کاهش ۴۰ کیلوگرمی سرانه مصرف لبنیات در خراسان رضوی در ۱۰ سال گذشته
سرانه مصرف لبنیات در خراسان رضوی در ده سال قبل حدود ۱۱۰ کیلوگرم بود که این عدد هم اکنون به ۷۰ کیلوگرم رسیده است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز خراسان رضوی، استاندار خراسان رضوی امروز در نشست شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی در محل اتاق بازرگانی مشهدگفت: شیر به صورت خام از استان صادر می شود و پس از
فرآوری به شکل شیر و ماست و پنیر دوباره به استان باز می گردد که نیازمند آن است که فعالان اقتصادی خود در این خصوص چاره جویی کنند.
یعقوبعلی نظری افزود: بخشهای دامداری و کشاورزی در استان طی چند سال اخیر تحت تاثیر خشکسالی شدید بوده اند و لازم است مسایل این قشر در قالب کارگروهی از سوی فعالان بخش خصوصی و مسوولان دولتی جمع بندی و بررسی شود.
وی اضافه کرد: خرده دامداران و خرده کشاورزان بنیه ضعیفی داشته و بسیار از محل خشکسالی خسارت دیده اند از این رو باید راهکارهایی یافت که دام سنتی استان و تولید شیر از آن حفظ شود.
زنگ هشدارِ کاهش مصرف لبنیات
دبیر اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنایع لبنی خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: سرانه مصرف لبنیات استان در سال ۱۳۹۰-۱۳۹۱ حدود ۱۱۰ کیلوگرم بود که این عدد در حال حاضر تقریبا به ۷۰ کیلوگرم رسیده است.
مهدی هدایت نیا افزود: در سال ۱۳۸۹ یارانه به شیر تعلق گرفته بود اما به دلیل مشکلات بودجه ای کشور این یارانه افزایش نداشته و به مرور توزیع شیر رایگان در مدارس حذف شده است.
وی با بیان این که طی ۱۰ سال اخیر هیچ سرمایه گذاری در صنعت شیر کشور انجام نشده است گفت: از ۲۰۰ واحد صنعتی که دارای پروانه بهره برداری در صنعت شیر هستند ۷۰ واحد فعالیت دارند و بقیه آنها تعطیل هستند و وضعیت گاوداری سنتی نیز به دلیل تامین نشدن علوفه به شدت ضعیف شده و تعداد گاوداری سنتی در استان خراسان رضوی ۳۰ تا ۴۰ درصد نسبت به گذشته کاهش یافته است.
هدایت نیا در رابطه با توزیع شیر در مدارس نیز گفت: دولت در سال جاری اعلام کرد که این کار را خیران انجام دهند و وزیر آموزش و پرورش در روز نخست سال تحصیلی اعلام کرد که شیر در مدارس ابتدایی توزیع خواهد شد اما به عنوان متولی این کار در استان، تا کنون هیچ خبری از آموزش و پرورش دریافت نکرده ایم.
عضو هیات مدیره اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنابع لبنی خراسان رضوی نیز گفت: ۹۰ درصد از پنیر پیتزای کشور در خراسان رضوی تولید می شود، همچنین میزان زیادی از شیر استان تبدیل به شیر خشک و پودر آب پنیر شده و به استان ها و کشورهای دیگر صادر می شود.
مریم سراج احمدی افزود: به دلیل گرانی شیر، مصرف شیر سنتی افزایش یافته است اما برخی از واحدهای صنفی عرضه کننده شیر سنتی پروانه صنفی و پروانه بهداشتی ندارند و متاسفانه شیر خام تولیدی خراسان رضوی از استان خارج شده و محصولات فرآوری آن با ۲ برابر قیمت به خود استان بازمی گردد و این روال باید اصلاح شود.
وی اضافه کرد: دولت یارانه ای به توزیع شیر رایگان در مدارس اختصاص نداده است و خیران نیز به دلیل مشغولیتهای زیاد در بخشهای دیگر نمی توانند هزینه این بخش را متقبل شوند.
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی هم با تایید مشکلات مطرح شده در خصوص صنایع لبنی گفت: نمی توان مانع از خروج شیر خام از استان شد، در هر صورت قیمت تمام شده تولید محصولات لبنی در همه کارخانه های سراسر کشور یکی است لذا باید واحدهای تولیدی خراسان رضوی، خود شیر استان را جذب کنند.
غلامرضا قنبری افزود: اگر برای صاحبان صنایع لبنی، تولید محصولات فرآوری شده شیر، صرفه اقتصادی ندارد، مشکلات را اعلام کنند تا در کارگروه ستاد تسهیل مطرح و برطرف شود.