مدیر عامل خانه کتاب و ادبیات ایران از برپایی دوباره نمایشگاههای کتاب استانی با ساختاری جدید و به دو صورت حضوری و مجازی خبر داد که در آن ناشران هزینهای متحمل نمیشوند.
وی افزود: استقبال نکردن ناشران از شیوه برگزاری نمایشگاههای کتاب قبلی و صرف نظر از حضور یا واگذاری به دیگران، کاهش کیفیت محتوایی نمایشگاههای استانی، تخفیفهای نامتعارف، توزیع نامناسب یارانهها و هزینه بالای برگزاری نمایشگاه برای ناشران و عوامل دیگر باعث شد، ضرورت برگزاری نمایشگاههای کتاب استانی با شیوه جدید احراز شود.
مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران گفت: تلفیق بخشهای حضوری و مجازی نمایشگاه با هدف ایجاد دسترسی برای همه مردم ساکن در یک استان، ارتقای سطح کیفی و کمی آن و امکان انتخاب نوع حضور برای خریداران در این نمایشگاهها فراهم است. در بخش مجازی امکان بازدید و خرید ۲۴ ساعته وجود دارد.
وی افزود: بهینهسازی تخصیص، ایجاد شفافیت و کاهش احتمال سواستفاده در توزیع یارانه حمایتی، توزیع مناسب کتاب و امکان دسترسی مناسب علاقهمندان از سراسر استان به نمایشگاه وموارد دیگر از مزایای برگزاری همزمان بخش حضوری و مجازی به شمار میرود.
رمضانی با اشاره به برپایی نمایشگاه کتاب در استان آذربایجان شرقی گفت: یارانه اختصاص یافته به این نمایشگاه در بخش حضوری به بازدیدکنندگان تعلق میگیرد و در کنار این روش افراد ساکن در استان آذربایجان شرقی میتوانند از کتابفروشیهای حاضر در این نمایشگاه، کتاب را به صورت مجازی خریداری کنند.
وی به مسئله دریافت امانی کتاب از ناشران برای عرضه در نمایشگاههای استانی اشاره کرد و افزود: در صورت تامین منابع مالی و زیرساختی مورد نیاز، آثار ناشران را در همه استانها به مخاطبان عرضه میکنیم. با توجه به ضرورت تقویت عرضه تولیدات استانها، ناشران استانی میتوانند، در نمایشگاهی که در استان آنها برپا میشود به صورت حضوری شرکت کنند و غرفه مستقلی داشته باشند.
مدیر عامل خانه کتاب و ادبیات ایران گفت: هزینههای حمل و نقل، نیروی انسانی و اسکان و تغذیه برعهده ناشران نیست و تخفیفهای در نظر گرفته شده برای ناشران متناسب با روند عادی صنعت نشر تعریف شده است.
وی افزود: در ساختار جدید، ناشران برای حضور در این نمایشگاهها نیازی به هزینه کردن، ندارند. آنها محصولاتشان را در تهران تحویل میدهند و نیازی به تامین نیرو برای حضور در نمایشگاه ندارند. پس از پایان نمایشگاه نیز مبالغ فروش کتابهایشان را در حساب خود دارند. تلاش میکنیم مانند رویه نمایشگاهها و رویدادهای دو سال گذشته تسویه حساب با ناشران در کوتاهترین زمان ممکن بعد از پایان انجام شود.
رمضانی با بیان اینکه عرضه کتابها در نمایشگاههای استانی در قالب موضوعات عمومی، تخصصی و دانشگاهی، کودک و نوجوان و کمک درسی است، گفت: برنامهها و فعالیتهای فرهنگی نیز در این نمایشگاهها مبتنی بر استانداردهای ارتقا یافته در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران و متناسب با فضای استانها خواهد بود. مشاوره تخصصی کتاب و اطلاعرسانی نیز برای نمایشگاههای کتاب در استانها در نظر گرفته شده است تا به مخاطبان برای انتخاب کتابها کمک کنند.
وی افزود: کارافزار نمایشگاهها نیز در حال طراحی است تا مخاطبان به راحتی بتوانند به کتابهای مورد نظر خود دسترسی پیدا کنند. تلاش شده است تا ناشران در این نمایشگاهها بجز دغدغههای فرهنگی به موضوعات دیگر فکر نکنند. ناشران اگر در نمایشگاه دغدغه تامین نیرو، روشهای تبلیغ و عرضه و دیگر موضوعاتی از این دست را نداشته باشد، میتواند توان خود را روی مسائل اصلی و تولیدات آینده برنامه ریزی کنند.
مدیر عامل خانه کتاب و ادبیات ایران در خصوص نحوه حضور کتابفروشیها در نمایشگاههای کتاب استانی گفت: امکان حضور کتابفروشیهای سراسر کشور در نمایشگاههای کتاب استانی فراهم شده است و زمان نام نویسی کتابفروشان برای مشارکت در هجدهمین نمایشگاه آذربایجان شرقی اطلاعرسانی میشود. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همراه با برگزاری نمایشگاههای استانی به بهینهسازی ساختار توزیع کتاب در سراسر کشور نیز فکر میکند.
وی افزود: نمایشگاههای استانی نیز مانند نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در کتابخوانی موثر هستند. استقبال مناسب مردم از نمایشگاههای استانی کتاب، فعالان این صنعت را به حضور بیشتر در استانها متقاعد میکند و این موضوع موجب تقویت کتابفروشیهای محلی است، ضمن اینکه این کتابفروشیها نیز امکان حضور در نمایشگاه را دارند.
رمضانی گفت: عرضه حداکثری محصولات ناشران، پشتیبانی از کتابفروشیها در آخرین حلقه صنعت نشر، یاری رساندن به چرخه پخش و مصرف کتاب در کشور برای گسترش عدالت فرهنگی و تقویت اقتصاد نشر و موارد دیگر را میتوان از نکات مثبت شیوه جدید برگزاری نمایشگاههای استانی کتاب دانست.
وی افزود: شیوه جدید با استقبال ناشران همراه شده و در تعداد و تنوع عناوین، کیفیت خدمات فرهنگی و محتوایی با گذشته متفاوت است. هر کار جدید نواقصی هم دارد که برای آینده برطرف خواهد شد.
مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران گفت: تشکلها و انجمنهای فعال در این صنعت مثل انجمن فرهنگی ناشران کودک و نوجوان، ناشران دانشگاهی، ناشران آموزشی، مجمع ناشران دفاع مقدس و انقلاب اسلامی، همانند نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در شکلگیری این شیوه از نمایشگاه، انتقال دغدغهها و راهکارها برای ارتقاء نحوه برگزاری با خانه کتاب مشارکت دارند.
ناشران سراسر کشور تا چهارشنبه (سوم آبان ۱۴۰۲) فرصت دارند، با مراجعه به سامانه ketab.ir نسبت به نام نویسی برای حضور در هجدهمین نمایشگاه فروش یکپارچه کتاب استان آذربایجان شرقی اقدام کنند.