۲۵ اکتبر (۳ آبان) روز جهانی پاستاغذای مورد علاقه خیلی از بچهها و بزرگترهاست.
پاستا، یکجور خمیر است که از آرد، آب و تخممرغ درست میشود و اشکال مختلفی دارد.
در کشور ما، پاستا را بیشتر به اسم ماکارونی میشناسند که در واقع یک نوع خاص از پاستا، و اولین شکل آن است که وارد ایران شد.
در مورد تاریخچهی پاستا، روایتهای مختلفی نقل شده و خاستگاه آن معلوم نیست.
چینیها ادعا میکنند مارکوپولو طی سفرش، درست کردن این غذا را از آنها یاد گرفته و همراه خود به ایتالیا برده؛ ایتالیاییها هم در مقابل عقیده دارند که خیلی قبل از به دنیا آمدن مارکوپولو، پاستا مصرف میکردهاند.
برای اثبات این ادعایشان هم در شهر رم یک موزه دارند به اسم موزهی پاستا؛ که هر چند خیلی در بین گردشگران این شهر مشهور نیست، اما کسانی که از آن دیدن کردهاند، دیگر هیچ شک و شبهه و سوالی در مورد تاریخچه، فرآیند تولید، ارزش غذایی و شکل پخت پاستا برایشان باقی نمیماند.
ادعاها درباره پاستا
پاستا یکی از قدیمیترین غذاهای مردم جهان است. برخی شواهد نشان میدهد انسانها بیش از ۵۰۰۰ سال است که پاستا میخورند!
با اینکه این غذای اصیل تاریخچه طولانی دارد و داستانهای زیادی درباره چگونگی تولید و زادگاهش بین مردم جهان نسل به نسل میچرخد. عدهای معتقدند که جهانگرد معروف مارکوپلو در سال ۱۲۰۰ میلادی پاستا را از چین به ایتالیا آورده است؛ در جای دیگر یک نویسنده انگلیسی به نام جین گریگسون میگوید که یک کارخانه تولید پاستا در کانادا برای اولین بار این افسانه را مطرح کرده!
به هر حال، قرنهاست که این غذا بین مردم جهان جایگاه و محبوبیت خود را پیدا کرده. با این وجود تا سال ۱۹۹۵ خبری از روز جهانی پاستا نبود.
روایتهایی از پاستا که نمیدانستید!
در سالهای ۱۷۰۰ تا ۱۸۵۰ محبوبیت پاستا در جنوب ایتالیا افزایش یافت؛ زیرا گندم مرغوبی که در سیسیل و سایر نقاط جنوبی ایتالیا کشت میشود مناسب برای تولید انواع پاستا است که در آن زمان با قیمتی مناسب هم در دسترس مردم بود.
سال ۱۹۶۵
یک شرکت آمریکایی در سال ۱۹۶۵ محصولی به نام SpaghettiOs تولید کرد. این محصول شامل پاستاهای دایره شکلی است که همراه با سس محبوب گوجه فرنگی داخل یک قوطی (مانند کنسرو) قرار گرفتهاند. این محصول آمریکایی با شعار "تمیزتر از اسپاگتی معمولی" روانه بازار شد و به شدت مورد توجه کودکان و والدینشان قرار گرفت.
سال ۱۹۶۹
در سال ۱۹۶۹ اولین رستوران ایتالیایی در پورتلند آمریکا به نام "کارخانه قدیمی اسپاگتی – Old Spaghetti Factory" افتتاح شد که هنوز میتوانید به شعبههای مختلف آن در ایالتهای گوناگون آمریکا رفته و پاستا میل کنید.
تاریخ روز جهانی پاستا
همان طور که پیشتر اشاره کردیم تا سال ۱۹۹۵ روزی به نام "روز جهانی پاستا" در تقویم وجود نداشت. زمانی که ۴۰ تولید کننده پاستا از سراسر جهان برای برگزاری اولین کنگره جهانی پاستا جمع شدند؛ ۲۵ اوکتبر را به عنوان روز جهانی پاستا به تقویم اضافه کردند.
چرا روز جهانی پاستا
هدف از جشن گرفتن این روز تبلیغ یک غذای خارقالعاده، خوش طعم، سالم، مقوی، در دسترس و پایدار است. پاستا یکی از ستونهای اصلی رژیم معروف مدیترانهای است و اگر فکر میکنید صرفا یک خوراکی برای سیر کردن شما است، سخت در اشتباه هستید!
بیشتر بخوانید: روز جهانی پیک نیک، روزی برای با هم بودن۶۰۰ مدل پاستا
نکته جالب دیگر درباره تنوع زیاد پاستاها است. در دنیا بیش از ۶۰۰ مدل پاستا وجود دارد که نام اکثر آنها از کلمات ایتالیایی که به خوبی شکل ظاهریشان را توصیف میکند انتخاب شده است. اسپاگتی ₌ طناب، ورمیشل ₌ کرمهای کوچک، روتینی ₌ مارپیچ، تورتیلینی ₌ کیکهای کوچک و ....
منبع: مانا ماکارون، نینی سایت