازم است اشاره بکنم که این قطعنامهای که در مجمع عمومی سازمان ملل تصویب شد، میتوان گفت یک دستاورد تاریخی بود بخاطر این که بهرحال رویکرد کلی کشورهای جهان نسبت به آتش بس در غزه نمایش داده شد و این خودش میتواند یک دستاورد باشد اگر چه رژیم صهیونیستی آن را کم اهمیت جلوه داد، اما سابقه نشان داده و تاریخ نشان داده که کشورهای اروپایی یکی به میخ میزنند و یکی به نعل، در میدان عملیات حمایت همه جانبه انجام میدهند، اما اگر لازم باشد ظاهرسازی بکنند و خودشان را دلسوز جلوه بدهند این کار را میکنند، شما میدانید که کشورهای اروپایی به شدت در افکار عمومی خودشان تحت فشار هستند بسیاری از نخبگان، بسیاری از دانشجویان، کاربران شبکههای اجتماعی مخالف سیاستهای رهبران اروپایی هستند و اعتقاد دارند که اینها باید در برابر این جنایت ایستادگی بکنند بنابراین یکی از دلایل رای ممتنع یا رای مثبت بعضی کشورها مثل فرانسه میتواند این باشد.
سوال: پس جمع بندی این بود که این رای مثبت ناشی از افکار عمومی کشورهای غربی است. ممنون از شما . خانم فخرآور اگر نکتهای است بفرمایید.
فخرآور: یک نکته جالبی هم که در شبکههای اجتماعی ما این چند روز دیدیم این بود که به همان نشانهای که در زمن جنگهای شش روزه استفاده از پرچم فلسطین در مناطق اشغالی اسرائیل ممنوع شده بود و مردم با ابتکار عمل سلیمان منصور هنرمند انتفاضه از هندوانه که رنگهای پرچم فلسطین را داشته به این نماد استفاده میکردند خیلی تعداد زیادی از مردم فرانسه هم با همان نشانه با هندوانه عکسهایی را در شبکههای مجازی منتشر کردند.
سوال: یعنی آمدند استفاده از پرچم فلسطین را ممنوع کردند و واکنش حامیان فلسطین این بود که هندوانه به خیابان ببرند.
پایان