انتقال آب دریا و لایروبی کانال آشوراده یکی از اقدامات ۱۵ گانه نجات خلیج گرگان است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، خلیج گرگان بزرگترین خلیج دریای خزر است که در سال ۱۳۵۴ در فهرست تالابهای بین المللی به ثبت رسید. پرآبی این خلیج وابسته
زمانی عمق خلیج گرگان بین هفت تا چهار و نیم متر بود، اما از سال ۱۳۸۳ به تدریج سطح آب کاهش یافت و خلیج نیز رو به خشکی رفت.
برای احیای خلیج گرگان کارشناسان برنامههایی را طراحی کردند که یکی از آنها انتقال آب دریای خزر به خلیج گرگان بود.
در جریان سفر حجت الاسلام والمسلمین رئیسی رئیس جمهور به استان گلستان در اسفند سال ۱۴۰۰، به منظور تسهیل انتقال آب دریای خزر به خلیج گرگان، دستور لایروبی کانال آشوراده صادر شد و مشخصاً رئیس جمهور تأکید کردند: "نگذارید حتی یک روز هم از این قضیه بگذرد."
جهانبخشی مدیر اجرای طرح لایروبی خلیج گرگان در این زمینه میگوید: "اگر این اتفاق نمیافتاد، ما شاهد قطع ارتباط بین دریا و خلیج و به دنبال آن، مرگ خلیج گرگان بودیم."
گفته میشود در هر ۲۴ ساعت، ۱۲۰۰ متر مکعب از کانال آشوراده لایروبی میشود و ۲۵ تا ۳۰ کامیون، رسوبات را جابجا میکنند؛ ضمن آنکه تا این مرحله، یک میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار رسوبات این کانال به طول ۳۳۰۰ متر لایروبی شده است.
به گفته جهانبخشی عملیات لایروبی کانال آشوراده که در قسمت دریا ۴۵۰ و در محل اتصال به خلیج گرگان ۱۵۰ متر عرض دارد، در مراحل پایانی است.
لازم به ذکر است مجموع رسوباتی که در این طرح لایروبی میشود، حدود سه میلیون تن است و در طرح احیای گونههای گیاهی این منطقه مورد استفاده قرار خواهد گرفت؛ از جمله گونه گیاهی سالیکورنیا که در پنج محل انباشت رسوبات لایروبی شده کشت خواهد شد.
خیرآبادی معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست گلستان در این خصوص توضیح میدهد: "سالیکورنیا گیاه شورپسند و یک ساله است؛ این گیاه در یک سال گذشته کاشته شده و نتایج خوبی را در این مزرعه آزمایشی دیده ایم."
یکی دیگر از اقداماتی که به منظور جلوگیری از ورود رسوبات به کانال آشوراده صورت گرفته، تعبیه دیوارههای چوبی در دو طرف این کانال است. به گفته خیرآبادی "این دیوارهها در موقع طوفان و خیزابهایی که در دریای خزر اتفاق میافتد، مانع از شستشو و ورود رسوبات به داخل کانال میشوند."
پمپاژ آب دریا، لایروبی رودخانههایی که به خلیج گرگان میریزند و مدیریت فاضلاب ورودی شهرها و روستاها، از دیگر برنامهها برای احیای خلیج گرگان هستند.
سعید حاجی زاده گزارش میدهد: