کسری آب در سفرههای زیرزمینی ، گرمتر شدن هوا ، کاهش بارندگی و به دنبال آن کاهش ورودی آب سدها مشکلاتی هستند که ایران با آنها نه در یک فصل بلکه در همه فصول دست و پنجه نرم میکند و بر اساس قوانین بالادستی این صنعت اگر پساب جایگزین آبهای زیرزمینی و یا آب شرب در بخش صنعت نشود، صنایع از یارانه آب محروم خواهند شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، هاشم امینی، سخنگوی صنعت آب گفت: سالانه با وجود مجموع ۳۵۲ هزار کیلومتر شبکه آب در حوزه شهری و روستایی، ۶ میلیارد و ۸۰۰ میلیون متر مکعب آب شرب شهری و ۲ میلیارد متر مکعب آب شرب روستایی در ایران تامین میشود.
وی افزود: یکی از منابع تامین بخشی از ۸ میلیارد و ۸۰۰ میلیون مترمکعب آب شرب مصرفی کشور، سفرههای آب زیرزمینی هستند که شامل ۸ هزار و ۲۰۰ حلقه چاه در شهرها و ۱۲ هزار ۶۰۰ حلقه چاه در روستاها میشود.
همچنین در مجموعِ حوزههای شهری و روستایی، ۳۱۳ تصفیه خانه فاضلاب وجود دارد.
آقای باقرزاده، مدیردفتر برنامه ریزی شرکت مهندسی آب و فاضلاب هم با اشاره به آمار سرانه مصرف آب افزود: حدود ۶ میلیارد مترمکعب سرانه مصرف آب شرب در کشور است که از این مقدار حدود ۵ میلیارد متر مکعب آن به فاضلاب تبدیل میشود.
کارشناسان وزارت نیرو میگویند پساب تصفیه شده را میتوان برای جلوگیری از فرونشست زمین به سفرههای زیرزمینی، آبیاری فضای سبز شهری و استفادههای گوناگون به صنایع کشور تزریق کرد. این دلایل قابل شمارش باعث شد تا الزام استفاده از این طلای خاکستری در قانون هم بیاید.
حال بر اساس اعلام آقای باقرزاده مدیردفتر برنامه ریزی شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور ، کمیته مشترک بین وزارت نیرو و وزارت صمت برای اجرایی کردن بند ع تبصره هشت قانون بودجه امسال تشکیل شده و دستورالعملی که طبق توافق دو وزارت خانه تدوین شده است به سازمان برنامه و بودجه ارسال شده تا مورد بررسی قرار بگیرد.
محمدزاده، معاون فنی شهرکهای صنعتی و سازمان صنایع کوچک نیز در این باره گفت: در این دستورالعمل پیشنهادهایی درباره برنامه زمانبندی برای استفاده از پساب، فرآیند جایگزینی پساب و تشکیل کارگروههایی در سطح استانی و ملی ارائه داده ایم.
وی افزود: در این کارگروهها به موضوعاتی مانند تفکیک صنایع آب بر از صنایع غیرآب بر، نحوه تخصیص پساب به صنایع، سهم استانها از پساب و غیره پرداخته میشود.
امینی ،سخنگوی صنعت آب خاطر نشان کرد : تاکنون با سرمایه گذاری صنایع در ساخت شبکه فاضلاب و تصفیه خانه، ۳۰۷ میلیون متر مکعب پساب به آنها واگذار شده است.
طبق بندعین تبصره ۸ قانون بودجه سال ۱۴۰۲ اگر صنایع پس از اتمام زمانبندی ابلاغی از سوی وزرات نیرو، برای تامین آب مورد نیاز خود از طریق پساب اقدام، نکنند باید ۱۰۰ درصد بهای آب مصرفی خود را بپردازند.