مدیر یکی از تشکلهای اجتماعی عشایری، شناخت دقیق، جامع و صحیح از ابعاد مختلف زندگی عشایری را لازمه اتخاذ سیاستهای کلان اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی دانست.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، نوید غریب شاهی، مدیرعامل تشکل عشایری کارون و هلن و از فعالان فرهنگی اجتماعی عشایر چهارمحال و بختیاری با حضور در برنامه سلام خبرنگار صبح یکشنبه شبکه خبر، توسعه اقتصادی جوامع محلی عشایری را مقدمه توسعه ملی خواند و از مردم و مسئولان خواست با نگاهی جامعتر با این بخش مهم جامعه تعامل داشته باشند.
غریب شاهی در ابتدای سخنان خود ابیاتی از افسر بختیاری شاعر نامدار بختیاری را قرائت کرد و گفت:ای که روزی همه خلق ز انبار تونه، آسمونها و زمین کرده کردار تونه، ئی همه نقش و نگاری که منه دنیا هد، همه از پرتو یک جلوه زدیدار تونه، افتو ئی همه نوری که اتاوه به زمین، مختصر ذرهای از تابش رخسار تونه...
مدیر تشکل عشایری هلن و کارون در ادامه تصریح کرد: سه ویژگی اصلی زندگی عشایر را دارا بودن ساختار ایلی، معاش دامداری و کوچ نشینی عنوان کرد و گفت: عمده عشایر جنوب غرب ایران در بهار به ییلاقهای چهارمحال و بختیاری و در پائیز به مناطق گرمسیر خوزستان کوچ میکنند.
وی افزود: در حال حاضر ۸ شرکت تعاونی در این منطقه فعال است که زیر مجموعه اتحادیه عشایری استان چهارمحال و بختیاری هستند و تحت نظارت و هدایت اداره کل امور عشایری استان فعالیت میکنند.
این فعال فرهنگی با بیان اینکه تشکلهای عشایری بر خلاف نهادهای اداری و دولتی، به دلیل دارا بودن ساختار محلی بخشی از جامعه خود به شمار میروند، اظهار داشت: با توجه به ویژگیها و نیازهای هر اجتماع محلی از جمله موضوعات اقتصادی یا قومی، چنانچه این جوامع محلی در زمینههای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی توسعه یابند، توسعه ملی را نیز به همراه خواهند داشت.
غریب شاهی گفت: جمعیت عشایری این منطقه شامل ۲۵ هزار و ۱۱۰ خانوار است که بالغ بر ۱۲۴ هزار و ۱۷۳ نفر میشود و همه مناطق عشایری میتوانند با ایجاد تشکلهای مردم نهاد، به توسعه اجتماع محلی خود کمک کنند.
این فعال فرهنگی با اشاره به اهمیت آموزش در توانمندسازی جوامع، شناخت جامع عشایر را یکی از دغدغههای این هموطنان عنوان کرد و گفت: برای اتخاذ تصمیمات کلان، نیاز است که سیاستگذاران به خوبی عشایر را بشناسند.
وی افزود: از سوی دیگر عشایر نیز میبایست با آموزش انواع فنون و روشهای نوین اقتصادی و اجتماعی، برنامه ریزیهای صحیح تری داشته باشند.
غریب شاهی انسجام و همبستگی ذاتی عشایر را یکی از نقاط قوت و امتیازات آنها عنوان کرد و گفت: با مردم محور کردن امور، عشایر میتوانند در زمینههای مختلف به توسعه جوامع و کشور کمک کنند و خود نیز به معیشت پایدار برسند.
این فعال اجتماعی گردشگری، صنایع دستی، گیاهان دارویی، تولید گوشت قرمز و کشت قراردادی را از عرصههای مناسب کارآفرینی عشایر خواند و گفت: عشایر میتوانند با توانمندسازی در این زمینه ها، ضمن حفظ هویت فرهنگی و اجتماعی خود، به توسعه کشور کمک کنند.
برخی از بهترین محصولات سنتی و محلی عشایر از ۱۲ مهرماه در جشنواره روستاآباد که تا ۱۸ مهر در در مصلای تهران دایر خواهد بود، به نمایش گذاشته شده است.