چهارمین جشنواره منطقهای علمی، فرهنگی، هنری و ادبی ابن حسام همزمان با روز خوسف، در خراسان جنوبی برگزار میشود.
مرادی افزود: خراسان مهد مفاخر و مشاهیر پروازه جهانی است، اما آن گونه که سایر استانها درباره مفاخر خود کار کردند این استان نتوانسته در خور و شان مفاخر و مشاهیر خود موفق باشد و اکنون جشنواره ابن حسام که به همت معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی و با همکاری فرمانداری شهرستان خوسف، دانشگاه بیرجند و دانشگاههای دیگر استان برگزار میشود، توانسته در معرفی این شخصیت گام بردارد.
وی گفت: شناسایی و کشف استعدادهای ادبی، هنری و فرهنگی، ایجاد فضای مناسب برای تعامل و ارتقای اشعار شاعران، ایجاد حس دوستی و الفت بین شاعران و معرفی شخصیت ابن حسام به فرهنگدوستان از جمله مهمترین اهداف این جشنواره است.
معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی استان افزود: جشنواره ابن حسام قابلیت تبدیل شدن به یک ظرفیت ملی را دارد و میتوان با تلاشهای بیشتر ابن حسام را به عنوان یک برند فرهنگی ملی معرفی کرد چراکه این شخصیت ادبی، در کشور مغفول مانده است.
مرادی گفت: این جشنواره علاوه بر دو بخش اصلی و بخش جنبی، شامل موضوعاتی همچون محیط زیست، سلامت و عشق نیز میباشد.
وی افزود: آثار رسیده به این جشنواره بیش از ۳۲۲ اثر در زمینههای مختلف بوده که نفرهای برتر هر بخش در مراسم اختتامیه که همزمان با روز ابن حسام در شهرستان خوسف برگزار خواهد شد معرفی میشوند.
معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی گفت: راهاندازی بنیاد فرهنگی ـ پژوهشی ابن حسام یکی از راهکارهایی است که میتواند برای حمایت از آثار و معرفی ابن حسام به کشور مفید باشد و جهاددانشگاهی بر خود لازم میداند با حمایت مسئولین فرهنگی و هنری استان این گام بزرگ را در جشنواره آتی بردارد.
مرادی با بیان اینکه مسئولین شهرستان خوسف و استان باید در ترمیم آرامگاه ابن حسام تلاش مضاعف داشته و فضایی را برای آرامگاه به وجود آورند که در خور شان و جایگاه این شخصیت عارف باشد، افزود: خاوراننامهخوانی یکی دیگر از برنامههای دبیرخانه جشنواره است که امیدواریم در شهرستان خوسف یا در مرکز استان عملیاتی شود و اساتید و علاقهمندان به شعر و ادب فارسی در این زمینه، جهاددانشگاهی را یاری کنند.
برای بزرگداشت این شخصیت ادبی کشور، ۲۸ آبان ، روز وفات ابن حسام خوسفی، روز خوسف نامگذاری شده است.
ابنِ حسام در سال ۷۸۲ یا ۷۸۳ هجری در شهر خوسف در منطقه قُهستان به دنیا آمد. خاندان او تا نُه پشت اهل فضل و علم و ارشاد بودهاند؛ و نیای او شمسالدین زاهد، به پارسایی و عبادت معروف بودهاست.
ابن حسام خوسفی از مشهورترین شاعران شیعه مذهب آن دوران بود. تاریخ درگذشت او در سال ۸۷۵ ق بودهاست.
دیوان اشعار و نثر اللالی و خاوران نامه در وصف علی بن ابیطالب از جمله آثار ابن حسام خوسفی است.