کارشناس مسائل بین الملل گفت: در هر دو حال یعنی چه این جنگ ادامه پیدا بکند و یا با هر کیفیتی تمام بشود، در نهایت جمع بندی این است که به ضرر رژیم تمام خواهد شد یا بالاخره مهاجرت معکوس بسیار جدیتر خواهد شد و بحث اقتصادی که یکی از پایههای صلح اعراب و رژیم بود به شدت مخدوش خواهد شد به نحوی که فروپاشی رژیم صهیونیستی خیلی در دسترس خواهد بود.
سوال: ما یک طوفان الاقصی در ۷ اکتبر در ۱۵ مهر داشتیم برخی از معادلات عوض شد یعنی اگر قبل و بعد این روز را در نظر بگیریم شاهد هستیم که این دو تا با هم فرق میکند، میخواهید با این تفاوتها گفتگویمان را شروع کنیم؟
الوندی: جنگ اخیری را که اتفاق افتاد به نظر میآید که نمیشود در قالب نظریات موجود جنگ یا علوم سیاسی تحلیل کرد، یک مقدار فراتر از این حرف هاست یعنی این جنگ بخصوص را باید بیاوریم در ذیل نظرات پیچیده تعریف بکنیم که خود همین نظریات پیچیده از ۵ نظریه تشکیل شد، نظریه بازیها، نظریه غیر خطی بودن دانش، اگر تحلیلی هست روی جنگ صرفا نمیتواند تحلیل نظامی باشد، تحلیل سیاسی، امنیتی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و و و بین الملل باید توامان باشد با این تحلیل.
بحث شبکهای بودن هست، تمام این متغیرها به صورت شبکهای با همدیگر در ارتباط هستند هر اتفاقی در هر برههای و توسط هر متغیری بخواهد بیفتد روی متغیرهای دیگر تاثیر خواهد گذاشت.
سوال: میشود از این متغیرها به ما بگویید؟
الوندی: بحث آشوبناکی است که فضا واقعا این دادهها و متغیرها خیلی آشوبناکند که منطق رفتاری مشخصی بخواهیم ما پیدا بکنیم الان سخت است مگر این که یک اتفاقی بیفتد و آن هم بحث فرآیندی نگاه کردن هست به عرصه این جنگ و اتفاقاتی که دارد میافتد و بعدی هم حکمرانی داده است، اما در مورد متغیرهایی که الان وجود دارد و این که هر کدام از اینها به هر کیفیتی و به هر میزانی بخواهد تغییر بکند روی نتایج جنگ تاثیر خواهد گذاشت.
سوال: چه عواملی این وسط دخیل است؟
الوندی: عوامل که این وسط زیاد هست، ولی اگر بعنوان مثال بحث دیپلماسی عمومی را بخواهیم مطرح بکنیم، دیپلماسی عمومی و افکار عمومی بسیار مهم هستند، رسانهها بسیار تاثیرگذار و مهم هستند، تا الان یک القائاتی وجود داشت که بالاخره رژیم یک شرایطی داشت، یک شرایط برتری داشت زیر بار قطعنامههای سازمان ملل نمیرفت و یک نحوی هم یک فضای اخلاقی از خود ایالات متحده و خود رژیم در دنیا به نمایش گذاشته میشد، اصلا دیپلماسی ایالات متحده در قرن بیست و یکم یک دیپلماسی اخلاقی است یک تصویر اخلاقی دارد از خودش نشان میدهد حتی خود رژیم سعی میکرد با بیان این که من غیر نظامیها را از نظامیها جدا میکنم.
سوال: یک تعبیر خاصی دارند میگویند ما اخلاقیترین ارتش دنیا هستیم؟
الوندی: بله دقیقا این بحث را مطرح میکنند اتفاقا وزارتخانه دیپلماسی عمومی هم دارند برای این که تصویر خودشان را بتوانند به بهترین نحو قالب بکنند به مردم دنیا، الان در این شرایط آن بحث امپراطوری اخلاقی آمریکا که سعی میکرد که هزینههای حمایت از رژیم را که خیلی بالا رفته بود برای آمریکا را از طریق تصویرسازی و ایجاد یک تصویر اخلاقی از خودش در دنیا آن هزینهها را کم بکند، الان با شرایطی که بوجود آمد این تصویر به شدت مخدوش شده است و قاعدتا وقتی که مردم میآیند وسط کار و ژئوپلوتیک نیروهای اجتماعی تقویت میشود در برابر مثلا بحث حاکمیت جهانی که ایالات متحده مدعی آن هست، میآید وزنش را میبرد بالاتر و این باعث میشود که معادلات یک مقدار به پیچیدگی اش افزوده میشود و متغیرهایی که هست روی نتایج به شدت تاثیرگذار میشود به فرض مثال همین تغییر نگاه افکار عمومی به ماجرای جنگ رژیم صهیونیستی و فلسطین باعث میشود که در ادامه حوزه اقتصادی رژیم قطعا صدمه ببیند بحث تحریم کالاهای اسرائیلی پیش خواهد آمد و بحث مشروعیت بخشی به مقاومت پیش خواهد آمد.
سوال: یکی از بحثهایی که رو آمد و ممکن بود بر اساس همان تصویر سازی خیلی دیده نشود این بود که در یک گوشهای از جهان یک اشغالگری ۷۵ ساله وجود دارد و الان خیلی از این کسانی که در لندن، در نیویوک، پاریس و جاهای مختلف به خیابان آمدند برغم تمام این محدودیتها یکی از شعارهای اصلی شان این است که به این اشغالگری پایان بدهید و اصلا راه حل را در پایان اشغالگری میدانند؟
الوندی: تحلیلهای لیبرالها عمدتا روی بحث ثبات سیاسی و ثبات اقتصادی هست و معادلات جهانی حالا بحث صلح اعراب و رژیم را در این قاعده میآیند تفسیر میکنند که ما اگر بخواهیم یک ثباتی برسیم باید بیاییم وارد بحثهای اقتصادی بشویم و بالاخره بحثی که در حوزهی عربستان و صلح عربستان با رژیم مطرح شد در همین قالب تفسیر میشود، بحث منافع اقتصادی، منتها بحثی که بسیار مهم است بحث هویت تاریخی هست که در منطقه وجود دارد. یک هویت تاریخی ۷۵ سالهای وجود دارد و قدیمیتر از آن حتی که یک حق سلب شدهای بود که دیده نشد و دائم زیر پا گذاشته شد، الان بالاخره با این شرایطی که بوجود آمد و با این صحنههایی که رژیم در عرصه میدانی رقم زد دوباره آن هویت تاریخی برگشت به حالت اصلی خودش یعنی دیده شدن فلسطین دیده شدن این مظلومیت و قطعا این روی معادله جنگ تاثیر خواهد گذاشت.
سوال: آقال الوندی فکر میکنم هم آقای ملکی و هم اقای خوش آیند توانستند به همان متغیرها که شما گفتید اشاره کنند به نظر شما این متغیرها در نهایت روی تصمیم گیری هایی که رژیم صهیونیستی و آمریکا دارند میگیرند چه اثری دارد؟
الوندی: بحث حمله زمینی شد، باید پازل کلان را دید، یعنی باید یک پازل جهانی را برای این قضیه در نظر گرفت یک پازل منطقهای و یک پازل میدانی و بر اساس آن میشود متغیرهای مختلف را تحمیل کرد یا تعریف کرد، پازل جهانی این هست که در ژئوپلوتیک دنیا آمریکا دنبال این هست که ابرقدرت باقی بماند و در سیاستهایی که ابلاغ کرده اولویت یک او چین هست بنابراین خاورمیانه را به نحوی به موساد و ام آی سی ایکس به رژیم و انگلستان واگذار کرده بود الان با این اتفاقی که افتاده بخشی از توان ایالات متحده آمده در خاورمیانه متمرکز شده و این امکان وجود دارد که ما در عرصه جهانی اگر تمرکز بیاید، چون بالاخره هزینه دارد و افزایش هزینه برای ایالات متحده خواهد داشت، تمرکز هزینه بیاید به سمت غرب آسیا از آن طرف چین موقعیتی پیدا بکند برای حمله به تایوان یا اتفاقاتی در منطقه کره بیفتد.
سوال: جنگ اوکراین هم سر جایش باقی است ؟
الوندی: بله، بنابراین یک مولفه است، در حوزه خاورمیانه هم باز متغیرهای دیگری وجود دارد که هویت تاریخی بود که عرض کردم بحث اقتصادی و صلحی که تا الان پیش رفته بود و به شکست منتهی شد.
سوال: الان هر چقدر که این تنش و کشتار بیشتر بشود و تهاجم صهیونیستها بیشتر بشود آن بحث عادی سازی دورتر میشود؟
الوندی: بله قطعا، در هر دو حال یعنی چه این جنگ ادامه پیدا بکند با هر کیفیتی تمام بشود، در نهایت جمع بندی این است که به ضرر رژیم تمام خواهد شد یا بالاخره مهاجرت معکوس بسیار جدیتر خواهد شد بحث اقتصادی که بالاخره یکی از پایههای همین صلح اعراب و رژیم بود روی همین متمرکز شده بود این به شدت مخدوش خواهد شد و به نحوی اگر که نمیتوانیم بگوییم که الان در این جنگ آیا فروپاشی رژیم اتفاق خواهد افتاد، اما اگر به هر کیفیتی این جنگ تمام بشود، فروپاشی خیلی در دسترس خواهد بود.
سوال: فکر کنم آن شنبه ۱۵ مهر، ۷ اکتبر یک نمایشی از پایان رژیم صهیونیستی بود، حالا ممکن است این پایان امسال رقم بخورد یا سالیان آینده، ولی این که مشخص شد این رژیم چقدر آمادهی فروپاشی است و این مقامات غربی هم اگر رژیم این قدر نزدیک به فروپاشی نبود این سفرها را انجام نمیدادند؟
الوندی: دقیقا همین است یعنی اینهمه فشار جهانی و این همه حمایتهای غرب با وجود این که میدانند که امکان دارد که منطقهی چین بخواهد حرکتی بزند یا حتی روسیه بخواهد در اوکراین پیشروی بکند، همه بخاطر این بود که این امکان را متصور شدند که این رژیم به شدت در حال ازمحلال و فروپاشی هست در این موقعیتی که ایجاد شده بنابراین تمام توان را آمدند روی آن متمرکز کردند.
سوال: با این شرایط تحلیل شما این است که آمریکاییها نمیخواهند دامنهی نبرد گسترش پیدا کند درست است؟
الوندی: بله
سوال: رژیم صهیونیستی هم از آن طرف برای آبروی از دست رفته اش نیاز دارد که یک کاری بکند هر چقدر غزه را بمباران هوایی بکند چیزی به لحاظ نظامی به او بر نمیگردد؟
الوندی: فرمایش شما درست است منتها عرض کردم، چون این جزء نظریات پیچیده است الان دوستمان جناب آقای ملکی هم فرمودند که هنوز از ابعاد اطلاعاتی و امنیتی و پلان هاییکه حماس چیده برای حمله زمینی هیچ اطلاعی ندارند و همه متخصصین حوزه جنگ میدانند که اطلاعات حرف اول را در میدان میزند.
سوال: وگرنه بیگدار به آب میزند؟
الوندی: قطعا همین است این تحلیل ناقص میتواند خسارتهای خیلی زیانباری برایشان داشته باشند بنابراین تمام تلاش شان این است که تا همین مرحله کنترل بشود و این جنگ گسترش پیدا نکند، اما باز ...
سوال: آن عطشی که داخل صهیونیستها وجود دارد چه میشود؟
الوندی: بحث بر سر موجودیت است الان آمریکا باید این را بپذیرد که یا موجودیت در این جنگ تحت متغیرهایی که ناشناخته هست باید قرار بگیرد که هیچ شناختی شاید به نحوی روی بعضی از ابعادش نداشته باشد و تحلیلی ندارد نسبت به آن ابعاد
سوال: یعنی وارد یک مسیر نامعلومی بشوند
الوندی: بله دقیقا
سوال: اما آینده هم برایشان همین است یعنی اگر حماس توانسته در طوفان الاقصی یک چنین ضربهای بزند یک سال بعد دو سال بعد و چند سال بعد هم رژیم آماده دریافت چنین ضرباتی خواهد بود؟
الوندی: دقیقا همین طور است یعنی تحلیل نهایی این است که رژیم عمر چندانی نخواهد داشت یا طی چند سال آینده به اتمام خواهد رسید یا در همین جنگ تعیین تکلیف خواهد شد، اگر که حساب نشده بخواهند عمل بکنند و متغیرهای مبهم را نادیده بگیرند، مخصوصا حوزههای اطلاعاتی میدان جنگ را، یا حوزهی نیروهای اجتماعی را.
سوال: این محور مقاومت چطور؟ بهرحال حزب الله فکر میکنم در این ۱۷ روز با این که حتی سیدحسن نصراله سخنرانی هم نداشته با همین عملیاتهای محدود شمال سرزمینهای اشغالی رفتار رژیم را کنترل کردند و هنوز یک ابهامی برایشان وجود دارد که در لبنان چه چیزی برایشان آماده است؟
الوندی: قطعا همین است یک متغیری که درکنار همان ژئوپلوتیک همان نیروهای اجتماعی هست برجسته ترینش را شاید بشود گفت که محور مقاومت هست که دارد وزن عرض کردم ژئوپلوتیک نیروهای اجتماعی به نحوی خیلی ضعیف بود تا الان، بود، اما ضعیف بود، یک ژئوپلوتیک قدرتهای جهانی بود یک ژئوپلوتیک نیشن استیت دولت ملتها بود، الان در این وضعیتی که پیش آمده و این مطالبه جهانی که به وجود آمده و این حرکت احتمالی و این پیش بینی که در رفتار حزب الله حدس زده میشود که اگر بخواهد این اتفاق و تنش ...
سوال: چون پایان برنامه هستیم مجموع این است که همه این متغیرها و تکثر آن ابهامی را بوجود آورده که قدرت تصمیم گیری را از رژیم گرفته است؟
الوندی: بله دقیقا