سفر پاییزی به مازندران فرصت مناسبی است تا از پناهگاههای حیات وحش در این استان دیدن کنید.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مازندران، منطقه حفاظت شده دودانگه و چهاردانگه، این منطقه با مساحتی در حدود ۶ هکتار در اراضی جنگلی، مرتعی دهستانهای دو دانگه و چهار دانگه قرار گرفته و دارای گونههای گیاهی و جانوری بسیار متنوعی است.
در این منطقه مجموعهای از گونههای وحوش شامل گوزن، شوکا، کل، بز و میش، پلنگ، خرس، گراز و انواع پرندگان، به ویژه قرقاول، کبک معمولی و کبک دری نگهداری و تکثیر میشوند.
دشت ناز ساری میزبان گوزنهای زرد
پناهگاه دیگر، پناهگاه حیات وحش دشت ناز میاندورود است این منطقه حدود ۵۵ هکتار وسعت دارد و مرکز اصلی تکثیر در اسارت زیرگونه در آستانه انقراض گوزن زرد ایرانی است.
پناهگاه دشت ناز در فضایى از جنگلهاى جلگهاى قرار گرفته که در سال ۱۳۴۶ با عنوان محل تکثیر گوزن زرد ایرانی تحت حفاظت قرار گرفت و در سال ۱۳۵۴ به عنوان پناهگاه حیات وحش نامیده شد و هدف از این نگهداری جمعیت این گونههای با ارزش در حال انقراض به جمعیتی پایدار برسد و زمینه رهاسازی آنها در طبیعت فراهم شود.
در این پناهگاه ضمن حفاظت و نگهداری گوزن زرد ایرانی، همه ساله تعدادی از گوزنهای تولید شده به زیست گاههای اصلی، یعنی حواشی رودخانه دز و کارون منتقل میشود.
پناهگاه حیات وحش سمسکنده
یکی دیگر از پناهگاهها، پناهگاه حیات وحش سمسکنده است که در اراضی جنگلی جنوب شرقی ساری و بعد از پارک جنگلی شهید زارع واقع شده است. این پناهگاه یکی از جاذبههای دیدنی این استان برای طبیعت دوستان و دوستداران حیات وحش به شمار میرود.
این پناهگاه حدود ۱۰۴۱ هکتار وسعت دارد و حدود ۶ هکتار آن مختص نگهداری و تکثیر گوزن زرد و قرمز (مرال) است و ابتدا در سال ۱۳۵۲ تحت حفاظت قرار گرفت، سپس طی مصوبه شماره ۶۳ مورخ ۲۱ تیرماه ۱۳۵۴ به عنوان پناهگاه حیات وحش معرفی شد، این پناهگاه از معدود جنگلهای جلگهای بازمانده از جنگلهای خزری به شمار میآید.
پناهگاه حیات وحش سمسکنده، این منطقه به وسعت هزار هکتار از گونههای جنگلی، جلگهای تشکیل شده است در حال حاضر قسمتی از آن به نگهداری تعدادی گوزن زرد ایرانی اختصاص دارد.
گوزن زرد ایرانی و مرال یا گوزن قرمز از جمله گونههای بسیار مهم در دنیا به شمار میرود که این روزها حال و روز خوبی ندارند به طوری که هم اکنون طبق قوانین جزو گونههای در خطر انقراض و طبق لیست ارائه شده از طرف اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت که به لیست سرخ معروف است در رده EN یعنی در معرض خطر محسوب میشود.