با پایان سومین فصل کاوش نجاتبخشیِ تپه پیش از تاریخی چپرآباد اشنویه ، فاز انتقالی از دالما به پیزدلی برای نخستین بار شناسایی شد.
حنان بحرانیپور افزود: تپه باستانی چپرآباد که در حدود هشت کیلومتری جنوبشرقی شهر اشنویه و در بخش نالوس واقع شده، نزدیکترین محوطه باستانی به ساختگاه سد چپرآباد و فاصلۀ آن تا تاج سد حدود ۵۰۰ متر است.
وی ادامه داد: تپه چپرآباد در برنامه بررسی و شناسایی به نام تپه گَرگَرو با کد اختصاری CHD03 نامگذاری شد ولی بر اساس اسناد میراثفرهنگی استان آذربایجانغربی و گفته اهالی منطقه به نام تپه چپرآباد معروف است و این محوطه یکی از قدیمیترین محوطههای شناسایی شده در حوضۀ آبگیر سد چپرآباد (نیمه دوم هزاره پنجم قبل از میلاد) است.
وی بیان کرد: فصل نخست کاوش این محوطه در سال ۱۴۰۰ و فصل دوم آن در سال ۱۴۰۲ انجام و طی این ۲ فصل کاوش بخشهایی از معماری این استقرار پیش از تاریخ آشکار شد.
وی ادامه داد: طی فصل سوم کاوش تپه چپرآباد همزمان با آبگیری سد چپرآباد که ۵۰ روز طول کشید ۱۰ ترانشه به ابعاد گوناگون در ادامه بخشهای کاوش شده ۲ فصل پیش مورد کاوش قرار گرفت که در نتیجۀ آن بیش از ۲۳۰ متر مربع از بقایای معماری این استقرار پیش از تاریخی آشکار شد.
وی افزود: در نتیجه سه فصل کاوش در این محوطه مشخص شده که تپه چپرآباد بقایای روستایی کوچک مربوط به نیمۀ دوم هزاره پنجم قبل از میلاد است.
وی با بیان اینکه بر اساس مجموعه سفالی بهدست آمده، چپرآباد مربوط به فاز انتقالی بین 2 دوره مهم پیش از تاریخ در توالی فرهنگی شمالغرب ایران، یعنی دورههای دالما و پیزدلی است گفت: تا پیش از کاوش چپرآباد، مرحلۀ گذارِ بین این ۲ دوره در هیچ محوطهای شناسایی نشده بود، در نتیجه این کاوشها بخش بزرگی از معماری این روستای پیش از تاریخی آشکار شد که این معماریها اطلاعاتی مهم از ماهیت کارکردی و فضایی محوطه در اختیار گذاشته است.
وی گفت: از میان یافتههای جالب توجه فصل سوم تپه باستانی چپرآباد میتوان به کشف تدفینی مربوط به دوره ساسانی اشاره کرد که با توجه به سنتهای تدفین در دوره ساسانی، یکی از محدود تدفینهای شناسایی شده این دوره است.
فرماندار اشنویه و مسوولان نیز از روند کاوش بازدید کردند.