آمارها و گزارشها نشاندهنده تشدید بحران گرسنگی و قحطی در نقاط مختلف جهان هستند؛ در این میان برخی از جوامع و کشورها در قیاس با دیگر کشورها و جوامع در برابر این بحران آسیبپذیرتر هستند.
بحران قحطی و گرسنگی در حالی بدتر شده و جمعیت بیشتری را درگیر میکند که کمکهای بشردوستانه برای حلوفصل این بحران در مسیر کاهشی قرار دارند.
«کارل اسکائو»، معاون مدیر اجرایی برنامه جهانی غذا چندی پیش با اشاره به اینکه گرسنگی حاد در جهان به سطح بیسابقهای رسیده است، گفت که سازمان ملل به دلیل بحران مالی ناچار است که کمکهای غذایی به میلیونها نفر را در سراسر جهان دهد.
وی همچنین اظهار کرد که نیازهای بشردوستانه از سال ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ در پی شیوع کرونا و آغاز بحران اوکراین در مسیر رشد قرار گرفته است؛ این در حالی است که بودجه تامین نیازهای بشردوستانه نیز به سرعت کاهش مییابد و انتظار میرود اوضاع در سال ۲۰۲۴ بدتر هم شود.
به گفته وی، بزرگترین بحران غذا و تغذیه تاریخ، امروز در جریان است؛ امسال ۳۴۵ میلیون نفر به شدت در ناامنی غذایی قرار دارند و صدها میلیون نفر با خطر تشدید گرسنگی مواجه هستند.
ناامنی غذایی برخلاف محدودیت در راهکار از تعاریف متعددی برخورداراست.
ناتوانی یا اطمینان نداشتن در مصرف یک رژیم غذایی با کیفیت یا کمیت کافی به روشهای قابلقبول اجتماعی یا عدم دسترسی مداوم به غذای کافی برای هر فرد در یک خانواده برای داشتن یک زندگی فعال و سالم از جمله تعاریفی هستند که برای ناامنی غذایی استفاده میشوند.
ویژگی بارز ناامنی غذایی این است که در هر زمانی در طول سال دسترسی یا مصرف غذا کاهش مییابد و الگوهای غذایی عادی مختل میشوند.
برخی از علل ناامنی غذایی عبارتند از فقر، بیکاری یا درآمد پایین، نبود مسکن ارزان قیمت، بیماری مزمن یا دسترسی نداشتن به مراقبتهای بهداشتی.
براساس گزارش برنامه جهانی غذا حدود ۲۳۸ میلیون نفر در ۴۸ کشور در سال ۲۰۲۳ با سطح بالایی از ناامنی غذایی حاد مواجه هستند؛ بر اساس دادههای موجود تا اوایل آگوست سال جاری، حدود ۳۳.۶۴ میلیون نفر در ۳۶ کشور با شرایط اضطراری روبرو بودند.
در عین حال، ۱۲۸ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر در پنج کشور با شرایط فاجعهآمیز مواجه هستند.
یافتههای گزارش مذکور نشان میدهند سودان جنوبی، یمن، افغانستان، آفریقای مرکزی و هائیتی در بدترین شرایط قرار دارند؛ همچنین براساس این گزارش ۲۷.۲ میلیون کودک زیر پنج سال در ۲۱ کشور با بحران غذایی مواجه هستند.
ناامنی غذایی حاد در سال ۲۰۲۳ در جهان به دلیل بحرانهای طولانیمدت غذایی و شوکهای جدید مانند تغییرات اقلیمی همچنان ادامه دارد.
افغانستان، جمهوری دموکراتیک کنگو، اتیوپی، هائیتی، نیجریه شمالی، سودان جنوبی، سودان، سوریه، یمن و زیمبابوه از کشورهایی هستند که در سطح اضطرار گرسنگی قرار دارند.
در این ۱۰ کشور بیش از ۷ میلیون کودک در وضعیت غذایی «استرس» زندگی میکنند و ۳۲ میلیون نفر در معرض خطر ابتلا به راشیتیسم هستند.
استعمار یکی از دلایل مهم تاثیر جدی و گسترده ناامنی غذایی بر جمعیت بومی در کشورهای مختلف است.
بررسیها نشان میدهند که ناامنی غذایی در کشورهای دارای جمعیت بومی یک بحران فوری بهداشت عمومی است.