بیشتر از ۹۰ درصد مواد اولیه نهادههای کشاورزی وارداتی است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما, آقای محمدتقی نجم آبادی رئیس اتحادیه تهیه و توزیع کنندگان مواد اولیه کشاورزی و لوازم باغبانی و بهداشتی و دامی تهران مهمان رادیو اقتصاد بودند که به بررسی چگونگی تهیه مواد اولیه کشاورزی مانند رسته های نهاد کشاورزی اعم از سم و کود و غیره پرداختند.
سوال : یک مقدمه ای در مورد اتحادیه تان بفرمایید که شامل چه رسته هایی می شود ؟
نجم آبادی : اتحادیه تهیه و توزیع کنندگان مواد اولیه کشاورزی شامل رسته های نهاد کشاورزی مثل سم ، کود ، بذر ، ادوات کشاورزی ، ملزومات حیوانات خانگی و زنبورداری ، داروی دام و طیور.
سوال : آیا آماری دارید که چند واحد صنفی زیر مجموعه اتحادیه فعالیت می کنند ؟
نجم آبادی : اتحادیه مواد اولیه کشاورزی تهران است یعنی شهر تهران، 191 عضو داریم و این 191 عضو تعدادشان فروشندگان نهاده های کشاورزی هستند و قسمت عمدتا بیشترشان وارد کنندگان نهاده های کشاورزی و تولید کنندگان مواد اولیه کشاورزی هستند .
سوال : تولید یا توزیع ؟
نجم آبادی : توزیع و تولید ، تولید کنندگان هم در مجموعه خود وجوددارد ولی بواسطه این که تولید یک فاز خاص خودش را دارد، مجوز به تولید نمی دهیم . ولی به وارد کننده مجوزش را می دهیم و به فروشندگان و کسانی که توزیع می کنند را به ایشان پروانه کسب می دهیم.
سوال : در خصوص واردات لطفا بفرمایید که همه ی آن مواد اولیه ای که برای کشاورز و دامدار تامین می شود همه وارداتی هستند و اصلا تولید داخل نداریم؟
نجم آبادی : همه شان وارداتی نیستند تولید داخل هم داریم .
سوال : مثلا چه قسمتی و کجاها بیشتر ؟
نجم آبادی : نهاده های کشاورزی شامل سم و کود و بذر اصلی است، سم را شرکت های فرمالیتور خودمان در داخل ایران تولید می کنند در اقصی نقاط کشور دارند تولید می کنند در تهران است ، در البرز است، در خراسان هست، پخش هستند این مجموعه ، در خوزستان و استان فارس و در همه جا . وقتی می گوییم تولید کنندگان هم بین ما هستند چون این ها وقتی که می خواهند سمی را و کودی را تولید بکنند بایستی پایه کارشان را که تکنیکال است از خارج از کشور وارد کنند، پس این ها جزء واردکنندگان اصلی پایه ی تولید نهاده های کشاورزی داخل هستند.
سوال : یعنی در واقع آن پایه اصلی تکنیکی اش را وارد می کنند؟
نجم آبادی : پایه اصلی را وارد می کنند از کشورهای خاصی ، دوستان در این مجموعه سعی می کنند از کشورهایی که دارند می آورند از بهترین نوع و از برندهای مورد نظری که حتی لایسنس است از کشورهای اروپایی از آنها هم بتوانند جنس شان را وارد بکنند این جا بیایند تولید بکنند دست مصرف کننده برسد. بعد از آن وارد کنندگان ما هستند که نهاده های کشاورزی که این ها در واقع موثرترین نقطه قوت کشاورزی هستند چون این ها تامین می کنند کلیه نهاده های کشاورزی را ، سابق بر این یک نگرشی بود الان یک نگرش دیگری است ، قبلا ارز دولتی به ایشان تخصیص داده می شد این ها می توانستند به راحتی بیاورند و بعد می توانستند گشایش اعتبار بکنند از آن طرف تمام این برنامه هایشان را ال سی باز بکنند جنس شان را بیاورند این جا بانک مرکزی ارزی را که نیاز بود در اختیارشان می گذاشت و بالاخره مجوزها را به ایشان می داد الان یک مقدار سخت تر شده و فکر می کنم که اگر به بخش کشاورزی و به بخش واردات نهاده های کشاورزی درست نگاه بکنند عمدتا متوجه می شوند.
سوال : یعنی در واقع مسیر واردات را تسهیل بکنند و آن مواردی که باید را برایشان تامین کنند که براحتی هم به دست کشاورزی برسد.
نجم آبادی : بله دقیقا همین است ما کل واردات نهاده های کشاورزی مان با فرمولی که ما داریم یک چیزی نزدیک به 600 میلیون دلار است و رقمی نیست.
سوال : آن نهاده هایی که وارد می شود آیا اتحادیه نظارت می کند که خدایی نکرده تقلبی نباشد؟
نجم آبادی : اتحادیه نظارت می کند بر عدم تقلب شان، وارداتی های ما به گونه دیگر است، در آن تقلب نمی شود ، از کشور مبدا آن کارخانه ی مبدا ، کاملا زیر نظر هست ، زیر نظر حتی ما هم نه ، زیر نظر وزارت جهاد کشاورزی است تمام از این پروسه را طی می کند که به مقصد برسد که ما هستیم یعنی برسد به گمرکات ، این جا هم همان را تحویل می گیرند ، پلمپ شده می فرستند در داخل ، پس در این جا تقلبی در کار نیست ولی تقلب انجام می شود چه زمانی ؟ زمانی که پلمپ شکسته می شود بار وارد بازار می شود یک دفعه می بینید از فلان شهر و فلان شهر و فلان شهر که کاملا مشخص است و ما این را گزارش کردیم قبلا به بالادستی ما ، وزارت جهاد کشاورزی البته به استان تهران و البته خودشان هم اشراف دارند ، می بینید که نهاده فلان شرکت را مانند همان را این جا تقلبی اش را دارند می زنند با قیمت پایین و یک مشت آشغال می دهند و این بروز خیلی از مسائل می کند یعنی هم به کشاورز آسیب می زند که این همه زمان می گذارد که محصولاتش را به دست بیاورد و بعد محصولش را می خواهد صادر بکند ، جلویش را در گمرکات آن طرف می گیرند و یک نگاه که به این پارامتر ها کنیم می بینیم می گوید باقیمانده سم داخلش وجود دارد و باقیمانده کود داخلش هم هست و نیتراتش بالا ست و دلیل این , عدم استفاده از مواد اولیه کشاورزی و آن نهاده ها است اگر نهاده ها همان چیزی که دارد می آید به دست کشاورز برسد هیچکدام از این ها نیست ، شما بایستی دو گرم در یک لیتر آب استفاده بکنید یا باصطلاح یک کیلو کود استفاده کنید یا یک لیتر سم استفاده کنید در یک هکتار، اگر صحیح باشد همین را استفاده می کنید اگر نباشد مجبور هستید , نگاه می کنید می بینید آفت هنوز وجود دارد و شما باید اجبارا یک نوبت دیگر سم بزنید.
سوال : و خود کشاورز هم متضرر می شود
نجم آبادی : اصل قضیه خود کشاورز است .
سوال : در خصوص تهیه و توزیع مواد اولیه این اتحادیه فعالیت می کند، آیا آن لوازمی هم که برای باغبانی است و برای کشاورزی و دامداری آنها هم زیر نظر شما هستند و آیا آنها هم وارداتی هستند؟
نجم آبادی : بله و بیشتر آن وارداتی هستند و اقلامی که استفاده می شود تیلرهای سبک است ، حاشیه زن ها ، علف تراش ها ، چمن زن ها ، اره های موتوری ، اره های برقی و قیچی های پنوماتیک است این ها تمام آن ابزاری است که یک کشاورز نیاز دارد ، از بین این ها ردیف کاشت ها ست ، کودپاش ها و بذرپاش ها ست این ها همه زیرمجموعه ی لوازم باغبانی است که بایستی از این استفاده بکنند و این را شرکت های زیرمجموعه ی ما وارد می کنند.
سوال : کدام یک از این لوازم تولید داخل هست؟
نجم آبادی : بخشی از آن تولید داخل است بخاطر این که به پشت تراکتور و به پشت دستگاههای سنگین وصل می شود و از آنها استفاده می کنند یک قسمتی از چمن زن ها ست که در داخل تولید می شود، یک قسمتی از علف تراش ها ست که باز هم در داخل تولید می شود ، همه ی این مجموعه ای را اگر تولید بخواهیم اسمش را بگذاریم شخصا با آن مخالف هستم مونتاژ است ، چون باز آن مواد اصلی و چرخنده ها در اصل بایستی از کشور ثالث وارد بشود که اینجا بیاورند و این جا بدنه اش و این ها را آماده و درست می کنند و در اختیار کشاورز می گذارند .
سوال : بر روی واحدهای صنفی که زیر مجموعه شما فعالیت می کنند را چگونه نظارت می کنید ؟
نجم آبادی : گروه بازرسی داریم و گروه بازرسی ما ورود می کند به گزارشات مردمی که احیانا مثلا شکایتی شده باشد و گزارشی کرده باشند به آنها ورود می کند و خود آنها هم به صورت مستقل نظارت دارند بر عملکرد واحدهای توزیع کننده.
سوال : چطور نظارت می کنید و بیشتر بر چه چیزی نظارت می کنید؟
نجم آبادی : ببینیم تقلبی نباشد ، تاریخ آن گذشته نباشد ، از سیکل خارج نشده باشد ، قیمت ها را نظارت می کنیم که روی قیمت های درج شده بعضی ها درج می شود و بعضی ها درج نمی شود ، آنی که درج نمی شود دلیل هم دارد بخاطر این که اینقدر به صورت سینوسی بالا و پایین می شود قیمت ارز و قیمت های ریالی که اگر الان بخواهد قیمت را درج بکند روی آن بحث مورد نظر ، یک ماه بعد آن نمی تواند آن قیمت را در اختیار بگذارد ، فروشنده باید چه کار کند ؟ فروشنده که نمی تواند روی آن قیمت دست ببرد ، نتیجه این است که این خط واصل بین فروشندگان ما می شود با سازمان تعزیرات.
سوال : آیا اتحادیه قیمت گذاری می کند؟
نجم آبادی : نه ، سازمان است که قیمت گذاری می کند هم صمت هست و هم وزارت کشاورزی ، که جفت این ها ناظر بر قیمت گذاری ها هستند ، خیلی مسائل است که در نظر گرفته می شود، در آن سازمان مورد نظر و آنها بر اساس آن پارامترهایی که در دستشان وجود دارد یعنی وارد کننده حتی تولید کننده در اختیار آن ها می گذارد قیمت گذاری می کنند.
سوال : درباره لوازم باغبانی دامی بفرمایید بیشتر در چه رابطه ای هست ؟
نجم آبادی : بهداشتی و دامی . منظور این است که ضد عفونی کنندگان مرغداری هست پرواربندی ها هست ، دامداری ها هست ، آبزیان است که استفاده می کنند بعد به صورت واکسیناسیون من این توضیح را خدمت شما عرض کنم تمام این رسته هایی که خدمت شما عرض کردم ما روی آنها فعال هستیم و مجوز می دهیم مشروط ، مشروط بر این که اگر خواستند سموم و کود بخواهند بفروشند فروشگاههای ما ، باید از سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی یک کارشناس بگیرند اگر خودشان مرتبط هستند خودشان این کار را می کنند ، اگر مرتبط نیستند یک کارشناس از همان سازمان می گیرند و آن کارشناس ناظر بر فروش سموم است که به دست غیر نرسد و سوء مصرف نداشته باشد، سم وقتی وارد می شود یا تولید می شود می آید دست فروشنده تا به مصرف کننده این دارد مونیتورینگ می شود و لازم است که این کار را بکنند و سازمان نظارتی حتما دارد این کار را می کند ، اگر بخواهند داروی دام و طیور و واکسیناسیونش را بفروشند بایستی از سازمان نظام دامپزشکی مجوز بگیرند که ما اصطلاحا به آن می گوییم صلاحیت فنی که آن را صلاحیت فنی اش را بگیرند آن هم یک مجوز جداگانه دارد که بایستی بگیرند یا بایست دکتر یا کارشناس دامپزشک باشد که آنجا بیاید و نظارت بر این بکند ، ندارد یا خودش مرتبط نیست آن هم یک کارشناس از سازمان نظام دامپزشکی می گیرد .
سوال : در خصوص رسته های مختلفی که توضیح دادید و مجوز که با این توضیحاتی که شما اشاره کردید پس هر کسی که می خواهد مجوز هم بگیرد الان مثلا می خواهد وارد این صنف بشود باید یکسری موارد و یکسری مسیرها را طی بکند همان تخصص هایی که شما گفتید یکسری مواردی که جزء قوانین شما است یک اشاره کوتاهی می کنید به چه صورت و با چه شرایطی مجوز دریافت بکنند ؟
نجم آبادی : دوستانی که می خواهند تشریف بیاورند در زمینه شغلی اتحادیه ما فعال باشند این ها بایستی وارد سامانه بشوند ، سازمانه ایرانیان اصناف را ورود می کنند آنجا و بعد ثبت نام شان را می کنند و مدارک ارائه می دهند و مانند مدارکی که آنجا ارائه می کنند یک کد رهگیری به ایشان می دهند و این را به اتحادیه می دهند و حالا اتحادیه وظیفه اش این است که این را راستی آزمایی بکند و راستی آزمایی را برای همین منظور گذاشتند ، بازرسان ما می روند بازرسی شان را می کنند راستی آزمایی می کنند و پرونده شان را تکمیل می کنند و می آورند ما سازمان نظارتی داریم ، یعنی باید سازمان مالیاتی جواب را بدهد، سازمان نیروی نظامی امنیتی اماکن بایستی جواب بدهد، این ها جوابیه ای است که آنها به ما می دهند و ما بر اساس این جوابیه پروانه صادر می کنیم اگر خواستیم پروانه صادر کنیم از او سوال می کنیم شما در کدام رسته می خواهید فعالیت کنید ؟ می گویند ما سم هم می خواهیم بفروشیم و ما می گوییم بفرمایید این معرفی نامه برای تسهیل کار ، و بعد شما با آن معرفی نامه می روید سازمان مرتبط و آنها بر اساس معرفی نامه ما آن پروانه صلاحیت فنی را به این ها می دهند و آنها پروانه را که می آورند می دهند ما تازه پروانه شان را به ایشان می دهیم .
سوال : در مورد مشکلاتی که این صنف دارند هم بفرمایید و این که چطور پیگیری کردید ؟
نجم آبادی : اگر بخواهم کوتاه بگویم اصلا باید حرفی نزنم و مختصر می کنم ، اگر ارز تخصیصی را واقعا نگاه بکنند ببینند ما حدود 600 میلیون دلار ارز نهاده های کشاورزی مان است ، رقم خاصی نیست ، شما یک نگاهی به صادرات ما بکنید مثل پسته ، نخیلات، سردرختی ها ، فرنگی جات .. می بینیم حداقل ده برابر از آن ارزی که تخصیص داده شده دارد ارز آوری می شود پس این عقلایی است اگر به آن نگاهی کنیم و راه را باز بکنیم ، مسئله بعدی هم این 9 درصد ارزش افزوده است از دو سال پیش این اتفاق نبود معاف بودند ، از دو سال پیش دارد این اتفاق می افتد این 9 درصد افزوده را چه کسی دارد می دهد ؟ کشاورز ، چون فروشنده چون وارد کننده این را می آورد روی قیمت خود و بعد از کشاورز می گیرد و این به ضرر کشاورز است ، تازه 9 درصد هم نیست چون همین جوری هم بخواهید حساب کنید نزدیک به 15-16 درصد می شود که این کشاورز دارد متضرر به این مطلب می شود از آن طرف حقوق گمرکی ، قبلا تا دو سال پیش هم آنجا هم همین داستان را داشتیم آنجا هم با ارز دولتی تامین می شد الان می اییم با ای تی سی این را برآورد می کنند و از وارد کننده می گیرند. این تفاوت را نگاه کنید خیلی فاحش است به چه کسی فشار می آید ؟ وارد کننده آخر سر هر چه هزینه است به دل این می گذارد و یک قیمت در می آورد و مصرف کننده کشاورز است باید دستش برسد اگر دولت محترم این ها را مدنظر داشته باشد ، وزیر محترم جدیدا یک کارهای خیلی قشنگی را دارد انجام می دهد ، خیلی زیباست حتی سازمان نظارتی بخصوص برای سلامت محصولات کشاورزی گذاشته ببینید زیبا ست ، فعلا در حد حرف است ولی اگر این کار اتفاق بیفتد خیلی کارهای خوبی انجام می شود و به نظر من اگر این کارها بشود یک کارگروهی بین وزارت کشاورزی و اتحادیه که شامل تمام این تجربیات است ، بتوانند وزارتخانه این کار را بکند تعاملی ما داشته باشیم می توانیم ما تمام تجربیات ما را در اختیارشان بگذاریم.
سوال : انشاالله همه این ها کمک کند که دغدغه کشاورزان کم بشود و آنها هم بتوانند با همه زحمت ,محصولات شان را هم بهتر بفروش برسانند. اگر کسانی شکایتی داشته باشند بفرمایید با چه صورتی با اتحادیه شما در ارتباط باشند ؟
نجم آبادی : کسانی که مشکل داشته باشند ، ما الان با مشکلات بعضی از شهرستان ها هم داریم در تهران بررسی می کنیم و نگاهی به ایشان می کنیم بعضی از شهرستان ها در همان شهرستان بذری را گرفته که مناسب نبوده، سمی را گرفته که مناسب نبوده ، کودی را گرفته که مناسب نبوده خود شهرستان نتوانسته به این رسیدگی کند چون دفاترشان در تهران است این را احاله کردند به تهران ، اتحادیه ما یک کارگروه بازرسی داریم و یک کارگروه رفع اختلاف داریم، که این ها را می تواند استفاده بکند اگر کسی مشکلی دارد می تواند با شماره تلفن 77536545 اتحادیه مواد اولیه کشاورزی تهران با ایشان در میان بگذارند هر مسئله ای که دارند همین جا ای سی می کنند به دست ما می رسد و ما یک روزی را مشخص می کنیم که تشریف بیاورند و طرف ها را دعوت می کنیم که حل اختلافی داشته باشند.