میزان پسماندهای خطرناک خانگی با پسماندهای بیمارستانی کلانشهرها برابری می کند.
دارو و لوازم ترزیقی، لوازم آرایشی بهداشتی، شویندهها، تیغ، باتری، لامپ، حشره کشها، رنگ و روغنهای صنعتی گرچه یک تا ۴ درصد پسماندهای خانگی را تشکیل میدهند، اما با مجموع پسماندهای بیمارستانی کلانشهرها برابری میکنند.
آقای ثامنی مدیرکل دفتر مدیریت پسماند سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص پسماندهای خطرناک خانگی یا پسماندهای جزء ویژه میگوید: این نوع پسماندها قابلیت اشتعال، انفجار، بیمارزایی، سمیت و خورندگی دارند و باید از پسماند عادی جدا نگهداری شوند.
به گفته آقای نادر مختارانی استاد دانشگاه، کود کمپوستی که با زبالههای آغشته با این مواد تولید میشود، میتواند تهدیدی برای سلامت انسانها و سایر جانداران باشد.
وی تاکید میکند: «کیفیت اغلب کمپوستهایی که در کشور ما تولید میشود با استانداردها مطابقت ندارد و اگر آن را برای خاک کشاورزی استفاده کنیم، مواد سمی موجود در کود کمپوست از طریق محصول کشاورزی به چرخه غذایی ما وارد میشود و تاثیر منفی خودش را میگذارد».
هیئت وزیران ۱۸ سال پیش وزارت کشور را به تدوین و ابلاغ شیوه نامه اجرایی مدیریت جزء ویژه پسماند عادی مکلف کرده است، اما تاکنون این شیوه نامه ابلاغ نشده است.
مسعود احمدی مشاور رئیس سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور میگوید: «۲ سالی هست که دستورالعمل جزء ویژه پسماندها تهیه شده، ولی با توجه به حساسیتهای خاصی که بوده و باید تاییدیه و رضایت همه دستگاههای مربوط به این حوزه گرفته میشد، تاکنون این شیوه نامه ابلاغ نشده است».
درخصوص مخاطرات این دسته از پسماندها هم آگاهی بخشی لازم صورت نگرفته چرا که این پسماندها باید جدا نگهداری و به شهرداریها تحویل داده شوند.
به گفته علی سلاجقه رئیس سازمان حفاظت محیط زیست درباره تفکیک انواع پسماندها باید فرهنگسازی و اطلاع رسانی لازم صورت بگیرد و در این خصوص سازمان صداوسیما آماده دریافت محتواهای فرهنگی و آموزشی است و ما در این زمینه ضعف داریم باید در این خصوص محتواهای رسانهای برای آگاه سازی مردم تولید کنیم.
از همه مهمتر کارگرانی که با پسماندهای خانگی سر و کار دارند، در معرض مخاطرات این نوع پسماندها هستند.
جندقی رئیس مرکز سلامت و محیط کار وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی میگوید: «اگر در این پسماندها، ضایعات تیز و برنده وجود داشته باشد باعث بریدگی صدمه و تروما میشوند، اگر این پسماندها شیمیایی باشند ممکن است مسمویت شیمیایی ایجاد کنند، اگر عفونی باشند میتواند باعث انتقال بیماری عفونی شوند».
گام ابتدایی در مدیریت جزء ویژه پسماندهای خانگی، تولید محتوای آموزشی در این خصوص و ابلاغ شیوه نامه اجرایی این نوع پسماندهاست.
گزارش پسماندهای خطرناک خانگی
حسین قطنی باف - خبرگزاری صداوسیما