کشورمان برای شکست رکورد فعلی تولید پسته در جهان و رسیدن به تولید سالانه حداقل 480 هزار تن فاصله دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما, آقای محمود صادقی، مدیرعامل اتحادیه سراسری پسته ایران مهمان رادیو اقتصاد، برنامه مجله کشاورزی بودند که به بررسی مشکلات و موانع موجود برای افرایش سطح تولید پسته در کشور و مقایسه میزان تولید پسته در ایران با میزان تولید آن در امریکا و دیگر کشورها پرداختند.
مجری: زمانی در ایران فقط کرمان و یک استان دیگر به تولید پسته مشغول بودند ولی هم اکنون سطح زیر کشت پسته در ایران فراتر از دو استان شده و در تهران نیز پسته کشت می شود
سوال: درمورد تولید پسته در باغات استان تهران بفرمایید که تاریخچه اش از چه زمانی بوده یعنی چند سال است که در استان تهران پسته در حال تولید شدن است و الان وضعیت تولید چگونه است؟
آقای صادقی: عمده پسته کشور مربوط به استان کرمان است، حدود 60 درصد از پسته کشور در استان کرمان تولید می شود و استان تهران ,اخیرا تعدادی از کشاورزان پسته کار کرمان, که بعد از مشکلات آب، آنها به اطراف تهران روی آوردند و در حال باغ ریزی هستند و تقریبا الان بحث تولید آن هم به مرحله قابل توجهی رسیده است.
سوال: چقدر باغداران استقبال می کنند از این که در استان تهران سراغ این محصول بروند؟
آقای صادقی: مشکلاتی که فعلا داریم، دو سال پیاپی پسته سرما زد در ایران و این مشکلات اقلیمی باعث شد که عمده صادراتی مان که مربوط به استان کرمان است به دست نیاید، الان تعداد زیادی از کشاورزان به این نتیجه رسیدند که آب در آن مناطق کمتر شده و ریسک آنان هم بالاست، به همین دلیل علاقه مند هستند که در استان تهران کم کم زمین بگیرند، اطراف تهران، از قزوین گرفته تا ساوه ، بخش هایی از ورامین که همه را زیر کشت پسته بردند.
سوال: آیا باغداران و کشاورزان به اتحادیه شما مراجعه می کنند؟ به هرحال آنهایی که باغ پسته دارند که گاه برای طرح مشکلات شان، اما کسانی که بخواهند باغ پسته احداث کنند، به شما مراجعه می کنند برای راهنمایی گرفتن؟ یا اینکه شما در اتحادیه برنامه هایی دارید یا جهاد کشاورزی چه برنامه هایی دارد؟
آقای صادقی: پسته منحصر به استان کرمان بود و یک مقداری هم در دامغان کشت می شد، الان فراتر از 24 استان مشغول به کشت پسته هستند از شیراز و خراسان الان دیگر مناطق خراسان جنوبی سطح وسیعی زیرکشت دارند، در استان تهران هم همین طور، 24 استان هم الان در حال کشت پسته هستند حداکثر تلاشمان را نیز می کنیم اگر مشکلاتی داشته باشند، مشکلات آنها را رفع بکنیم، همین طور ارتباط مستقیم داریم با وزارت جهاد کشاورزی، کمیسیون کشاورزی در اتاق تعاون که من آنجا بازرس هستم، همیشه اختصاص دارد به همین که اگر مشکلاتی هست آنجا، رفع کنیم.
سوال: عمده مشکلات باغداران چیست؟
آقای صادقی: باغداران پسته ما از چند جهت مشکل دارند اول این که با کمبود آب مواجه هستند، خیلی دردسرهای این موضوع را دارند، تهیه کود و سم برایشان بسیار مشکل است، مشکل دیگر اینکه مثل امسال وقتی دو سال سرمازدگی بوده و پسته آنچنانی به دست نیامده، حال امسال که پسته دارند باید ببینیم که با مشکل تامین مالی اینها روبرو هستند، چطور می شود مشکلاتشان را رفع کرد، مثلا ببینید سیاست اقتصادی دولت، بیشتر سیاست انقباضی است تهیه پول برای صادرکننده ها خیلی مشکل است، به همین دلیل این, دست به دست می شود، وقتی صادرکننده نمی تواند تامین مالی خوب داشته باشد یا مشکل تعهد ارزی وجوددارد و باید حتما ارزش را با نرخ نیمایی بگذارد, لذا کمتر استقبال می کند برای صادرات، این مشکلات منتقل می شود به بخش تولید و کشاورز ما هم در این زمینه مشکل دارد، هم در مسائل اقلیمی و هم در مشکلات فنی و کافی است محل مدرن تری را تهیه کنیم که کمکش بکند برای تولید، برای فرآوری، برای ضبط پسته ، برای بسته بندی، مشکلات خیلی زیاد است ولی نمی شود گفت منحصر به یک بخش هست، که همان تولید است.
سوال: برای تهیه ارز یا این که موضوع صادرات، الان از استان تهران آیا محصول استان تهران آنقدر مرغوبیت دارد که می شود برای صادرات از آن استفاده کرد؟ یا باغدارهایی هستند که در این حوزه کار کنند، مثلا محصولشان را فقط صادر کنند؟ اصلا مصرف داخلی نداشته باشند؟
آقای صادقی: آن پسته ای که تولید می شود در استان کرمان یک حجمش و نوع پسته به گونه ای است که در این چهار دهه ای که در صنعت پسته هستم، عمده اش می شد بازارهای مصرفی جهانی که عرضه می کردیم به این بازارها، پسته ای که در استان تهران تولید می شود، هم سریع تر، زودرس هستند و هم بیشتر مصرف خوری خود تهران را دارد، پسته ای که می خواهد برود برای صادرات باید حجمش یک حجم قابل قبولی باشد، نوع واریته اش باید نوع واریته ای باشد که بازارپسند صادراتی باشد، عمده پسته صادراتی ما فندقی است و همین طور احمدآقایی, اما در تهران بیشتر, پسته های کله قوچی و اکبری و به حالت آجیلی مردم عادت دارند که مصرف کنند، اما پسته هایی که برای صادرات است، پسته هایی هستند که نوع شان با این نوع فرق می کند، برای آنها سال های زیادی سرمایه گذاری شده در بازارهای مصرف جهانی، البته این که الان یک رقیب سرسخت دارد، پسته ایران. زمانی پسته ایران، تک تاز بازارهای جهانی بود، 80 درصد پسته ایران باید صادر بشود و این حجم از تولید وقتی می رفت در بازار جهانی همه جا، استقبال خیلی شدیدی مخصوصا به خاطر طعم و مزه و کیفیت پسته ایران خیلی علاقه مند بودند، ولی در این سال های اخیر آمریکایی ها رقیب سرسخت شدند به طور نرمال حدود 200 تا 250 هزار تن ، 270 هشتاد هزار تن بسته به این که سال آور باشد یا سال خشک، تولید داشتیم اما آمریکایی ها الان با استفاده از فناوری های جدید، با پشتکار و پشتوانه هایی که دارند و حمایت هایی که می شوند و تامین مالی بسیار ارزان، آنها الان تولید خود را خیلی بالابردند، سال گذشته آمریکایی ها گفتند 480 هزار تن پسته داریم، حدود 463 هزار تن برداشت کردند، اما مصرف خودشان هم زیاد است و هنوز هم بازارهای جهانی از ما استقبال می کنند ولی مشکلاتی مثل مساله تحریم، مشکلاتی که با کشورهای عربی داشتیم، خیلی از این ها مصرف کننده پسته آمریکا شدند.
مجری: آقای صادقی طعم و مزه محصولات ایرانی یک چیزی دیگری است که شاید خیلی از کشورها از این محصولاتی که ما داریم آنها هم داشته باشند، مثلا پسته داشته باشند، زعفران داشته باشند، مثلا بادام داشته باشند، همین آمریکایی که شما اشاره فرمودید، ولی طعم بادام ایرانی را ندارد، طعم پسته ایرانی را ندارد و این نوعی که دنیا دنبال آن است امیدواریم که به زودی آن جایگاه خود را دوباره پس بگیریم.