کارشناس مسائل بین الملل گفت: اعتصاب کارگران ۳ شرکت بزرگ خودروسازی آمریکا یکی از بزرگترین اعتصابات تاریخ این کشور است و میتواند علاوه بر وارد کردن زیان اقتصادی جبران ناپذیر، از اقتصاد به سیاست نیز تسری یابد و گستردهتر شود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، آقای باقریان کارشناس مسائل بین الملل در برنامه سلام خبرنگار از شبکه خبر سیما درباره اعتصاب سه شرکت صنعت خودروسازی در آمریکا گفتگو کرد.
مشروح این گفتگو را در ادامه میبینید:
سؤال: دلیل این اعتصابات چیست و با توجه به این که ادامه دار است، آینده این اعتصابات را چطور ارزیابی میکنید؟
آقای باقریان کارشناس مسائل بین الملل: بعد از ۸۸ سال، این بزرگترین اعتصابی است که به واسطه سه گروه خودروسازی که هسته دیترویت که همان مرکز خودروسازی جهان است به وجود میآید، البته ارقامی که بین کسانی که اعتصاب کردند و کسانی که قرار است یک اضافه حقوق و دستمزد به اینها بدهند اختلاف زیادی دارد، این اختلاف به نظر میآید که این روزها به ختم غائله؛ منتج نمیشود. سه شرکت بزرگ خودروسازی اعتصاب را در حال حاضر این طور تلقی میکنند ارقامی که آنها مطالعه میکنند حدود ۳۶ درصد است، اینها حدود ۲۰ درصد را تا الآن به توافق رسیدند ولی توافقی فعلاً صورت نگرفته، این اعتصاب هر روز حجمش دارد گستردهتر میشود یعنی کارگرانی که به این گروه میپیوندند دارد رشد پیدا میکند و احتمال میرود اگر ۱۰ روز دیگر ادامه پیدا کند حدود پنج میلیارد دلار به اقتصاد آمریکا صدمه میزند و در رقم خودش یکی از اعتصابهای بزرگ آمریکا محسوب میشود.
سؤال: از مسائل اقتصادی که مربوط به این اعتصابات که بگذریم جو بایدن؛ رئیس جمهور آمریکا و ترامپ گفتند که به جمع اعتصاب کنندگان میپیوندند، درباره بازتاب این اعتصاب در حوزه سیاسی برای ما بگویید و چرا رئیس جمهور آمریکا خود را همراه با اعتصاب گران کرده و از سوی دیگر مدیران این شرکتها مقابل آن قرار گرفتند؟
آقای باقریان: همیشه بحث مالیات و مالیات پلکانی در آمریکا یکی از بحثهای بزرگی است که در انتخابات و کمپینهای انتخاباتی میتواند کمک کند، به طور مثال مالیات گرفتن از کارتل ها، بعضی وقتها میتواند منتج شود به یک رئیس جمهوری که انتخاب شود یا عدم این؛ ممکن است موجب شکست شود. به همین دلیل هر دو؛ آقای بایدن و ترامپ دنبال کمپین هستند و این کمپین نیاز به یک رأی دارد. این رأیها یا میتواند از جانب حقوق دهندگان برطرف شود یعنی تأمین شود یا از جانب کسانی که حقوق میگیرند. به همین دلیل هر دوی اینها در این اعتصابات شرکت خواهند کرد، به این دلیل که ممکن است در آینده نزدیکی گلوبالیستها تصمیم بگیرند که مالیات و مالیات پلکانی مورد بحث قرار نگیرد و جامعه آمریکا به واسطه تورمش و اتفاقاتی که در دوره بایدن افتاده، ممکن است به سمت یک سوسیالیسم پنهانی برود. به همین دلیل، آقای بایدن با سوسیالیسم که کاملاً مخالف است ولی جامعه آمریکا نمیتواند بپذیرد. ولی اگر میبینید جامعه کارگری بعد از اعتصابی که در هالیوود انجام شد و این اعتصاب دوم است، ممکن است این به جوامع دیگر تسری پیدا کند و این نشان میدهد اقتصاد آمریکا یک اقتصاد متزلزل است و از نقاطی و از مجراهایی ممکن است شکاف به وجود بیاید. این همان چیزی است که ما به نوعی پایان یک هژمونی از آن یاد میکنیم.
سؤال: در خبرها داشتیم که در این سه شرکت بزرگ آمریکایی بیش از ۱۳ هزار کارگر دست به اعتصاب زدند، احتمال این که دامنه این اعتراضات گستردهتر شود وجود دارد؟
آقای باقریان: با حضور آقای جو بایدن و ترامپ، این دامنه گستردهتر خواهد شد، یعنی اگر این دامنه فقط یک اضافه حقوق و دستمزد باشد و به بخش سیاسی؛ یعنی اتصال سطوح از اقتصاد به سیاست پیدا کند قطعاً گستردهتر خواهد شد.