بیماریهای قلبی، سرطان، افزایش چربی خون و فشارخون بالا، در سالمندان بیش از سایر گروههای سنی دیده میشود .
بیماریهای قلبی، سرطان، افزایش چربی خون و فشارخون بالا، در سالمندان بیش از سایر گروههای سنی دیده میشود و این بیماریها با تغذیه درست و فعالیت بدنی کافی، تا حدود زیادی قابل پیشگیری هستند.
تعداد قابل توجهی از سالمندان، اضافه وزن یا چاقی دارند و کاهش مقدار کمی از وزن آنان، میتواند تاثیرات مهمی در سلامت آنها داشته باشد؛ سالمندانی که فعالیت بدنی کافی داشته باشند، قلب سالم تری دارند و بهتر میتوانند وزن خود را کنترل کنند، اما متاسفانه، بیشتر سالمندان فعالیت بدنی کافی ندارند.
بسیاری از مردان و زنان سالمند، بیش از مقدار مورد نیاز، سدیم (نمک) دریافت میکنند در حالی که، کاهش نمک دریافتی میتواند به مقدار قابل توجهی خطر فشار خون بالا را کاهش دهد.
دریافت کافی ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز میتواند از بروز مشکلاتی مانند کم خونی، افسردگی، پوکی استخوان و نقص حافظه جلوگیری نماید؛ به بهبودی پس از جراحی و یا آسیبها کمک کند و باعث تقویت استخوانها و دندانها شود.
در بسیاری از سالمندان، کلسیم، اسید فولیک، ویتامینهای گروه B و ویتامین D و C به مقدار کافی از طریق غذا دریافت نمیشود؛ بسیاری از سالمندان، به ویژه زنان سالمند، سبزی و میوه، غلات، شیر و فرآوردههای لبنی، گوشت و جانشینهای گوشت را به مقدار کافی دریافت نمیکنند؛ در دوران سالمندی، اغلب میزان دریافت انرژی و پروتئین کاهش مییابد؛ در حالی که باید توجه داشت پروتئین برای ترمیم و حفظ بافتها مورد نیاز است و میزان نیاز به آن، با افزایش سن بیشتر میشود.
به عبارت دیگر، سالمندان به پروتئین بیشتر و با کیفیت بالاتری نیاز دارند؛ دریافت کم انرژی، پروتئین و ریزمغذی ها، خطر بیماریهای مرتبط با تغذیه را افزایش میدهند؛ بنابراین رعایت اصول تغذیه صحیح سالمندان سبب میشود فرد سالهای عمر خود را با سلامت و نشاط و راحتی بیشتری سپری کند و کمتر در معرض بیماریهای شایع مانند فشار خون بالا، چربی خون بالا، دیابت و پوکی استخوان قرار گیرد.
«نسرین دهش» کارشناس تغذیه شبکه بهداشت و درمان زرقان