بازارچه عرضه مستقیم محصولات روستایی به مناسبت روز ملی روستا و عشایر از ۱۲ مهر ماه در مصلای تهران برپا می شود.
سؤال: درباره این خبر بفرمایید، به چه صورتی است و از کی شروع شده؟
حسین دلیری؛ سرپرست اداره کل اشتغال و سرمایه گذاری معاونت توسعه روستایی: موضوع ایجاد ۵۰۰ بازارچه در مسیرهای جادهای و گردشگری کشور تکلیفی است که یکی از مصوبههایی که شورای عالی جهاد سازندگی، توسعه روستایی و امور عشایری داشت ایجاد ۵۰۰ بازارچه در مسیرهای پرتردد کشور با هدف عرضه و فروش محصولات روستاییان و تقویت معیشت و اقتصاد روستایی این مصوبه به تصویب رسید و بر این اساس ما اقداماتی انجام دادیم، نقاطی را با همکاری استانداری ها، سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای شناسایی کردیم و در حال برنامه ریزی هستیم که این مناطق را با همکاری خود روستائیان با اولویت تعاونیهای دهیاریها و تعاونی خود روستائیان ان شاء الله این بازارچهها را ایجاد کنیم.
سؤال: این متفاوت از آن نمایشگاهی است که در مصلای تهران برگزار میشود؟
دلیری: آن نمایشگاه که الآن برگزار میشود در ۱۲ تا هیجدهم. نمایشگاه فروش محصولات روستایی هم در مصلای تهران برگزار میکنیم که از سراسر کشور تولید کنندگان روستایی محصولات خود را اینجا عرضه خواهند کرد و مردم میتوانند مراجعه کنند به مصلا، ضمن این که از توانمندیهای روستائیان بازدید میکنند و آشنا میشوند، محصولات مورد نیاز خود را هم مستقیم از خود روستائیان و با قیمتهای مناسب و قیمتهای خوبی خریداری خواهند کرد. آن ۵۰۰ بازارچه موضوع متفاوتی است.
سؤال: آن ۵۰۰ بازارچه به چه صورتی است؟ به صورت دائمی قرار است باشد؟
دلیری: بله، مردم قطعاً دیدند در مسیرهای جادهای که بعضاً در نقاطی که محصولات خوبی روستائیان تولید میکنند در کنار جادهها اقدام به عرضه محصولات شان میکنند. هدف این مصوبه این بود که بازارچههایی ایجاد شود که هم فضای مناسبی برای کسانی که این محصولات را تولید میکنند و میخواهند عرضه کنند و هم این که امکان نظارت و کنترل بهداشتی و کیفیت مناسب وجود داشته باشد و مردم بتوانند با خیال راحتتر محصولات مورد نیاز خود را خرید کنند و از طرفی هم کمک کند به تقویت اقتصاد و معیشت روستائیان.
سؤال: از چه طریقی میخواهد این اتفاق بیفتد و چقدر زمان میبرد؟
دلیری: این نیاز به هماهنگی با دستگاههای مختلف دارد. ما داریم هماهنگی هایش را انجام میدهیم. به هر حال واگذاری زمین هایش از طریق منابع طبیعی و امور اراضی پیگیری میشود، حمایتهایی را برای افرادی که میخواهند سرمایه گذاری کنند و این مجتمعها را ایجاد کنند، البته عمدتاً هم هدف ما این است که در قالب مجتمعهایی که کسانی که در مسیر تردد میکنند بتوانند خدماتی که مورد نیازشان است؛ خدمات رفاهی، سوخت و محلی برای استراحت، نمازخانه و سرویسهای بهداشتی و در کنار اینها هم بازارچههایی احداث شود که محصولات روستائیان هم عرضه شود. هماهنگی هایش را داریم انجام میدهیم. الآن با همکاری استانداری ها، نقاطی را شناسایی کردیم، از ظرفیت مجتمعهای موجود هم که در مسیرها وجود دارند، مجتمعهایی که این امکان و ظرفیت را دارند که بتوانند یا خودشان ایجاد کنند یا احیاناً غرفههایی دارند که در اختیار روستائیان قرار دهند برای عرضه محصولات شان از ظرفیت آنها هم داریم استفاده میکنیم که با یک برنامه ریزی مناسب بتوانیم این بازارچهها را در ظرف یک سال آینده بتوانیم کمک کنیم تا یک بخشی از آن ایجاد شود و ظرفیتی برای عرضه محصولات روستائیان فراهم کنیم.
سؤال: قطعاً این اتفاق اگر بیفتد تولیدات روستائیان هم با قیمت مناسب به دست مردم میرسد و البته با حذف واسطه ها، درست است؟ هدف هم همین است؟
دلیری: بله، همین الآن هم شما در مسیرهای جادهای اگر تردد کرده باشید مشاهده میکنید که در نقاطی که ظرفیتهایی وجود دارد مثلاً محصولات روستائیان در کنار جاده در قالب وانتها خیلی قابل کنترل عرضه میشوند. هدف این است که هم فضای مناسبی را برای روستائیان فراهم کنیم که محصولات شان را بفروشند، هم این که محصولاتی که عرضه میشود؛ محصولات با کیفیت مناسب و امکان کنترل و نظارت روی آن وجود داشته باشد.