در مقطع دو سال اخیر دولت سیزدهم، در وزارت بهداشت ۱۵ هزار و ۹۱۰ تخت تحویل شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت به همراه رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری به پرسش ها درباره افتتاح بیمارستان تخصصی و فوق تخصصی کودکان حکیم در جنوب تهران پاسخ داد.
مقدمه مجری: بیمارستان تخصصی و فوق تخصصی کودکان حکیم عصر امروز در جنوب تهران با حضور رئیس جمهور افتتاح شد، با افتتاح این بیمارستان حدود ۲۷۰ تخت بستری به ظرفیت ارائه خدمات تخصصی و فوق تخصصی اطفال اضافه شده است، این بیمارستان که بنا بر اعلام مسئولان آن در حد استانداردهای بیمارستانهای خصوصی ساخته شده، دارای بخشهای مختلف است به جز این بیمارستان در دولت فعلی حدود ۱۵ هزار تخت بیمارستانی دیگر نیز افتتاح شده که بیمارستانهای مهدی با حدود ۹۰۰ و غدیر با ۸۰۰ تخت برخی از آنها هستند، در برنامه امشب به ویژگیهای این بیمارستان که به بایدها و نبایدهای توسعه تختهای بیمارستانی در نظام سلامت خواهیم پرداخت. همچنین درباره بیمارستان کودکان حکیم صحبت می کنیم و درباره چالشهای پیش روی نیازهای بیمارستانی. در این خصوص درخدمت آقای دکتر رحیمی، معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت و آقای دکتر قناعتی رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران هستیم.
سوال: آقای دکتر قناعتی اطلاعات بیشتر درباره بیمارستان بفرمایید؟
آقای قناعتی رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران: این بیمارستان در زمینی حدود ۳۰ هزار مترمربع ساخته شده و همین میزان زیربنا هست و بعضی از اطلاعات را که گفتم من تکراری نمیگویم ۶۰ تا آی سی یو داریم ما، تمام تجهیزات مدرن، ام آر آی فوق العاده پیشرفتهای در آنجا مستقر هست، سایر تجهیزاتای میجینگ و آزمایشگاه و تمام امکانات یک بیمارستان مدرن را دارد، آمادگی دارد که حتی برای آی پی دی یا بیماران توریسم سلامت، بیماران خارجی را هم ما در آینده برنامه ریزی داریم که پذیرش کنیم، ویژگی خوب بیمارستان این است که در عرض سه سال ساخته شده و این برای ما خیلی شاخص هست که در کشورمان میبینیم بعضی وقتها ۱۵ سال، ۲۰ سال، ۳۰ سال بیمارستانها و ابنیه دیگر طول میکشد تا ساخته بشود و نشان میدهد که ما اگر درست برنامه ریزی کنیم همانطوری که همکاری بین ما و خیرمحترم این اتفاق رخ داد.
سوال: آقای دکترقناعتی، درباره مشخصات بیمارستان و ویژگی هایش اگر بیشتر توضیح بدهید.
آقای قناعتی: اگر ما یک کودک که سرطان دارد درمان کنیم، یا فرض کنید هرمشکل دیگری، تنبلی چشم دارد، درمان کنیم، این ۵۰ سال ۶۰ سال اگر سالم بشود میتواند زندگی کند و یا این که از یک عیب بزرگ نجات پیدا کند و این بسیار موثرتر از درمان بالغین است بنابراین ما این مشکل را داشتیم و یک مشکل دیگر ما در جنوب شهر تهران که جز ضعیفترین نواحی بهداشتی کشور هستش متاسفانه، شروع کردیم به کارکردن، بیمارستان اسلامشهر هم راه خواهد افتاد و این بیمارستان کمک میکند که مردم جنوب شهر از امکان عدالت در سلامت بهره ببرند، البته همانطوری که شما اشاره کردید در این بیمارستان هدفگذاری شده که تمام فوق تخصصها باشد برای سرطان، خیّر محترم برنامه خیلی ویژهای دیدند با این که جزء تعهداتش نبود برای بخش رادیوتراپی که بسیار گران قیمت هم در خواهد آمد و سرطان اقدام خواهند کرد در زمینه جراحی اعصاب و سایر فوق تخصص ها، قلب و ....
سوال: یعنی همه اینها یکجا هستند درست است؟ قبل از این چه جوری بود؟
آقای قناعتی: بله، ما بیمارستانهای تخصصی که توی تهران داریم خیلی کم هست، بیمارستان حضرت علی اصغر است، مفید هست، مرکز طبی هست و بهرامی که همه اینها دولتی هستند.
سوال: کل کشور چندتا داریم؟
آقای قناعتی: من آمار کل کشور را ندارم.
سوال: بد نیست که بدانیم یک سوم جمعیت کشور را کودکان تشکیل میدهند و ما در بحث بیمارستان ۱۵ هزار تخت مخصوص کودکان داریم که از این تعداد حدود ۱۱ هزار دولتی است، یعنی بخش خصوصی زیاد فعال نیست در این زمینه، حالا با توجه به این که این دو تا بیمارستان مجهز امروز افتتاح شد، چرا بخش خصوصی آقای رحیمی در این زمینه کمتر فعال هست؟
آقای رحیمی: بخش خصوصی معمولا منافع و ارزش افزوده اقتصادی را مبنای محاسبات خودش قرار میدهد، بخشهای کودکان، بخشهای پرهزینه هست و احتمال این که درآمدزایی بالاتری را برای بخش خصوصی ایجاد کند، کمتر میتواند جلوه کند، شاید از آن طرف هم تبلیغات کمتری در این حوزه انجام شده که این نیاز در بخش خصوصی احصا نشده که بتواند حضور فعالتری داشته باشد.
سوال: آقای دکتر قناعتی یک مطلبی بود تو این گزارش زیاد اشاره نشد، بحث یک بیمارستان به لحاظ محیط زیست، یک صحبتی با هم داشتید؟ که حالا گفتید اولیش، اما دیگر صحبتهایی بود که اولیش شاید نباشد، حالا جزء
قناعتی: دقیقا ما بررسی کردیم اولین بیمارستان سبز کشور است به این معنی که فاضلاب این بیمارستان با روشهای بیولوژیک بسیار جالبی هست و آب فاضلاب تبدیل به آب قابل استفاده میشود بدون هیچ میکروب و آلودگی و بر میگردد در فضای سبز مصرف میشود، ما باید یاد بگیریم فرهنگ صرفه جویی را و امیدوارم باز هم صدا و سیما روی این کار کند که یک لامپ اضافه یک لیوان آب اضافه هم اگر ما مصرف کنیم ضرر برای کشورهست؛ بنابراین این کارخیلی مهمی است که ما چرخه آب را در بیمارستان سعی کردیم که به این صورت انجام بشود که پیشنهاد خیرمحترم بود البته.
سوال: بعد این بیمارستان دیگر کامل راه اندازی شده، یا اینکه تمام بخش هایش راه اندازی شده یا نه؟
آقای قناعتی: ما ۳۰ درصد بیمارستان را زیربار بردیم و به تدریج راه اندازی بیمارستان باید انجام بشود که ما حدود سه ماهه شروع کردیم و الان به ۳۰ درصد رسیدیم.
سوال: بیمهها چی؟ یعنی تمام بیمهها قبول دارید؟
آقای قناعتی: بله ما قرارداد داریم تمام شبکه کامپیوتری بیمارستان برقرار هست و بیمارستان به لحاظ ساختاری مجوزهای لازم آتشنشانی، نمیدانم تمام مجوزهای لازم برای راه اندازی گرفته شده و هیچ چیز دیگری نیست مثل بیمارستان حضرت مهدی که ما را زیر سوال ببرند بدون دلیل.
سوال: موضوع بیمارستان حضرت مهدی چی بود؟
آقای قناعتی: سر بیمارستان حضرت مهدی واقعا بعضیها مطبوعات ما را بی دلیل اذیت کردند.
سوال: سرچی بود؟
آقای قناعتی: آمدند گفتند این بیمارستان استحکام ندارد، در حالی که این بیمارستان بسیار قدرتمند و خوب و سالم هست، حالا ما تو مراحل راه اندازی عرض کردم خدمت تان، ما الان به ۳۰ درصد رسیدیم یعنی اینکارها باید آرام آرام انجام بشود، راه اندازی بیمارستان به اندازه شاید ساختنش سختیهای خودش را دارد.
سوال: حالا یک بحثی هست تو این بیمارستان کودکان حکیم، نوبت دهی اش الکترونیکی هست یا نه؟
آقای قناعتی: بله ما در دانشگاه علوم پزشکی تهران، کلینیکهای مجازی و نوبت دهی الکترونیک را کاملا مستقر کردیم، همشهرهای عزیز میتوانند با مراجعه به اینترنت و فضای مجازی.
سوال: چند درصد ظرفیت اختصاص داده شده به نوبت دهی الکترونیکی؟
آقای قناعتی: به گونهای طراحی شده که میتوانند راحت بروند.
سوال: تمام ظرفیت یا بخشی از ظرفیت؟
آقای قناعتی: نه ببینید به گونهای هست که وقتی تنظیم شده که هم، چون مردم ما کمتر الان از مراجعه مجازی استفاده میکنندعمدتا مراجعه حضوری میکنند به بیمارستان، هرچقدر که حضوری باشد و هرچقدر مجازی باشد، با هم تطبیق پیدا میکند و تنظیم میشود یعنی به روز انجام میشود.
سوال: آقای دکتر رحیمی یک بحث هست یک سوالی پرسیدم آقای دکتر قناعتی گفتند آمارش را دقیق ندارم، بحث کشوری بود، ما چندتا ازاین بیمارستانها حالا اگر تهران هم بگویید ایرادی ندارد در کل کشور مخصوص کودکان هست؟
آقای رحیمی: به طور کلی الان در وزارت بهداشت در دولت سیزدهم ۱۵ هزار و ۹۱۰ تخت تحویل شد در این مقطع دوسال اخیر، ما در کل کشور بیش از ۱۵ هزار تخت بیمارستانی داریم و همه بیمارستانهای جنرال ما بخش کودکان را دارند، ولی محدود بیمارستانی را شما پیدا میکنید با این مشخصات بتواند فقط ویژه کودکان در تمام سطوح تخصصی و فوق تخصصی ارائه خدمات بدهد، استراتژی که الان وزارت بهداشت دارد و تاکیداتی هم که مقام عالی وزارت دارند این است که بتوانیم تمام خدمات بهداشتی و درمانی را در استانها ارائه بدهیم و از نقل و انتقال بیمار در بین استانی به حداقل برسد، این حرف بزرگ و برنامه و هدفگذاری بزرگی است که تو آینده بتوانیم بیمارستان تک تخصصی، در بیمارستان مرکز ارجاع بزرگ را در کشور داشته باشیم.
سوال: به لحاظ عدالت اجتماعی تقسیم این بیمارستانها به چه صورت است؟ چقدر از این بیمارستانهای اطفال، کودکان در مناطق کم برخوردار هست؟
آقای رحیمی: اتفاقا خیلی از این بیمارستانهایی ما الان در حال افتتاح هستیم و آماده میکنیم برای افتتاحیه افزایش داشته، بیمارستانهایی هست که در نواحی مرزی در نواحی کم برخوردار افتتاح داشتیم.
سوال: میتوانید اسم ببرید؟
آقای رحیمی: بیمارستان کودکان بندرعباس با ۱۲۰ تخت تا دوسه هفته آینده قابلیت افتتاح را دارد که میتوانیم فقط ویژه کودکان بگوییم، یا بیمارستانهای محلی در بیمارستانهای ۳۲ تخته، بیمارستانهای ۶۴ تا بیمارستانهای ۵۰۰ تختخوابی را ما در پراکندگی در سراسر کشور داریم.
سوال: آیا این کافی هست؟ یا نه؟ منظورمن تو مناطق کم برخوردارهست و کل کشور.
آقای رحیمی: در کل کشور برنامه ریزی ما این طوری است که بتوانیم نسبت جمعیت به تخت را به عددی برسانیم که نسبت منطقه عدد امیدوارکنندهای باشد این تقریبا ۵۰ هزار تختی که داریم میسازیم کاملا پراکندگی کشور دارد و برخی از مناطق خاص هم مثل جنوب استان تهران هم که واقعا محرومیت خاصی در سطح ارائه خدمات بهداشتی درمانی داشتند هدفگذاری ویژهای هم برای این منطقهها شد.
سوال: دکتر قناعتی درخصوص این بیمارستان کودکان حکیم مطلبی دارید؟
قناعتی: یک نکتهای از سازمان بهداشت جهانی، که اهمیت این بیمارستان و اهمیت توجه به کودکان را بیشتر می کند، سازمان بهداشت جهانی میگوید که اگر ما موفق بشویم در هزار روز اول زندگی نوزاد مراقبتهای صحیح را انجام بدهیم، بیماریها را از او دور کنیم، تغذیه صحیح انجام بدهیم، این باعث میشود که ما فقر را از جوامع ریشه کن کنیم، یعنی میآید تعادل ریشه کنی فقر را با رسیدگی به اطفال معادل میکند من همین جا اهمیت این که درکنار این بیمارستانها ما باید توجهی به سلامت را داشته باشیم که خوشبختانه در این بیمارستان این قصه دیده شده، هم به لحاظ مراقبت از تغذیه صحیح، هم دادن مشاورههای سلامت، این هم که باید انجام بشود که هم در این بیمارستان و هم در شبکههایی که داریم الان تو وزارت بهداشت، به ما راهنمایی کردند و ما به عنوان دانشگاه تحت امر وزارت بهداشت داریم این امر را پیگیری میکنیم، با برنامه ریزیهای بهداشتی صحیح، بتوانیم سلامت را مستقر کنیم از جمله رسیدگی به اطفال و مادران باردار.
سوال: این بیمارستان را یک خیّر عزیزی ساخته است، من میخواستم کمی توضیح بیشتری بدهید که چقدرش در مجموع وزارت بهداشت کمک کرده؟ و چقدرش را این خیّر عزیز کمک کردند؟
قناعتی: خیّر محترم ۴۵۰ میلیارد تومان هزینه کردند و متجاوز از صد میلیارد تومان هم با مساعدت وزیر محترم بهداشت جناب آقای عین اللهی و معاونان محترمشان، جا دارد از جناب دکتر کریمی و جناب دکتر رحیمی عزیزمان و سایر معاونتهای وزارت بهداشت که واقعا خالصانه، هیئت امنای عزیز جناب آقای مهندس صفری که زحمت کشیدند ما را حمایت و مساعدت کردند.
سوال: ببخشید یعنی زمین دانشگاه وزارت بهداشت داد، کل ساختمان را خیر دادند درست است؟
قناعتی: زمینی که حدود تقریبا نزدیک به ۱۸ هکتار هست که این یک قسمتش را ما در اختیار بیمارستان گذاشتیم و حالا بقیه را هم خدمت تان عرض میکنم به عنوان شهر علم شهید سلیمانی یا پارک فناوری شهید سلیمانی هست که آن هم یک کار بی نظیری برای اولین بار تو کشور هست که اگه فرصت باشد توضیح خواهم داد.
سوال: بعد آن بحث مترو چی؟ مترو بیمارستان
قناعتی: مترو تا هزار و ۲۰۰ متری بیمارستان آمده جناب آقای دکتر زاکانی برادرعزیزمان شهردار محترم تهران قول دادند که کمک کنند امروز هم جناب آیت الله رئیسی رئیس جمهور محترم از ایشان خواهش کردیم و قبول زحمت فرمودند و به عوامل اجرایی خودشان از جمله معاون اجرایی شان فرمودند (جناب آقای دکتر منصوری) که این کار پیگیری بشود و مترو هم به آنجا خواهد رسید.
سوال: کی آقای دکتر؟
قناعتی: ما پیگیری خواهیم کرد.
سوال:، چون منطقه خیلی جنوب شهر هست و به هرحال آنجا رفت و آمد هست .
قناعتی: با این که ما هیچ اعلامی نکردیم الان ظرفیت اورژانسها را دارم، ظرفیت اورژانس مرکز طبی کودکان که بزرگترین مرکز کودکان تخصصی کشور هست حدود ۵۰۰ تا مریض در روز هست، مراجعه کننده البته، الان ما به ۲۵۰ تا رسیدیم در حکیم، بدون هیچ اعلامی، یعنی من نگران هستم که از امشب که اعلام شده چه خواهد شد بالای ۵۰ درصد جمعیت.
سوال: کل جمعیت یا میتوانید ارتقاءش بدهید؟ کل ظرفیتش چقدرهست؟
قناعتی: نه، بحث اورژانس را عرض میکنم.
سوال: همان اورژانس را دارم میگویم.
قناعتی: ۲۵۰ تا الان مراجعه مان هست، و این بالاخره هرچه بیاید تا جایی که بتوانیم و تخت داشته باشیم قبول کنیم، با سرعت دادن به کار و آماری که از منطقه داریم متجاوز از ۵۰ درصد جمعیت منطقه زیر ۱۸ سالی که جمعیت هدف این بیمارستان هستش.
سوال: آقای رحیمی یک بحثی هست که در باره موضوع ساخت ۱۰ ابربیمارستان هم در خبرها مطرح شده، توضیحاتی در این زمینه بفرمایید؟
رحیمی: با توجه به این که تعداد بیمارستانهای زیادی در سراسر کشور پراکنده است و همین طوری که عرض کردم بیش از ۵۰ هزار تخت هم دردست ساخت داریم یکی از استراتژیهایی که وزارت بهداشت در دستورکارش قرارداده ایجاد بیمارستانهای بزرگ و بیمارستانهای کلان، مثل بیمارستان حضرت مهدی، مثل بیمارستان غدیر، ما الان در استانهای گیلان در استان مازندران، در مشهد مقدس، در هرمزگان، در اراک، در اردبیل، در همدان، پروژه عظیم هزار را تعریف کردیم بیمارستان بین ۵۰۰ تا هزار تخت خوابی که میتواند بیمارستانهای مادر باشد.
سوال: آقای دکتر رحیمی در دولت ۱۳ در زمینه توسعه زیرساختها چه اقداماتی انجام دادید به طور نمونه به طور عینی و به طور خبری توضیحاتی بفرمایید؟
آقای رحیمی: توسعه زیرساختها چه در محور بهداشت، چه در محور درمان و چه درمحور آموزش از کار اساسی که وزارت بهداشت در دستورکار دارد، اما با توجه به موضوع بیمارستانها ما همین الان قریب ۱۵ هزار تخت را که تحویل دادیم تا آخر سال ۷ هزار تخت بیمارستانی دیگر هم تحویل میدهیم و فکر میکنم این انقلاب و یک رکورد است در تاریخ بیمارستان سازی، سیاستی هم که این دولت دارد اتمام پروژههای نیمه تمام است و سرعت اتمام پروژهها برای مردم کاملا مشهود است ما بیمارستان بالای ۳۰ سال شهریار که یک غصهای شده بود برای همه مردم به یاری خدا تو هفته آینده افتتاح خواهدشد، بیمارستان ولیعصر اراک که سالها بود ۱۰ سال مانده بود به اتمام میرسد، بیمارستان اکباتان همدان به اتمام رسیده و آماده افتتاح هست، بیمارستان فسای شیراز به اتمام رسیده و آماده افتتاح است، بیمارستان تنکابن، بیمارستان قائم شهر، بیمارستان رستم ممسنی از جاهای محروم کشورما اینها بیمارستانهایی بودند که واقعا سالها مردم چشم انتظار ارائه خدمات بودند و مطمئن هستیم با این برنامه ریزی و با حمایتی که دولت محترم، شخص آقای رئیس جمهور و سازمان برنامه دارد این پروژهها تا آخر سال ۷ هزار تای بعدی را هم تحویل خواهیم داد.
سوال: یک آماری مقایسهای دارید که در این مدت چقدر شما در زمینه همین ساخت بیمارستان و افزایش تختهای بیمارستانی مقایسه کنید حداقل با چندین سال قبل، مثلا اوایل انقلاب
آقای رحیمی: اگر بخواهم عدد مقایسهای عرض بکنم ما کلان ۱۵۰ هزار تخت در بخش خصوصی داریم و دولتی و دانشگاهی و مراکز خیریه، از ابتدای انقلاب تا الان، از همین مدت ۱۵ هزار تخت تحویل شده یعنی ۱۰ درصد کل این ۴۰ و چند سالی که از دوره انقلاب دارد میگذرد تخت به مجموع بیمارستانی اضافه خواهدشد اضافه شد هفت هزار تا هم اضافه خواهد شد تا این شش ماه آینده، یعنی ۲۲ هزار تخت یک رکورد بی نظیر است در اتمام، نشان از جدیتی که دولت برای اتمام پروژههای حوزه سلامت دارد.
سوال: آقای دکتر الان بحث نیروی انسانی این بیمارستانها هست، در بیمارستان حضرت مهدی، بعد از دو سه ماه رفتم در اورژانس این بیمارستان، دیدم خیلی مریض هست، چند ردیفه خوابیده، سوال کردم چرا این مریضها اینجا هستند گفتند به نوبت میخواهند بروند بخش، سوال از مسئولانش پرسیدیم، گفتیم مگر ۸۰۰ تا تخت ندارد؟ گفت چرا، گفتم چندتایش فعال هست؟ گفت ۴۰۰ تا، یعنی این مریضها منتظرند که آن اتاقها خالی بشود که آنجا منتقل بشوند، پس مشکل چی هست، گفت مشکل این است که ما تخت داریم همه چیز داریم، نیروی انسانی هست که نداریم، از پزشک گرفته به خصوص پرستار، در همین بیمارستان کودکان حکیم هم در مصاحبهای که با خانم عابدی سرپرستار داشتم عنوان میکردند ما صدهزار اگر اشتباه میگویم بگویید آقای دکتر، یعنی رقم خیلی کمی ما پرستار داریم، یک عدد خیلی کم عنوان کردند و اگر بخواهیم که این عدد بیشتر باشد استانداردش بالای ۶۰۰ هستش، چرا مشکل کجاست که مابیمارستان افتتاح میکنیم به این بیمارستان زیبا، در حد بیمارستانهای خصوصی، تماما، چون من به عینه از نزدیک دیدم، واقعا در حد استانداردهای خصوصی هست، و حتی شاید هم بهتر، با کیفیت بالاتر، دستگاهها و همه چیزهایش، اما بعد میرویم میبینیم نیروی انسانی ندارد با توجه به این که این هم ما تحصیل کرده یعنی با کمبود مواجه هستیم، این همه ما فارغ التحصیل یا دانشجو داریم، مشکل کجاست؟ و تو این زمینه چکار کردید؟
آقای رحیمی: بزرگترین دارایی و سرمایهای حوزه سلامت، نیروی انسانی است، یک اتفاقات بزرگ نرم افزاری در این چند ده سال انجام شده و قابلیت عظیمی در سطح ارائه خدمات بهداشتی و درمانی وجود دارد، از فوق تخصصترین متخصص در کشور ما هست تا سطوح پایین، سطوح کارشناسی، پی اچ دیهای خیلی عزیزمان دارند کار میکنند تا سطوح کاردانی، ما الان برای اینک ه بتوانیم این تختهای بیمارستانی را به سرانجام برسانیم بحث نیروی انسانی و از ابتدای سال با سازمان محترم برنامه و سازمان اداری استخدامی مذاکرات مختلفی را داشتیم، ما برنامه ریزی برای ۷۵ هزار نیروی انسانی داریم، با توافقی که انجام شد در سه مرحله این اتفاق خواهد افتاد که مجوز ۲۵ هزارتای اولش صادر شد و این ۲۵ هزارتا در روز ۲۸ مهر آزمون برگزار میشود و کمتر از دو ماه این نیروها به محل خدمت شان اعزام خواهند شد.
سوال: اینها استخدامی هستند؟
آقای رحیمی: بله استخدام رسمی و قطعی و از آن طرف هم ما نیروها را در قالب نیروهای طرح جوانان عزیزمان که از دانشگاه فارغ التحصیل میشوند جبران میکنیم واقعا سیاست ما این است که بتوانیم نیروهای جوان و با انگیزه را برای این بیمارستانها آماده بکنیم.
سوال: بقیه نیروهای چی؟ نیروهای طرحی، پیمانی؟
آقای رحیمی: ۲۵ هزار تا فقط نیروی رسمی هست غیراز این از ظرفیت نیروهای طرحی استفاده خواهیم کرد و درکنارش استفاده از ظرفیتهای نیروی شرکتی برای سطوح کارهای خدماتی و پشتیبانی که ما در بیمارستانها همزمان کار تخصصی نیاز به ارائه کارهای خدماتی و پشتیبانی هم داریم استفاده خواهیم کرد، هماهنگیها هم با سازمان اداری استخدامی هم برای نیروی شرکتی به صورت هفت هزار نیروی شرکتی و هم برای نیروی قراردادی انجام شده است.
سوال: یعنی این کمبود بزودی رفع میشود، الان این بیمارستان کودکان حکیم یا دکتر عابدی گفت صدتا پرستار داریم که من تصحیح کنم که گفت با ۳۰۰ تا هم ما کار را راه میاندازیم، اما استانداردش روی ۶۰۰ نفر.
آقای رحیمی: نه همین بیمارستان هم جزء آزمون هست و همه بیمارستانهایی که تا الان افتتاحش انجام شده و در چند هفته و ماه آینده افتتاح میشود جزء همین ۲۵ هزار تا دیده شده، ۱۲ هزار فقط گروه پرستاری برای بیمارستان ما پیش بینی کرده.
سوال: آقای دکتر قناعتی شما به چه صورت قضیه را جلو میبرید؟
دکتر قناعتی: من به اندازه آقای دکتر در این مسائل نیروی انسانی حرفهای نیستم.
سوال: نه حداقل این بیمارستان کودکان حکیم که گفت ما ۱۰۰ نفر پرستار داریم که باید ۶۰۰ نفر باشد.
قناعتی: بسیاری از پرستارها به خاطر درآمدی که دارند و هزینههایی که در شهر تهران هست به شهرستان ها مهاجرت میکنند، میروند به شهرهای خودشان، ما الان در شهرستانها تمایل بیشتری وجود دارد که دوستان بروند نزدیک خانواده خودشان یا جایی که اجاره کمتر باشد و بشود زندگی کرد، بنابراین تامین مالی اینها یکی از مسائلی هست که حالا ما یک روشی را خودمان پیدا کردیم.
سوال: قانونهای ترفیع گذاری اجرا نکردید آقای دکتر؟
قناعتی: به هرحال هزینههای تهران خیلی بالا هست، شما خودتان در تهران زندگی میکنید، یعنی مهمترین چالش کل نیروی انسانی نظام سلامت در یک کلام خلاصه میشود، متاسفانه درآمد، یعنی اگر سطح درآمد دوستان ما در حد قابل قبولی بالا ببریم، ماندگاری و پیدا کردن نیروی انسانی به راحتی انجام خواهد شد.
سوال: الان با این خبری که شما اعلام کردید؟ ما به طور نمونه در بیمارستان حضرت مهدی که ۴۰۰ تختش الان فعال هست، اینجا هم آقای دکتر قناعتی اینجا در بیمارستان کودکان حکیم؟
دکترقناعتی: الان ۳۰ درصد
سوال: خیلی خالی هست، با این جذب، مشکل هم همان بحث نیروی انسانی هست، کی این مشکلات یعنی حالا دو تا بیمارستان نمونه، جای دیگر هم هست غدیر هم هست، کی این برطرف میشود؟
آقای رحیمی: قطع به یقین این نیروها در انتهای مهرماه آزمون شان برگزار میشود.
سوال: یعنی بعد مهرماه این بیمارستانها شاهد...
آقای رحیمی: بعد یک ماه بعد نتایج را اعلام خواهیم کرد و فکر میکنم انتهای پاییز و ابتدای زمستان نیروها به محل کارشان فرستاده خواهند شد، این بیمارستان هم که اسم بردید اتفاقا جزو بیمارستانهای هدف ما هست این سهمیه ۲۵ هزار نفری.
سوال: حالا این یک بحث هست بحث تربیت نیروی انسانی و در واقع جذب پرستار هم ما صحبتهایی الان چالشهایی مطرح هست، که جذب اینها باید بیشتر بشود تو این زمینه چکار کردید؟
آقای رحیمی: قطعا همه کشورها در جذب نیروی حرفهای و متخصص دچار چالشهای عدیده هستند ما اتفاقا تازه آن کشورها هستیم که نظام آموزش مان به خاطر همراه بودن با حوزه بهداشت و درمان در امر تربیت نیروی انسانی بسیار موفق هستیم، اما واقعا در فرآیند جذب و نگهداشت شان باید یک نگاه متفاوت داشته باشیم تا این سرمایه را بتوانیم برای کشور حذف بکنیم، مطمئن هستیم تو آینده نزدیک اتفاقات خوب و خبرهای خوبی را برای این بخش خواهیم شنید.
سوال: به لحاظ پارکینگ که این بیمارستان مشکلی ندارد؟ چون ما بیمارستان غدیر را احداث کردیم پارکینگش مشکل دارد، اینجا که چنین مشکلی ندارید؟
دکترقناعتی: نه اینجا فضا خیلی گسترده هست.
سوال: مهمترین ویژگی این بیمارستان چی هست آقای دکتر؟
قناعتی: چند ویژگی بسیارمهم دارد یکی اینکه به ازای هرتخت بالای صدمتر مربع فضا دیده شده و فکر نمیکنم تو هیچ بیمارستانی در کشور اینقدر فضا به ازای تخت باشد، خیلی به قول معروف گشاده دست دیده شده یک، دوم بیمارستان سبز بودن، سوم این که اختصاصی کودکان هست، چهارم محل قرارگیری اش هست ما آرزویمان این بوده که درجایی باشد که مردم کم برخوردار حضور دارند و من با برنامه ریزیهایی که شده، ما یک کنسرسیوم در بیمارستان کودکان دانشگاه خودمان درست کردیم و این بیمارستان به زودی نیروهای تخصصی و فوق تخصصی اش تامین خواهد شد.
سوال: این طرحی هم که زدید نگاه کنید، این دیوارهای بیمارستان که باب دل کودکان، یک کار قشنگی بود.
قناعتی: زحمات خیر محترم هست این برنامه
سوال: الان به لحاظ اقامتی چی؟ مثلا کسی از شهرستانهای اطراف بیاد آنجا، جایی دارید؟
قناعتی: یکی از معضلات ما این است که در بیمارستانهایی که مرجع هستند مثل بیمارستان امام خمینی، این بیمارستان ۶۰ درصد مراجعاتش از شهرستانها و خارج از کشور هست و همیشه میبینیم اطراف بیمارستان امام خمینی چادر هست، لازم هست که همراه سرا داشته باشیم با کمک خیرین تا حالا حدود بالای ۲۰۰ تخت رسیدیم، ولی کفایت نمیکند، چون به ازای هر بیمار دو وشش دهم همراه میآید یعنی اگر مریض بیاید نزدیک سه نفر با بیمار همراه خواهند آمد بنابراین لازم است ما یک فکری بکنیم و این کار را انجام بدهیم و این جا هم برنامه داریم برای این کار.
سوال: فقط یک نکتهای که خیلی مهم هست در این زمینه بحث ساختمان سازی باز هم خیر داریم که کمک تان کند.
قناعتی: بله همین دوسالی که به عنوان رئیس دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه تهران هستم بالغ بر دو هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان پول خیر در دانشگاه ما آمده است.
سوال: آقای رحیمی یک بحثی که مطرح هست پیشگیری و بحث بهداشت هست تو این زمینه چکار کردید؟ یعنی همه هم و غم ما این نباشد که برویم بیمارستان بزنیم، تخت بیمارستانی اضافه کنیم نه بیاییم پیشگیری کنیم از بیماریها تو این زمینه چه اقداماتی انجام دادید؟
آقای رحیمی: واقعیت این هست که در اواخر سال ۱۴۰۰ هم دستور مقام معظم رهبری برای این موضوع بود توجه به زیرساختهای بهداشت و امر پیشگیری، میدانیم که ما هرچقدر سرمایه گذاری در حوزه بهداشت کنیم و مراقبت را بالاتر ببریم، سطح سواد جامعه را بالاتر ببریم تو حوزه سلامت، قطعا هزینههای کمتری دردرمان و بازتوانی خواهیم داشت بر این اساس وزارت بهداشت توسعه زیرساخت بهداشت را با اجرای برنامه سلامت خانواده در دستورکار خودش قرارداد، کار واقعا بزرگی بود، پرریسکی بود که شروع شد، برای آماده شدن این حوزه ما همین الان تفاهم نامه ساخت چهارهزار و ۴۰ پروژه را در این دولت آغاز کردیم، جالب است بدانیم که قریب دو هزار تای هم تحویل شد، یعنی با پراکندگی در نقاط محروم و خاص و امیدواریم بتوانیم تا هفته دولت سال ۱۴۰۳ جشن اتمام این ۴ هزار و ۴۰ پروژه تو حوزه بهداشت، اعم از خانه بهداشت، اعم از مراکز جامع سلامت روستایی و شهری را آماده بکنیم.
سوال: آقای دکتر قناعتی موضوعی که خودتان مطرح کردید خودتان هم جواب بدهید
قناعتی: ببینید من پنج تا بیماری را اسم میبرم، بیماریهای قلب و عروق، سکتههای مغزی، چاقی، بیماریهای تنفسی اینها تمام قابل پیشگیری هستند، ما یک کاری را کردیم و یک بررسی انجام دادیم در جنوب شهر تهران، در یک میلیون خانواری که آنجا زیرنظر دانشگاه ما هستند تو ۸۰۰ هزار خانوار، تعداد بسیارزیادی از افراد فشارخون دارند و اطلاع ندارند، سالها سالمند با این فشارخون، ولی این فشارخون دارد کلیه، قلب، مغز اینها را عروقش را نابود میکند و به جایی میرسند که نقطه غیرقابل بازگشت آن موقع وقتی که فرد سکته میکند، باید میلیاردها تومان هزینه کنیم تا این فرد را سرپا نگه داریم.
سوال: چکار باید بکنیم آقای دکتر؟ نکات مهمی را اشاره کردید چکار کردید که مردم آگاهی شان تو این زمینه از اینی که هست بیشتر بشود؟
قناعتی: این نیازمند نظام شبکه، خانههای بهداشت، مراکز جامع سلامت، نظام ارجاع.
سوال: به اندازه کافی داریم؟
قناعتی: نه، زیرساختش وجود داشته، ولی در شهرهای بزرگ توجه نشده بوده به این قصه، خوشبختانه با دستور ریاست محترم جمهور و وزیر محترم بهداشت به شدت دانشگاه علوم پزشکی دارند کار میکنند، همین چند روز پیش که در اجلاس روسای دانشگاههای علوم پزشکی کشور در ساری ما حضور داشتیم، این قصه پیگیری شد و در مورد جنبههای مختلفش بحث و گفتگو شد.