مسئول ثبت میراث ناملموس کرمانشاه درحالیکه از تدوین پنج پرونده میراث ناملموس در این استان خبر داد، از نبود ردیف بودجه مستقل برای این میراث انتقاد کرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز کرمانشاه ،
عزیز مصطفایی بااشاره به اینکه میراث ناملموس در حوزه بحثهای فرهنگی قرار دارد و تا اجرا نشود و مصداق عملی پیدا نکند، دیده نمیشود گفت : در این دورۀ زمانی کشورهای همسایه ما در شرف این هستند که میراث ناملموس ما را به نام خود ثبت کنندتاجایی که کشور ترکیه قصد دارد تنبور را که خاستگاه آن کرمانشاه و منطقه دالاهوست، به نام خود ثبت جهانی کند.
این مردمشناس درباره وضعیت ثبت آثار ناملموس کرمانشاه در سال ۱۴۰۲ گفت: در حال حاضر متمرکز بر تدوین و گردآوری پنج پرونده در حوزه میراث ناملموس هستیم ازجمله دو بازی به نامهای «گرگان» و «کولپرچه» (شکلی از بازی کبدی) در منطقه اورامانات، مهارت ساخت قَپان (وسیله اندازهگیری وزن)، مهارت ساخت جوراب سنتی در منطقه دالاهو و مهارت سنتی تخمهپزی سُنقر این آثار هستند.
٣٩ پرونده نیز در حوزه غذا آماده داریم که به وزارتخانه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ارسال شدهاند.
او افزود: مهارت ساخت جوراب سنتی اثری در معرض خطر انقراض است و تنها یک بازمانده در منطقه داریم که این مهارت را میداند. برای زندهسازی و حفظ این اثر تصمیم به ثبت آن گرفتیم.
در گذشته مردم دالاهو در فصل زمستان این جوراب را با شیوه دستی درست میکردند که در حفظ و بقای آنها نقش مهمی داشت، اما امروز با تغییر شیوه زندگی و شهرنشینی این پوشش به نوعی فراموش شده است.
پرونده دیگر که مربوط به تخمه سنقری است از پروندههای مهم این استان محسوب میشود. تخمه سنقر از سوغاتیهای معروف استان کرمانشاه است.
مهارت سنتی پخت این نوع تخمه نیز در دستور کار است و فعلا مقدمات آن را آماده کردهایم.
مصطفایی اظهار کرد: یکی از شاخصهای که برای ثبت آثار ناملموس در نظر میگیریم این است که پروندهها پس از ثبت ملی به حال خود رها نشوند و وضعیت آنها قبل و بعد از این اقدام تغییر کند.
یکی دیگر از شاخصها این است که این آثار چقدر میتوانند در توسعه پایدار و اقتصاد محلی نقش ایفا کنند.
برای مثال تخمه سنقری جایگاه ویژهای در کرمانشاه دارد و بعد از ثبت ملی نیز راه برای صادرات آن مهیا میشود.
«شیرینی کُوته» یکی دیگر از پروندههای ثبتشده کرمانشاه است که قبل از ثبت رو به فراموشی بود، اما بعد از ثبت کارگاهی برای آن درست شده و حدود ٢٠ تا ٣٠ نفر در این کارگاه مشغول به کار هستند.