کارشناس مسائل فلسطین معتقد است: در طوفان الاقصی یک راهبرد و همگرایی بین مقاومت هم در محیط داخلی فلسطین و سرزمین اشغالی و هم در محیط پیرامونی ایجاد شد. این جغرافیای مقاومت فلسطین با پسوند اسلامی یک جغرافیای همگرا و متراکم شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، محمد رستم پور کارشناس مسائل سیاسی و مهدی عزیزی کارشناس مسائل فلسطین در برنامه جهان امروز شبکه خبر پنجمین روز طوفان الاقصی را واکاوی کردند.
سوال: آقای عزیزی ما ۱۵ مهر ۷ اکتبر عملیاتی را داشتیم که در تاریخ فلسطین و اشغال ۷۵ ساله اش بی سابقه و بینظیر بوده معادلاتی که بعد از شنبه در دنیا خواهد بود چه تفاوتی با قبل از این روز دارد؟
عزیزی: یک معادله جدیدی بود درباره مقاومت، تقریباً شاید در چند ماه گذشته معادلات جدید شکل گرفت همگرایی و هم تکمیلی مقاومت از نوار غزه به کرانه باختری در داخل ۱۹۴۸ و حتی تغییر تاکتیکها و روشهای مبارزه و مقاومت فلسطین هم تغییر کرد یعنی این مقاومت از سمت غزه به سمت کرانه باختری و در داخل خیابانهای تلآویو هم گسترش پیدا کرد.
یک راهبرد و همگرایی بین مقاومت هم در محیط داخلی فلسطین ایجاد شد و سرزمین اشغالی و هم در محیط پیرامونی نکته بسیار مهمی بود یعنی حتی گروهها و جریانهایی که از نظر فکری و اعتقادی هم در آغاز به مقاومت اسلامی باور چندانی نداشتند در یک همگرایی قرار گرفتند این جغرافیای مقاومت فلسطین با پسوند اسلامی یک جغرافیای همگرا و متراکم شد.
عمق نظام امنیتی رژیم صهیونیستی هم متزلزل شد این تحولاتی بوده که واقعاً ما این را میگوییم مرحله بازدارندگی موثر یک مرحله خیلی خوبی هم بود، اما اتفاقی که شما فرمودید واقعاً بعد از روز شنبه یک موضع جدیدی رخ داد یعنی آن معادله بازدارنده سر جای خودش معادله دفاعی و قدرت بازدارندگی موثری که مقاومت هم در داخل فلسطین و هم اطراف پیدا کرد بعد از روز شنبه به یک مرحله تهاجمی و یک اصل غافلگیری تبدیل شد.
ببینید حرکتی که اتفاق افتاد مقاومت و حماس در موضع واکنش به رژیم صهیونیستی نبود یک موضع یک تهاجم و یک اصل غافلگیری بود که اساسا خود اسرائیلیها فکرش را نمیکردند مراکز امنیتی آنها پیش بینی آن را نداشتند قدرت رهگیری و مقابله با این موج را نداشتند و این اصل غافلگیری را میدانیم ما یک معادله جدید تعریف کنیم و آسیبی که رژیم صهیونیستی دید قطعاً ترمیم ناپذیر است.
دلیلش این است که این دفعه اینطور نیست که در خیابانهای تلآویو یک تیراندازی شود مقاومت بیاید چند عملیات در عمق اسرائیل انجام بدهد و بعد تحولات سر جای خودش برگردد امروز یک مرحله آزادسازی خاک و سرزمینها آغاز شده شهرکهای کنار غزه که معروف به غلاف غزه و اطراف را فرا گرفتهاند، قطعاً در آینده در یک عمق چند ۱۰ کیلومتری اینها فاصله خواهند گرفت حداقل آنچه که ایجاد میشود این نگرانی برای مستعمره نشینان و شهرک نشینان وجود دارد.
سوال: فکر کنم این مرتبط است با خروج اشغالگرها سرزمینهای اشغالی که همچنان فرودگاه تلآویو پرجمعیت و پر ازدحام است؟
عزیزی: شما ببینید قبلاً در اندازهای که سدیروت یک موشک دست ساز فلسطینی شلیک میشد در چند سال گذشته یک موجی از مهاجرت معکوس به خارج از سرزمینهای اشغالی ایجاد میشد الان وارد شده به شهرکها و یک معادله جدیدی است که قطعاً بازگشت به عقب وجود ندارد. این نکته را هم خدمتتان بگویم حتماً مقاومت در اتاق فکر خودش در محیط داخلی و پیرامونی تمام واکنشهای رژیم صهیونیستی را در صنعت نظامی و سیاسی پیش بینی کرده است.
سوال: یعنی مقاومتی که شنبه صبح آن ضربات غافلگیر کننده را به صهیونیستها زده قطعاً برای مراحل بعدی هم برنامه دارد؟
عزیزی: دقیقاً همین است، چون واقعاً قابل محاسبه است شما ببینید یک حمله محدود مقاومت در داخل سرزمینهای اشغالی منجر به حملات وحشیگرانه رژیم صهیونیستی میشد چگونه میتوان تصور کرد چنین حملهای در چنین ابعادی و در چنین جوانبی که صورت گرفته بدون واکنش باشد بنابراین واکنشها ارزیابی شده محاسبه شده و نکتهای که الان شدت حملات رژیم صهیونیستی وجود دارد قطعاً در روزهای آینده چارهای رژیم صهیونیستی جز اینکه بپذیرد و یا اینکه متوسل شود به میانجیگریهای بینالمللی برای اینکه این بار روانی که امروز روی جامعه صهیونیستی است فروکش کند.
حالا قبلاً حملات فلسطینیها شاید موجب همگرایی سیاسی در داخل رژیم صهیونیستی میشد و این شنبههای اعتراضی وجود دارد شاید اینها اعتراضات را از بین میبرد برای اینکه یک نقطه همگرایی را اسرائیلیها ایجاد میکردند، اما این بار شرایط برای ساختار سیاسی اسرائیل متفاوت است.
سوال: آقای رستمپور این عملیاتی که صحبتش را با آقای عزیزی کردیم به هر حال ابعاد سیاسیش مطرح شد در این چند روز هم بسیار مطرح شده میگویند این عملیات یک عملیات ترکیبی بوده در چند سطح صورت گرفته من آن روز صبح یادم است رسانههای صهیونیست میگفتند نیروهای مقاومت از زمین و دریا و هوا وارد سرزمینهای اشغالی شدهاند یک بعد مغفولی وجود دارد بحث اینکه گفته میشود بعد سایبری هم در عملیات مقاومت وجود دارد واقعاً این طور است؟
محمد رستم پور پژوهشگر سیاسی: عملیاتهای سایبری به دو شکل مورد استفاده قرار میگیرند یک بار عملیات سایبری به شکل منفرد و مستقل صورت میگیرد یک بار عملیات سایبری یک جزئی از کل است یک بخشی از جنگ ترکیبی است مثل آن چیزی که در طوفان الاقصی دیده شد چند روز گذشته عملیاتهای سایبری فلسطینیها علیه اسرائیلیها هر دوی این شکل را داشته است.
در سالهای گذشته همان ساعات یک عملیات اعلام شد که برق بخشهایی از تلآویو به خاطر عملیات سایبری قطع شده برای چند ساعت یا اینکه الان اعلام شد امروز مواجه بودیم با یک مصاحبه از سخنگوی ارتش اسرائیل که به صدا درآمدن سامانه آژیر قرمز یا آژیر هشدار را یک خطای انسانی دانست با توجه به اینکه یک عملیات سایبری درسال ۲۰۱۴ حماس انجام داد و این آژیر به شکل اشتباه و یا به شکل غیرمترقبه به صدا درآمد این گمان میرود که امروز هم این عملیات سایبری بوده است که باعث شده که ساکنان سرزمینهای اشغالی دچار یک رعب وحشت شوند این یک جزئی از کل است، ولی فلسطینیها در سالهای گذشته به صورت مشخص عملیاتهای سایبری مستقل و منفرد هم داشتهاند اگر دقت کنید هدف موشکهایی که جریانهای مقاومت داشتهاند به مناطق غیرنظامی یا بیمارستانها هدایت نمیشود این به این خاطر است که همه اطلاعات دفاتر موقعیتهای نظامی پایگاههای اسرائیلی در دستان مقاومت است.
سوال: خیلی جالب اشاره کردید من میدیدم صهیونیستهای که جان سالم به در برده بودند اشغالگریهای که جان سالم به در برده بودند گفتهاند که این رزمندگانی که از غزه وارد سرزمینهای ما شدند نقشههایی داشتند که همه اجزای شهرکهای صهیونیستی را داشته؟
رستم پور: حالا یک نکتهای را من مثال بزنم خیلی حیرت آور است سال ۲۰۱۸ یک اپلیکیشن بین سربازان ارتش اسرائیل بسیار گسترده شد اپلیکیشن پیگیری و رهگیری نتایج اخبار و مسابقات جام جهانی فوتبال در روسیه ۲۰۱۸ خوب بسیاری از این سربازان یا رزمندگان نیروهای اسرائیلی از این اپ استفاده میکردند و این خیلی وقتها با سامانههای دیگر و یا اپهای دیگر همزمان روشن بود و این بعد از جام جهانی فوتبال ۲۰۱۸ مشخص شد که این اپ ساخته دست نیروهای سایبری فلسطینی است به صورت مشخص حماس برای جمع آوری اطلاعات و آن گونه که اندیشکده شورای آتلانتیک اعلام کرد تمام موقعیتهای ترددهای نظامی این نیروها تمام دفاتر تمام پایگاهها آدرس تمام این اطلاعات به صورت کاملاً مشخص در اختیار نیروهای فلسطینی قرار گرفت.
در طوفان الاقصی هم عملیات سایبری به عنوان جزئی از کل مورد استفاده قرار گرفته در آن بخش غافلگیری که جناب آقای دکتر عزیزی به خوبی به آن اشاره کردند غافلگیری حاصل چیست حاصل برخورداری از اطلاعات مستند و معتبری که حماس به ویژه از سال ۲۰۱۸ به این طرف از پایگاههای نظامی و از موقعیتهای استراتژیک رژیم صهیونیستی داشت این جزئی از این به صورت مستقل و منفرد جزئی از کل بود در همان ساعات اول که عملیات از زمین و دریا و هوا صورت گرفت و برق بخشی از تل آویو قطع شد.
که حاصل عملیات سایبری بود یک نکته کوتاه اضافه کنم آن هم این است که بعضیها این گمان را میبرند که ناکارآمدی گنبد آهنین به واسطه یک نفوذ سایبری باشد گنبد آهنین در طوفان الاقصی نشان داد که نمیتواند بازدارندگی موثری ایجاد کند این در حد یک گمان سایبری است، اما با توجه به اینکه سامانههای پاتریوت هم بیش از این مورد عملیات سایبری قرار گرفتهاند این ظن، ظن جدی است.
سوال: سوال پایانی را از آقای عزیزی بپرسم تحلیلتان درباره ادامه ماجرا چیست به هر حال بحث جبهههای شمالی با لبنان و همینطور جولان اشغالی که متعلق به سوریه است هم مطرح است به نظرتان آینده نبرد با توجه به شرایط کنونی چه خواهد بود؟
عزیزی: یک بخش تحلیلی که خدمتتان بگویم بر اساس تجربیات گذشته است، اما نه با این حجم و تراکمی که اتفاق افتاده طبیعی تفاوت اتفاق طوفان الاقصی با عملیاتهای دیگر و تحولات بین رژیم صهیونیستی و حماس و مقاومت به طور کلی متفاوت است، اما میشود از آن تجربهها استفاده کرد این است که رژیم صهیونیستی قطعاً با این وضع توان داخلی ساختار سیاسی همگون برای کنترل و اداره شرایط بحران و جنگ را ندارد، حتی در بعد افکار عمومی و فشار افکار عمومی.
سوال: همین هم است که از شنبه صبح تاکنون فقط همان بمباران هوایی غزه را انجام داد که سالها پیش هم همین کار را میکرد؟
عزیزی: به هر حال رژیم صهیونیستی چارهای جز راهی که در پیش گرفته ندارد و چارهای جز واکنش نداشت و این محاسبه شده بود، اما این ادامهاش را قطعاً به دلیل شرایط داخلی ساختار سیاسی و اعتراضات و حتی فشارهایی که ممکن است ببیند جبهههای متعدد اگر به این رفتار ادامه بدهد غیر از فشار افکار عمومی و سازمانهای مستقل جهانی است. قطعاً جبهههایی که در لبنان در محیط پیرامونی رژیم صهیونیستی باز خواهد شد و حمایت افکار عمومی و واقعاً خیلی متفاوت است بیانیهای که آیت الله سیستانی دادند در خود عراق کشورهای اروپایی افکار عمومی اینها نشان میدهد که به هر حال رژیم صهیونیستی توان ندارد و مدیریت را برای طولانی مدت نخواهد داشت اساساً برایش فرسایشی خواهد بود.
سوال: هر چقدر هم فکر کنم طولانیتر شود این موج مهاجرت معکوس و خروج صهیونیستها جدی میشود فکر میکنم آینده نهایی پایان این اشغالگری هم موقعی است که این صهیونیستها ترجیح بدهند این اشغالگری را رها کنند و بروند به جاهایی که به دنیا آمدند و یا پدران و پدربزرگانشان به دنیا آمدهاند؟
عزیزی: قطعاً همینطور است این جامعه عاریتی مهاجرت معکوس اضافه خواهد شد در خبرهایتان من دیدم نکته خیلی مهمی بود امروز که فرودگاههای رژیم صهیونیستی بسته خواهند شد این آسیب خیلی جدی است که به هر حال این هم میشود به این نکته اضافه کرد.