با اینکه بیش از ۴۴ سال از انقلاب میگذرد نسل جوان معتقد است تفکر جهادی همانند سنگر سازان بی سنگر جهاد سازندگی در دوران دفاع مقدس میتواند راهگشای بسیاری از مشکلات درکشور باشد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، ترمیم خرابیها و آبادی روستاها، هدف اولیۀ تأسیس جهاد سازندگی بود که به دستور امامخمینی (ره) در خرداد ۱۳۵۸ تشکیل شد و اساسنامه آن در شهریور همان سال به تصویب هیئت وزیران رسید. این نهاد در آذر ۱۳۶۲ به وزارتخانه جهاد سازندگی تبدیل شد.
رهبر کبیر انقلاب اسلامی، جهاد سازندگی را بازوی توانای انقلاب در آبادانی کشور میدانست و حضور در آن را وظیفه همه ملت میشمرد. از نظر ایشان اقدامات دوسالۀ جهاد، مؤثرتر از خدمات پنجاهسال پیش از انقلاب است. ایشان همچنین جهادگران را سنگرسازان بیسنگر در دفاع مقدس خواند که ترسیم تلاش آنان در قالب الفاظ نمیگنجد.
فعالیت جهاد سازندگی در سالهای نخست، به آبادی روستاها منحصر بود؛ ولی بنا به مقتضیات کشور، مسئولیتهای جهاد نیز تغییر کرد و اموری، چون امور فرهنگی، بهداشت، خدمترسانی در جنگ تحمیلی و کمک به محرومان خارج از کشور نیز در دایرۀ وظایف آن قرار گرفت.
جهاد سازندگی پس از تبدیل به وزارتخانه از سال ۱۳۶۳ وظایف جدید دیگری را نیز عهدهدار شد؛ ازجمله نظارت و سرپرستی سازمان امور عشایر در سال ۱۳۶۳، صنایع روستایی و دستی در ۱۳۶۴، شرکت سهامی شیر در ۱۳۶۵ و شیلات و فرش در ۱۳۶۶ حرکت کشور به سوی خودکفایی از طریق توسعه کشاورزی، از اهداف اصلی وزارتخانه شمرده میشد. تشکیلات جهاد سازندگی پس از دولتیشدن گسترش یافت و سیاستهای آن تمرکز بیشتری پیدا کرد و برای پرهیز از تداخل وظایف آن با وزارت کشاورزی و دیگر وزارتخانهها، تفکیک وظایفی صورت گرفت.
جهاد سازندگی با ۵۴۰ هزار جهادگر پیشرو در دفاع مقدس کنار هر قرارگاه رزمی یک قرارگاه مهندسی تشکیل داد و این قرارگاهها با ساخت ۳۹۰ کیلومتر دِژ، ۴۹۶ هزار سنگر، بیش از ۱۹۰ کیلومتر کانال و صدها پل راهبردی موجب شد تا جهاد سازندگی یکی از ارکان اصلی در دوران دفاع مقدس محسوب شود و ایجاد پل بعثت در اروند رود ازجمله شاهکارهای مهندسی در عملیات والفجر ۸ به شمار میرود.
جهاد سازندگی با نقش آفرینی و تفکر جهادی خود با اعزام بیش از ۵۴۰ هزار نیرو و تقدیم سههزار و ۳۹۶ شهید، ۲۲ هزار و ۳۹۶ جانباز و یکهزار و ۸۱ آزاده در هشت سال دفاع مقدس، دین خود را ادا کرده است و امروز هم با همان روحیه جهادی رسالتِ تامینِ غذای کشور و رفعِ مشکلِ تولیدکنندگان را سرلوحه و تکالیفِ خود میداند.