یک کارشناس مسائل رژیم صهیونیستی با اشاره به اختلاف نظر بسیار شدید در جلسه کابینه سیاسی امنیتی در این رژیم گفت: اسرائیلیها نتوانستند هنوز تصمیم گیری مناسبی انجام بدهند برای اینکه چه اقدامی باید در مقابل نیروهای مقاومت داشته باشند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما ، سهیل کثیری نژاد، کارشناس مسائل رژیم صهیونیستی در برنامه جهان امروز آخرین شرایط و تحولات روز بیست و یکم جنگ را بررسی کرد.
سؤال: صهیونیستها و نتانیاهو از ابتدای طوفان الاقصی، وعده جنگ تمام عیار علیه غزه و نبرد زمینی را داده بودند، اما چند روزی میشود که تعبیر جدیدی را دارند به کار میبرند تحت عنوان عملیات زمینی محدود و آن را جایگزین جنگ تمام عیار کرده اند، از آن طرف هم زمزمههایی برای آتش بس و تبادل اسرا هم جدی شده است به طوری که از آزادی شش هزار اسیر فلسطینی در بند زندانهای رژیم در برابر اسرای صهیونیستی داخل غزه صحبت شده است. الان صهیونیستها دقیقاً در چه موقعیتی قرار دارند، با توجه به تحولات چند ساعت گذشته میخواهند دامنه جنگ را گسترش بدهند، میخواهند به صورت زمینی وارد غزه بشوند، دارند از آخرین ساعات قبل از آتش بس استفاده میکنند، دنبال چه هستند؟
کثیری نژاد: ما الان روز بیست و یکم جنگ را سپری کرده ایم و در این روز بیست و یکم باز هم ما شاهد هستیم که اسرائیلیها نتوانستند هنوز تصمیم گیری مناسبی انجام بدهند برای اینکه چه اقدامی باید در مقابل نیروهای مقاومت داشته باشند. امروز جلسه کابینه سیاسی امنیتی رژیم صهیونیستی برگزار شد که اصلیترین شورا یا نشستی که برای مسائل امنیتی تصمیم میگیرد در اسرائیل. در این جلسه اختلاف نظر بسیار شدیدی بین حداقل دو دسته شکل گرفت، دسته اول قائل به این بودند که ما باید ورود زمینی را به تعویق بیندازیم تا اینکه ابتدا یک مذاکرهای انجام بشود و بازگرد اسرا اتفاق بیفتد نه همه اسرای اسرائیلی که در دست مقاومت هستند، یک بخشی یک تعدادی از اسرایی که تابعیت خارجی هم دارند، و یک تعدادی از سالمندان و آنهایی که شرایط ضعیف تری دارند اینها بخواهند آزاد شوند و بعد ما ورود زمینی را باید انجام بدهیم، این را ظاهراً مستشاران امریکایی هم که در جلسه حضور دارند از آن حمایت میکردند، در طرف دیگر دسته دیگر معتقد بودند که شرایط ما الان نامناسب است و نمیتوانیم وارد مذاکره بشویم، چون به مذاکره برود نیروهای مقاومت از ما امتیازهای زیادی را خواهند گرفت ما باید یک ورود زمینی محدود انجام بدهیم تا بتوانیم اولین امتیازهایمان را کسب کنیم و بلافاصله بعد از اینکه امتیاز کسب کردیم آن موقع وارد مذاکره شویم تا بتوانیم از حماس امتیازات بیشتری را بگیریم و تعداد بیشتری از اسرا را آزاد کنیم. این اختلافات البته به آن اضافه کنیم، اختلافاتی که از بیرون این کابینه دارد به دولت فشار داخلی وارد میکند، فشار داخلی که مردم اسرائیل دارند علیه حاکمان شان وارد میکنند که ما به اندازه کافی در این سه هفته جنازهها را دفن کرده ایم و حالا دیگر باید دولت اقدام کند برای اینکه اسرا را برگرداند. خب این فشارها هم اثرات بسیار زیادی را بر تصمیم گیران خواهد داشت، بنابراین در این که بخواهند چه تصمیمی بگیرند هنوز دچار مشکل هستند و لذا ورود زمینی احتمالاً بخاطر همین تشددی که در تصمیم گیری وجود دارد، آسیبهای بسیار زیادی را برای اسرائیلیها خواهد داشت.
سؤال: این اخباری که در ساعات گذشته داشتیم، به هر حال رسانههای صهیونیستی را میدانم شما تحت رصد دارید، تفسیر شما از وقایع چند ساعت گذشته این است که رژیم صهیونیستی حمله زمینی به غزه آغاز کرده است، دارد نفوذ محدود انجام میدهد یا ماجرا جدی نیست؟
کثیری نژاد: این حملههای زمینی که اتفاق افتاده است خیلی نمیشود اسم حمله زمینی روی آن گذاشت، چون در حد چند نفوذ بسیار محدود بوده است آن هم عمدتاً برای اینکه زیرساختهای مقاومت را در همین مناطق نزدیک مرز یعنی تا شعاع حداکثر صد متری را بخواهند ضربه بزنند. خب این قطعاً فایده چندانی برای رژیم صهیونیستی نخواهد داشت ضمن اینکه در همین ورودهای زمینی درحد چند صد متری اسرائیلیها چند تا تلفات داده اند، طبیعتاً اگر این بخواهد به داخل شهرها، حتی به اولین محلههای شهرها کشیده شود، آمار تلفات را برای اسرائیلیها خیلی بیشتر از این خواهد کرد. شما اگر دقت کنید به ورود زمینی که چند ماه قبل از این جنگ در اردوگاه جنین داشتند اسرائیلی ها، آنجا با تهدیداتی که داشتند تمام خیابانها را مجبور شدند که آسفالت آنها را شخم بزنند و جلو بروند که چند نفر هم آنجا تلفات داشته اند. اگر بخواهند یک همچنین کاری را در خیابانهای غزه انجام بدهند، قطعاً تلفات شان بالاتر از چند ده نفر خواهد بود؛ بنابراین ارزیابی این است که احتمالاً این ورودها از نوع ورودهای بسیار کوچک باشد برای اینکه صرفاً امتیازهایی گرفته باشند و یک ورود همه جانبه و جدی که بخواهد کل غزه را اشغال کند، فعلاً ارزیابی میشود که احتمال آن کم است.
سؤال: من میخواهم یک خبری را با شما به اشتراک بگذارم، چند روزی است که زمزمههایی داشته ایم مبنی بر اینکه صهیونیستها میخواهند این تونلهایی که مقاومت در غزه دارد را با گازهای اعصاب مورد حمله قرار بدهند جوری که در صحبتهای امروز آقای خالد مشعل هم به این سناریو صهیونیستها اشاره شده است. قبل از اینکه نظر شما را درباره این ماجرا بپرسم، یک گزارشی داریم درباره تونلهای حماس در غزه، آن را ببینیم برمی گردیم.
پخش گزارش
سؤال: تحلیل شما از این شرایط چه است، من میخواستم نظر شما را در مورد تونلهای مقاومت را هم بپرسم.
کثیری نژاد: در مورد تونلهای مقاومت، ما دیده ایم که از سال ۱۹۲۵ کنوانسیون ژنو استفاده از عوامل شیمیایی را در جنگ ممنوع کرده است، ولی اسرائیلیها هیچ وقت این را نپذیرفتند و کاملاً این شرایط را مشهود میدانند.
سؤال: یعنی صهیونیستها حق خودشان میدانند که از مواد شیمیایی و تأسیسات شیمیایی بخواهند علیه غزه استفاده کنند؟
کثیری نژاد: بله که البته این کار را مخصوصاً در تونلها از سال ۲۰۱۲ تا الان چندین مرتبه انجام داده اند ضمن اینکه اسرائیلیها وقتی که وعدهای میدهند آن وعده را عمل نمیکنند چه برسد به این جا که این کار اصلاً حق خودشان میدانند. ببینید شما نگاه کنید در دو هفته گذشته اسرائیلیها مدام تبلیغات کردند که مردم غزه از شمال به مناطق جنوبی کوچ کنند تا آنها بخواهند مناطق شمالی را ببرند زیر ضربه گسترده هوایی و در عین حال وزارت بهداشت فلسطین اعلام کرد که اتفاقاً ۶۵ درصد از شهدای غزه در مناطق جنوبی به شهادت رسیده اند یعنی شهرهایی مثل رفح و؟ بنابراین اینکه اسرائیلیها گفته اند به جنوب غزه حمله نمیکنند برخلاف آن عمل کردند و اینکه بخواهند طبق کنوانسیونهای بین المللی از گازهای سمی استفاده نکنند که کاملاً رد است. در رابطه با بحث ورود زمینی همانطور که عرض کردم، احتمال اینکه ورود زمینی به صورت محدود انجام شود یعنی به صورت نقطهای از چند محور، این احتمال وجود دارد منتها به دلیل شرایط بی ثباتی که در داخل وجود دارد، احتمال اینکه برای تصمیم گیری در مراحل بعدی دچار مشکل شوند، زیاد است. ما امروز معاون وزیر دارایی را دیدیم بعنوان مقام بعدی که استعفاء داد و حتی پنج نفر از وزراء که بخاطر شرایط اضطراری وارد کابینه اضطرار ملی شدند، از حزب اردوگاه ملی اعلام کردند که یک لحظه بعد از پایان جنگ، از دولت کناره گیری خواهند کرد این نشان میدهد که این اختلافها تصمیم گیری را برای سران اسرائیلی سخت میکند. البته قطعاً آن نقش امریکاییها در این جریانها و هدایت این عملیاتها آن هم مهم است بخاطر اینکه از یک طرف زیر ضربههای شدید مقاومت قرار خواهد گرفت در آینده، چون الان به صورت هشدارهای محدود حملاتی را دریافت کرده است در عراق و سوریه و کشتههایی هم داده است؛ بنابراین طبق اخباری که منتشر شد و همین چند دقیقه پیش در توئیتر خبرگزاریهای اسرائیلی دیدیم، امریکاییها درخواست کرده اند از امریکایی ها که انجام عملیات زمینی گسترده را به تعویق بیندازند به جای آن به صورت نقطهای در چند منطقه عملیات زمینی را انجام بدهند.
سوال: ما شاهد حملات گستردهای توسط صهیونیستها هستیم، ممکن است در ادامه هم با شما ارتباط مان را پیش ببریم.
پایان