رادیو تهران به مناسبت روز ملی روستا و به منظور توجه مخاطبان به روستا و حوزه کشاورزی همه برنامههای امروز پنجشنبه و جمعه (۱۳ و ۱۴ مهر ماه) خود را با عنوان «رادیو روستا» اختصاص داده است .
مجری: چرا رادیو تهران چرا شبکه سراسری مثل رادیو ایران نپردازد، چرا رادیو تهران که محدوده استان تهران را پوشش می دهد؟
محمودی : به نظرم می رسد اول به این بپردازیم که اهمیت روستا و روستایی چیست، به نظرم روستا و روستایی و عشایر بخش مهم و بسیار ارزنده ای در جامعه ایرانی است که شاید در حوزه رسانه به آن کم تر پرداخته باشیم. از همین جا استفاده می کنم و می گویم که به هر حال به عنوان رادیو تهران زمانی که به این مناسبت رسیدیم فکر کردیم جا دارد ما به نوبه خودمان به این مهم بیش از گذشته بپردازیم و این جرقه ای بود که زده شد و باعث شد که ما رادیو روستا را در رادیو تهران راه اندازی کنیم.
مجری: البته رادیو تهران همکاران تان گفتند در گفتگوهایی که داشتیم که در خیلی از نقاط دیگر کشور هم قابل دسترس است.
محمودی: قطعا همین طور است به مدد دیجیتال شدن و این سه تا باکسی که می گوییم در همه جا ممکن است وجود داشته باشد امکان شنیدن برنامه های مختلف رادیو تهران و رادیو روستا برای نقاط مختلف وجود دارد. در برنامه های خودمان مخاطبین از نقاط مختلف ایران اسلامی داریم اما اگر اجازه بدهید مجددا به اهمیت روستا بپردازیم که آن مبنایی بود که ما باعث شد که به این حوزه بپردازیم طبیعتا بسیاری از ماها خودمان روستازاده ایم و نسل و نژادمان به روستاها برمی گردد و از سویی روستاها منبع به نوعی تامین غذایمان و غذا مهم ترین جزء یک جامعه ممکن است که تلقی شود بنابراین روستاییانی که در این حوزه زحمت می کشند و کم تر به آن ها پرداخته شده است جا دارد که ما از این فرصت استفاده بکنیم و همین طور می گوییم سایر شبکه های رادیویی و تلویزیونی هم می توانند از الگوبرداری بکنند برای سنوات آتی از این اقدامات انجام خواهد شد.
مجری: چه برنامه هایی دارید؟ چه تدارکی دیدید برای این دو روز؟
محمودی: باز می گویم هدف ما چه بود، هدف ما این بود که به روستاییان و عشایر عزیزمان ارج بنهیم. تلاش کردیم و تلاش می کنیم در این ۴۸ ساعت فرصتی که داریم ظرفیت های بالقوه و بالفعل این قشر مهم از ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، تاریخی، ورزشی، مذهبی با محوریت های معیشت، کارآفرینی، اسکان، کشاورزی، رفاه، آداب و رسوم، نخبگان بسیار نخبگانی داریم که از حوزه روستا برخاسته اند در حوزه های علمی، اقتصادی و کارآفرینی بسیار بسیار کارهای خوبی انجام دادند و در این راستا از مطالبه گری جامعه روستایی و عشایری هم خواهیم پرداخت و همین طور مصوباتی که در این حوزه وجود دارد مصوبات دولتی به ویژه، برنامه ریزی جدول پخش را می گویم، از صفر ساعت صفر پنج شنبه برنامه های مربوط به روستا را آغاز می کنیم و تا ساعت ۲۴ جمعه ادامه می دهیم. این مدت زمان را در هر روزش به پنج بخش تقسیم کردیم از ساعت صفر بامداد تا 6، شش بامداد تا ساعت ۱۰، ده تا ۱۴، چهارده تا ۱۸، هجده تا ۲۴، برای صفر بامداد تا ۶ صبح مان که این گونه برنامه ریزی کردیم که با محوریت آواهای کار بسیار آواهای کار قشنگ و زیبا داریم در حوزه اقوام مختلف، پخش موسیقی های محلی داریم با آدم هایی که شب بیدارند تجربه اش را در رادیو تهران هم داریم آن جا آدم هایی که بیدارند با آن ها گفتگو می کنیم که اهل روستا و روستاهای خودشان را معرفی کنند آن چه از روستاهای خودشان یا روستاهای پدری و مادری شان را می دانند به اشتراک بگذارند بخش نمایشی داریم که چه در پنج شنبه و چه در جمعه نیم ساعته است آن با محوریت روستا تولید شده و پخش خواهد شد.
۶ تا ۱۰ را با محوریت فرهنگ، جامعه و سلامت داریم جلو می بریم که به بررسی وضعیت روستاها، کشاورزان و عشایر می پردازد و طرح هادی، جمعیت، مهاجرت، رفاه، مسکن، حتی تولید و شغل را، پیگیری مصوبات دولتی و همین طور پیگیری مطالبات این عزیزان را با مسئولین در گفتگو با مسئولین دولتی، فرمانداران، بخشداران و دهیاران پیگیری می کنیم. از ساعت ۱۰ تا ۱۴هم با محوریت تاریخ و معارف به نظرم می رسد که بسیار جالب می تواند باشد این که یک روستا تاریخ شکل گیریش چگونه بوده و از کجا شکل گرفته چطور شکل گرفته، آداب و رسوم شان به ویژه از نگاه مذهبی شاید این جا مورد توجه باشد چون با محوریت تاریخ و معارف است. نحوه شکل گیری را گفتم، معرفی اقوام و نژادی که در آن روستاست یا آن عشایر غیوری و در این جا معرفی شهدای روستا را هم داریم تحت عنوان شهید آبادی یا شهیدِ آبادی، ۱۴ تا ۱۸ با محوریت دانش و اقتصاد طبیعی است این جا به فرصت های بالقوه روستا و عشایر از جنبه های اقتصادی، صنعتی، تولیدی، گردشگری و دامپروری و همه آن چه در این حوزه می گنجد خواهیم پرداخت و طبیعتا گفتگو با افراد علمی، اقتصادی، کسانی که کارآفرین بودند در این حوزه خواهیم پرداخت و در آخر ۱۸ تا ۲۴ با محوریت ورزش و تفریحات، این جا گردشگری روستایی عشایری، ورزش روستایی عشایری، تفریحات را همین طور، برنامه هایی هم داریم که این بین پخش می کنیم مثلا ۶ نقطه که با نابینایانی گفتگو می کند که موفقند و از حوزه روستایی و عشایریند. من و فرزندم داریم یک مسابقه خانوادگی است که از خانواده های روستایی دعوت کردیم که تشریف آوردند والدین با فرزندان شان این مسابقه را اجرا کردند ضبط کردیم و پخش می کنیم. کتابخوانی نیمه شب را پخش می کنیم در این فاصله که به بررسی فیلم های سینمایی می پردازد که در حوزه روستاست.
مجری: نقش مراکز در این جا چیست این ها همه اش تولید خودتان بوده یا این که مراکز صدا و سیما هم نقش داشتند؟
محمودی: خوشبختانه طی مکاتبه ای که با مدیر کل صدای مراکز انجام شد حدود 9 مرکز برایمان برنامه فرستادند برنامه های بسیار به نظرم جالب چون با ویژگی های محلی خودشان است روستاهای خودشان را معرفی کردند آداب و رسوم و فرهنگ خودشان را معرفی کردند حوزه های کارآفرینی را معرفی کردند.
مجری: مثل کدام مراکز؟
محمودی: مراکز سمنان و کرمان مرکز سمنان برنامه کوچندگان را به ما داده برنامه سفرنامه را دارد، مرکز کرمان بچه های ایل و اهل آبادی دو برنامه را داده اند، مرکز فارس سلام آباد، مرکز یزد آوای کار، آذربایجان برنامه کندیمیز را داده که بسیار بسیار به نظرم می رسد برنامه زیبایی است، استان مرکزی ۹ تا گزارش مجزا بین ۸ تا ۱۰ دقیقه داده گزارش های مستند گزارش هایی از روستاها و مراکز گردشگری و مراکز کار است که به ما داده شده و پخش خواهیم کرد. مازندران یک مستندی را از یک روستای شهر آمل داده بسیار زیباست موسیقی مادران مازندرانی را به ما دادند بسیار جالب و خوب است
مجری: این ها همه در جدول پخش قرار گرفته است و پخش می شود؟
آقای محمودی: بله، استان گلستان صدای آبادی را داده و امیدواریم امروز مرکز سیستان و بلوچستان هم یک ارتباطی را با یکدیگر تنظیم کنیم که یا پنج شنبه یا جمعه با سیستان و بلوچستان یک ارتباط داشته باشیم اگر شده باشد یک برنامه ای را از آن ها رله بکنیم همین طور استان مرکزی علاوه بر آن 9 تا گزارشی که داده قرار بر این است که اگر بتوانیم برنامه ای را در روز جمعه دارند بخشی از آن یا همه اش را رله بکنیم.
مجری: این برنامه ها همه که ضبطی نیست که یعنی در خلال برنامه ها ارتباطات زنده هم دارید که مثلا گفتگویی باشد تماسی باشد؟
محمودی: بله، کل برنامه را در قالب ام سی معرفی کردیم زمان بندی هایی که مثلا گفتیم صفر تا ۶ صفر یک ام سی است آن جا برنامه زنده است و لا به لایش این اتفاق ها می افتد همین طور چهار بخش بعدی در قالب ام سی برنامه ریزی کردیم.
مجری: نحوه تماس با برنامه به چه ترتیبی است با همان شماره های رادیو تهران می توانند؟
محمودی: قطعا با همان شماره های رادیو تهران است چون امکانات و تجهیزات دیگری نداریم روی همان موجب اف ام 94 که برای رادیو تهران است آن جا رادیو روستا را پخش خواهیم کرد و شماره پیامکی و شماره های ارتباطات مردمی هم بر مبنای همان شماره های رادیو تهران خواهد بود.
مجری: این دو روز می گذرد به هر حال و خب این ایده هم که ایده جدیدی است تا جایی که دستکم یادم می آید برای اولین بار است که دارد اتفاق می افتد شبیه این که فکر می کنید کارهایی را داشته باشید برای ماه ها و روزهای آینده و مناسبت های بعدی.
محمودی: این را که برنامه ریزی می کردیم در شورای محتوایی شبکه به این نتیجه رسیدیم که شاید ضرورت داشته باشد ما در مناسبت و در موقعیت های مختلف بتوانیم از این دست کارها را انجام بدهیم که به نظر شخص بنده می تواند بسیار بسیار مفید باشد از سویی به نظرم می رسد که رادیو تهران به عنوان یک رسانه گرم تهرانی که جامعه تهرانی یک جامعه وسیع و بسیطی از اقوام و از اقوام مختلف می تواند مرکزیت بسیاری از کارها باشد باتوجه به شرایطی که به هر حال پایتخت و استان تهران دارد. زحمت کشیدند آقای دکتر جبلی رئیس محترم سازمان پیامی را فرستادند برای این موضوع من گزیده ای از این را محضرتان بخوانم ایشان در گزیده ای از سخنان خودشان دارند شعار محوری دوران تحول در رسانه ملی عدالت گستری و هویت محوری است دو سال از آغاز این دوران می گذرد و حال این شعار و ایده در برخی عرصه ها عملی شده و روی زمین و ملموس قابل مشاهده است توجه به روستاها یکی از این نکات است و در انتها گفتند اقدام رادیو تهران از آنتن خود در حوزه های روستا، کشاورزی و عشایر نیز در امتداد تحول محتوایی رسانه است.