یکی از راهبرد اصلی در ساختار انتخابات جمهوری اسلامی، صلاحیت افراد ثبت نام کننده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مازندران،علاقمندان به سرنوشت کشور ۱۱ اسفند امسال به برگزاری انتخابات مجلس چشم دوخته اند. ۲۷۰ نفر با رای مردم به دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی راه پیدا میکنند.
ثبت نام نهایی داوطلبان انتخاباتی
ثبتنام نهایی از داوطلبان دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی از روز پنجشنبه، ۲۷ مهر، آغاز شده است و تا سوم آبان ۱۴۰۲ ادامه خواهد داشت.
کسانی میتوانند برای دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی ثبت نام کنند که در پیش ثبت نام شرکت کرده اند و کد پیگیری برای آنها ارسال شده است
شرایط ثبت نام در دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی
رییس ستاد انتخابات وزارت کشور ۲۳ مهر در نشست خبری گفت: ثبت نام نامزدهای انتخاباتی دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی غیر حضوری است.
محمد تقی شاهچراغی افزود: در پرسش نامه سوالات تازه و تکمیلی از داوطلبان پرسیده میشود و مدت زمان پاسخگویی به سوالها ۴۵دقیقه است.
او گفت: داوطلبان میتوانند در این دوره ثبت نام، حوزه انتخابیه خود را تغییر دهند
داوطلبان، برای شفافیت مالی باید یک حساب غیر تجاری در سامانه ثبت نام بارگذاری کنند که گردش مالی این شماره حساب برای هزینه انتخاباتی استفاده شود
برابر قانون جدید انتخابات داوطلبان باید حداقل ۵سال سابقه اجرایی در بخشهای قضایی، آموزشی و پژوهشی داشته باشند
داوطلبان میتوانند از طریق پنجره انتخابات وزارت کشور به نشانی https://keshvar.moi.ir/ به صورت برخط به تکمیل کاربرگ ثبت نام و بارگذاری مدارک و گواهیهای مورد نیاز اقدام کنند.
ثبت نام کنندگان در مازندران
مسوول دبیرخانه ستاد انتخابات مازندران هم گفت: ۴۹۲ داوطلب تاکنون از حوزههای مختلف انتخابیه استان نام نویسی نهایی خود را انجام دادند.
به گفته جواد سالار، از مجموع ۴۹۲ نفر که در این ۶ روز نامنویسی کرده اند ۴۵۴ نفر معادل ۹۲ درصد آقایان و ۳۸ نفر معادل ۸ درصد خانمها هستند.
او گفت:بیشترین تعداد داوطلبانی که نام نویسی کرده اند با ۹۹ نفر در گروه سنی ۴۵ تا ۵۰ سال هستند.
به گفته جواد سالار، مازندران دارای ۹ حوزه انتخابیه در شهرهای (ساری – میاندورود)، (قائمشهر- سوادکوه- سوادکوه شمالی- سیمرغ – جویبار)، (نکا-گلوگاه – بهشهر)، (تنکابن- رامسر - عباس آباد - نور)، (محمودآباد- نوشهر)، (چالوس - کلاردشت)، بابل، آمل، (بابلسر - فریدونکنار) در مجلس شورای اسلامی است.
بررسی صلاحیت داوطلبان انتخابات در جمهوری اسلامی
براساس اصل نود و نهم قانون اساسی «شورای نگهبان نظارت بر انتخابات مجلس خبرگان رهبری، ریاست جمهوری، مجلس شورایاسلامی و مراجعه به آرای عمومی و همهپرسی را برعهده دارد».
نظارت استصوابی است و شامل تمام مراحل اجرایی انتخابات از جمله تأیید و ردصلاحیت کاندیداها میشود.
شرایط عمومی کاندیداها
ماده ۲۸ قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی هفت شرط را برای انتخاب شوندگان در هنگام ثبت نام قید کرده است:«اعتقاد و التزام عملی به اسلام و نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، تابعیت کشور جمهوری اسلامی ایران، ابراز وفاداری به قانون اساسی و اصل مترقی ولایت مطلقه فقیه، داشتن حداقل مدرک کارشناسی ارشد و یا معادل آن، نداشتن سوء شهرت در حوزه انتخابیه، سلامت جسمی در حد برخورداری از نعمت بینایی، شنوایی و گویایی و حداقل سن سی سال تمام و حداکثر هفتاد و پنج سال تمام است»
داوطلبان نمایندگی اقلیتهای دینی مصرح در قانون اساسی از التزام عملی به اسلام مستثنی بوده و باید در دین خود ثابت العقیده باشند.
کجا استعلام میگیرند؟
درباره صلاحیت نامزدها، استعلامهایی از مراجع چهارگانه صورت میگیرد. بر اساس ماده ۴۸ قانون انتخابات، «وزارت کشور و شورای نگهبان پس از وصول مشخصات داوطلبان، روزانه لیست کامل آنها را تهیه و به منظور بررسی سوابق آنان در رابطه با صلاحیتهای مذکور در این قانون به وزارت اطلاعات، دادستانی کل، سازمان ثبت احوال کشور و اداره تشخیص هویت و پلیس بین الملل در مرکز ارسال میدارد.
این مراکز موظفند به مدت پنج روز نتیجه بررسی را با دلیل و سند به وزارت کشور و شورای نگهبان اعلام کنند».
هر دوره نمایندگی مجلس شورای اسلامی معادل یک مقطع تحصیلی فقط برای شرکت در انتخابات محسوب میشود.
زینب نجاتی گزارش میدهد