به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، باقری کارشناس مسائل اروپا در ارتباط زنده در برنامه جهان امروز درباره کمک های اتحادیه اروپا و امریکا به اوکراین گفتگو کرد .
سوال: بعد از ۵۸۶ روز از آغاز جنگ روسیه و اوکراین، حالا موج حمایتهایی که آمریکا و ناتو در این یک سال و خوردهای داشتند از اوکراین به نظر میرسد که با تردیدهایی مواجه شده، الان شرایط سیاسی در جبههی غربی برای ادامهی این کمکها به چه شکل است؟باقری: این نگرانی کشورهای اتحادیه اروپا در خصوص وحدت و همگرایی در مورد حمایت از اوکراین را میشود در صحبتهای امروز آقای جوزف بورل به خوبی مشاهده کرد آقای جوزف بورل امروز علاوه بر این که انتقادات زیادی را در خصوص تصمیم لحظه آخری ایالات متحده در مورد تصویب بودجه موقت و عدم اختصاص بودجهای در خصوص حمایت از اوکراین ایراد کرد، قسمت دوم سخنرانی ایشان در مورد این بود که کمکهای اتحادیه اروپا برای اوکراین وابسته به هیچ کشوری نیست و در واقع این کمکها کماکان ادامه خواهد داشت. ولی این مسئله خیلی واضح هست که در واقع اتحادیه اروپا شکاف داخلی خیلی زیادی را در خصوص حمایت از اوکراین متحمل شده است، در واقع پیروزی حزب چپ گرای آقای فیتسو در انتخابات اسلواکی و به نوعی در واقع انتخابات دو هفته آینده ۱۵ اکتبر لهستان که در واقع پیش بینی میشود که حزب قانون عدالت ملی گرا و پوپولیسم برنده انتخابات بشود و از طرف دیگر در واقع حزب ویکتور اوربان که در مجارستان روی کار هست این مثلث در واقع نشان میدهد که آیندهی حمایتهای نظامی اتحادیه اروپا در قبال اوکراین به نوعی دچار خدشه شده و به احتمال زیاد این مسئله به چالش اساسی اتحادیه اروپا و کارزار انتخاباتی کشورهای اروپایی در آینده تبدیل خواهد شد.
سوال: تحلیل شما از نتیجه انتخابات اسلواکی چیست؟ بهرحال فضای سیاسی که در غرب حاکم بوده در این یک سال و خورده گذشته، یک حمایت شدیدی را نسبت به اوکراین داشته، ولی یک دفعه میبینیم که حزبی در اسلواکی توانسته رای بیاورد که مخالف این حمایتها است، چه شرایطی منجر به چنین نتیجهای شده است؟ باقری: در واقع بحرانهای اقتصادی و نارضایتیهای سیاسی و اجتماعی که بعد از نزدیک به دو سال است جنگ اوکراین اتفاق افتاده که این مسئله در کنار بحرانهای اقتصادی که بعد از بحران کرونا ایجاد کرده بود منجر به ایجاد نارضایتیهای متعددی در داخل کشورهای اروپایی شده است، این مسئله علاوه بر این که در حوزه اقتصادی بسیاری از کشورهای اروپایی را تحت تاثیر قرار داده در حوزههای اجتماعی هم به نوعی خودش را نشان میدهد بعنوان مثال در حوزهی در واقع اگر بخواهیم کشوری مثل اسلواکی را مورد بررسی قرار بدهیم، کشور اسلواکی ۷ درصد کسری جاری پیدا کرده بود به دنبال جنگ اوکراین در این دو سال گذشته و این مسئله در واقع به نارضایتی اصلی شهروندان اتحادیه اروپایی تبدیل شده است. علاوه بر این در واقع پیامدهایی که در واقع این مسئله میتواند داشته باشد با توجه به اینکه اسلواکی همسایهی غربی اوکراین هست و در واقع مسیر اصلی ارسال تسلیحات سنگین به اوکراین بود این مسئله قطعا پیامدهای زیادی را برای ادامهی جنگ اوکراین ایجاد خواهد کرد. از طرفی دیگر در واقع مثلث کشورهای اسلواکی، مجارستان و لهستان بعد از دو هفته دیگر که انتخابات لهستان مشخص خواهد شد به نوعی به نظر میرسد که چالش اساسی اتحادیه اروپا خواهد بود برای ادامه حمایتها از جنگ اوکراین.
سوال:آقای باقری حالا درباره آمریکا هم صحبت بکنیم بهرحال همانجوری که در اخبار هم بود گزارش همکار ما، این اختلاف بر سر بودجهی ۴۵ روزه که تصویب کردند یک جوری با موضع گیری جوزف بورل هم در اروپا مواجه شده به نظر شما اختلافات در آمریکا بر سر حمایت از اوکراین چقدر جدی است ممکن است در انتخابات پیش رو به یکی از موضوعات اصلی تبدیل بشود؟
باقری: مسئلهای که در واقع دارد اتفاق میافتد، بحث به نوعی میشود گفت که این تحولات در یک زمینهی خیلی بزرگی دارد اتفاق میافتد این که بحرانهای اقتصادی و نارضایتیهای اجتماعی و سیاسی که در کشورهای اروپایی اتفاق میافتد قطعا مسائل را به طور دیگری پیش خواهد برد، در انگلیس هم بعد از این که یکسری خبرگزاریها عنوان کردند که انگلیس به دنبال ارسال نیرو و سرباز به اوکراین است و به دنبال واکنش روسیه به این مسئله، انگلیس اعلام کرد که ما به هیچ عنوان فعلا نیرو و سرباز به اوکراین نخواهیم فرستاد و اگر این ایدهای هم وجود داشته باشد به نوعی برای بلندمدت خواهد بود. از طرف دیگر در حوزهی ایالات متحده آمریکا به نوعی بر میگردد به نارضایتیهایی که در کشورهای اروپایی وجود دارد این نارضایتیها همچنان که مورد بررسی قرار گرفت با توجه به این که مثلث مخالفین حمایت اتحادیه اروپا و به طور کلی غرب از اوکراین احتمالا تا دو هفته آینده تکمیل خواهد شد، با انتخاباتی که در لهستان ایجاد خواهد شد به نوعی میشود گفت که هم ایالات متحده و هم اتحادیه اروپا را تحت فشار قرار خواهد داد به لحاظ حمایتهایی که از اوکراین خواهند داشت.
سوال: همین جا من سوال پایانی ام را میخواهم بپرسم که تحلیل نهایی شما از ادامهی این ماجرا چه خواهد بود؟ بهرحال اوکراین یک ضد حملهای را علیه روسیه انجام داد در جبهههای شرقی، ولی آن نتیجهای که زلنسکی و متحدین غربی اش میخواستند حاصل نشد و تغییری در شرایط جنگ بوجود نیاورد حالا این موج تغییرات و تردیدها را هم در کشورهای غربی میبینیم پیش بینی شما از آیندهی جنگ اوکراین با توجه به شرایطی که همین الان هم دیده میشود چیست؟ آیا ممکن است حمایت مالی و تسلیحاتی غرب از اوکراین کم بشود و همین اوکراین را به سمت مذاکرات صلح پیش ببرد؟
باقری: قطعا وضعیت از این که هست بهتر نخواهد شد در حوزهی جنگ اوکراین، همچنان که در واقع احزاب مخالف حمایت از اوکراین در اتحادیه اروپا عنوان میکنند در واقع این جنگ فقط یک پیروز دارد و آن ایالات متحده آمریکا است از طریق ارسال تجهیزات و فروش تجهیزات که به کشورهای اروپایی و نهایتا با مقصد اوکراین دارد و این احزاب عنوان میکنند که اگر این جنگ یک بازنده داشته باشد آن اتحادیه اروپا خواهد بود. قطعا این مسئله برای آیندهی جنگ اوکراین هم اتحادیه اروپا را به طور کلی تحت فشار قرار خواهد داد و هم ایالات متحده را به لحاظ نارضایتیهایی که در داخل اتحادیه اروپا و شهروندان اتحادیه اروپا وجود دارد تحت تاثیر قرار خواهد داد از طرف دیگر مسئله انرژی در اتحادیه اروپا هست این مسئله انرژی در اتحادیه اروپا مهمترین مسئلهی شهروندان اتحادیه اروپا تبدیل شده است و آنها عنوان میکنند که ایالات متحده با توجه به این که گزارشی که در اکونومیست مطرح شده بود که ایالات متحده انرژی ارسالی به اتحادیه اروپا را ۱۵ درصد گرانتر به این کشورها تحویل میدهد این مسئله قطعا برای آینده جنگ اوکراین و ادامه حمایتهای نظامی از اوکراین به نوعی تحت تاثیر قرار خواهد داد.
پایان