نخستین واکسن نوترکیب آنفلوانزای H ۹ N ۲ در ایران با استفاده از جدیدترین روشهای فناوری زیستی با همکاری پژوهشگران دانشگاه فردوسی مشهد و دانشگاه تهران ساخته شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، این واکسن نوترکیب زیر نظر دکتر محمد هادی سخاوتی، عضو هیئت علمی گروه آموزشی علوم دامی دانشگاه فردوسی
دکتر محمد هادی سخاوتی گفت: برای تولید این واکسن نوترکیب، از تکنولوژیهای نوین زیست فناوری استفاده و طراحیهای ژنتیکی، مطالعات بیوانفورماتیک، کارهای آزمایشگاهی و در نهایت تست حیوانی واکسن، با موفقیت و بازده قابل قبول انجام شد.
وی افزود: در این طرح با بهره گیری از جدیدترین فناوری روز دنیا آنتی ژن ایمنی زای آنفلوانزا تولید شد.
عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: این واکسن، بدون استفاده از ویروس زنده، سبب تولید سطح بالایی از آنتی بادیهای محافظت کننده میشود و می تواند علاوه بر کاهش علائم بیماری آنفلوانزا، سبب کاهش دفع ویروس شود.
دکتر محمد هادی سخاوتی گفت: این واکس با صرف هزینه کمتر و بازدهی بیشتر تولید شده و ظرفیت استفاده به صورت تزریقی، آشامیدنی، اسپری و قطره چشمی را دارد.
وی افزود: این در حالیست که از واکسنهای غیرفعال آنفلوانزا که هم اکنون در کشور به صورت گسترده استفاده میشود دارای محدودیتهای جدی است و در صورت بروز همه گیری انسانی پاسخگوی نیاز جامعه به واکسن نخواهند بود و فقط باید به صورت تزریقی استفاده شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: آنفلوانزا تحت تیپ H۹N۲ از مهمترین عوامل مرگ و میر در مرغداریها و تحمیل خسارت اقتصادی سنگین بر پیکره صنعت طیور است و در صورت ایجاد جهش و توانایی ایجاد بیماری و انتقال بین انسانها، تحت تیپ H۹N۲ ظرفیت لازم برای ایجاد یک همه گیری خطرناک در سطح جهانی را دارا است.
سخاوتی گفت: فرایند ثبت اختراع واکسن نوترکیب آنفلوانزای H۹N۲ ، تستهای تکمیلی، بهینه سازی تولید واکسن در شرایط نیمه صنعتی و سپس صنعتی و همچنین تستهای حیوانی در ابعاد وسیع در مرغ گوشتی و تخمگذار در حال انجام است.