وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در اجلاس رایزنان فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در کشورهای همسایه گفت: سازمان فرهنگ ارتباطات اسلامی قرارگاه رسمی فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در خارج کشور است.
وی افزود: در جلسات متعددی که در نهادهای مهم نظام داشتم، همواره به چگونگی تأسیس سازمان، و وقت دو سالهای که رهبر انقلاب مشخص کردند تا به این الگو و شیوه دست یافته شده، اشاره کردم. امروز هم با گذشت نزدیک به ۳۰ سال هیچ الگو و جایگزین دیگری برای سازمان فرهنگ و ارتباطات وجود ندارد. نظام تصمیم گرفته و نگاه رهبر انقلاب بر این بوده که یک مجموعه ممتاز فرهنگی تشکیل شود و حوزه مدیریت فرهنگی جمهوری اسلامی را در خارج از کشور مدیریت، اداره و تدبیر کند و با نهادهای دیگری در حوزه بین الملل و سیاست خارجی و اقتصاد و سایر نهادهای موجود به یک همکاری روشنی دست پیدا کند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: امروز بعد از گذشت نزدیک به ۳۰ سال شرایط مطلوب نیست و کمبودها، نواقص و مشکلاتی در سازمان فرهنگ و ارتباطات وجود دارد از جمله با مشکلاتی در حوزههای هماهنگی و بعضاً با اقدامات تکراری و کم اثر و عدم انجام کارهای مهم و ضروری رو به رو هستیم.
اسماعیلی افزود: در همان ابتدای شکل گیری دولت سیزدهم، موعد تعیین ریاست جدید سازمان فرهنگ و ارتباطات سلامی بود و با آسیب شناسیهای بسیاری مواجه بودیم. بیش از ۱۰ جلسه با منتقدین سازمان برگزار کردیم و اینطور نبوده که یک روند عادی و معمولی طی شده باشد. به هر حال دولت تغییر کرده بود و جهت گیریها تقریباً صد در صد متفاوت با دولت قبل بود.
وی تأکید کرد: جهت گیری فرهنگی ما با دولت قبل صد در صد متفاوت است و این موضوع را انکار نمیکنیم چرا که از دو حوزه نظری متفاوت برخوردار هستیم. با توجه به این تغییر نگاه و راهبرد بود که من بیش از ۱۰ جلسه برگزار کردم و با رایزانان سابق و فعلی جلسات مختلفی داشتم. از سوی دیگر برخی از مجموعهها آسیب شناسیهای مفصلی انجام دادند و ماحصل گفتگوها را به ما ارایه کردند که در نهایت بنای یک تحول جدی در سازمان مقرر شد.
وزیرفرهنگ افزود: رویکرد دولت سیزدهم روشن است و اهتمام رییس جمهور به ارتقای فعالیتهای فرهنگی سازمان در خارج از کشور است. هیچ مسالهای در دولت مطرح نشده که آقای رئیس جمهور به نفع سازمان فرهنگ و ارتباطات رأی نداده باشد لذا معتقدم سازمان دوره بسیار خوبی را آغاز کرده است.
اسماعیلی دیپلماسی فرهنگی را یکی از ابزارهای اصلی و کارسازترین ابزار در خارج از کشور دانست و گفت: باید در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی مبتنی بر نگاه حاکم بر دولت، تغییرات مثبتی را ایجاد کنیم.