بنیاد ملی علم ایران از افراد بالقوه و بالفعل در زمینه دستیابی به نمونه محصول فناورانه، بدیع و نوظهور حمایت میکند. این حمایت تا دستیابی به نمونه اولیه، تا سطح آمادگی فناوری ۴ تا، ۶ صورت خواهد گرفت.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ برنامه حمایت از دستیابی به نمونه محصول بدیع و نوظهور باهدف ترغیب فناوران و صنعتگران به سمت دستیابی به اولینهای جهانی و همچنین پیشتازی کشور در عرصه دستیابی به دانش و فناوری محصولات بدیع و نوظهور برگزار میشود.
علیمحمد سلطانی، رئیس بنیاد علم ایران در مصاحبه با خبرنگار خبرگزاری صداوسیما درباره این برنامه حمایتی گفت: بر اساس این فراخوان از پژوهشگرانی که مدعی میشوند، میتوانند محصولاتی را برای اولینبار در دنیا تولید کنند حمایت خواهد شد، محصولاتی که هنوز در دنیا در مرحله پیش رقابتی هستند و تعداد کمی از گروههای پژوهشی دنیا روی آن کار میکنند ۱ درصورتیکه در قالب پژوهش در ایران هم ارائه شود تا سقف ۳ میلیارد تومان مورد حمایت قرار میگیرند.
او افزود: یکی از بارزترین ویژگیهای این پژوهشها داشتن سبد اختراع معتبر در سطح جهان است. بهعبارتدیگر منظور از محصول بدیع و نوظهور، محصول یا فناوری است که تابهحال در جهان تولید نشده باشد و یا در صورت تولید در جهان گسترش نیافته باشد. بدین معنی که محصول در حال حاضر یا تک نمونه بوده و یا بهصورت آزمایشی تولید شده باشد.
سلطانی درباره هدف این فراخوان گفت: دستاورد مورد انتظار در این برنامه دستیابی به نمونه محصول و یا فناوری بدیع و نوظهور با سطح آمادگی فناوری ۴ تا ۶ و منطبق بر نیازهای کشور و رویکرد نقشه جامع علمی کشور است. بدیهی است، این نمونه محصول نباید تابهحال در سبد کاری متقاضی و یا شرکت او قرار داشته باشد.
او درباره میزان حمایت در برنامه حمایتی محصول فناورانه، بدیع و نوظهور افزود: میزان حمایت این برنامه برای دو سال و بهازای هر طرح مصوّب حداکثر ۳۰ میلیارد ریال است. سلطانی ادامه داد: تعداد طرحهای مورد حمایت حداکثر ۴۰ عدد خواهد بود.
در شیوهنامه برنامه حمایت از دستیابی به نمونه محصول بدیع و نوظهور آمده است:
هزینهکرد مبالغ یاد شده شامل موارد زیر است:
✓ هزینه مواد، تجهیزات و آزمونها
✓ هزینه ثبت اختراع
✓ حقالتحقیق محقق پسادکتری یا فناور
✓ تأییدیههای فنی و سایر
تبصره: در صورت تحقق دستیابی به محصول یا فناوری بدیع و نوظهور و اثبات تکرارپذیری، اگر نیاز به اخذ مجوز و یا استاندارد باشد، در صورت تأمین منابع مالی میتوان تا مبلغ ۳۰ میلیارد ریال نیز برای این منظور
اختصاص داد.
افراد متقاضی حضور در این فراخوان باید شرایط و مقررات زیر را داشته باشند:
۱- فرد متقاضی باید عضو هیئتعلمی یک مؤسسه علمی ، پژوهشی کشور باشد.
توجه: سایر افراد مانند اعضای هیئتعلمی بازنشسته و یا دانشجویان دکتری یا محققان پسادکتری بهعنوان
۲- مجری اصلی و طرف قرارداد در این برنامه نمیشوند.
۳- مجری اصلی باید حداقل یکی از شرایط زیر را دارا باشد:
الف) دو پتنت منتشر شده خارجی معتبر.
ب) داشتن همزمان دو شرط زیر:
توجه: منظور از پتنت خارجی معتبر، پتنت ثبت شده در یکی از پایگاههای برتر مالکیت فکری جهان ۵IP است.
تبصره: ۲ پتنتها و PCTهای فناورانی که مستخرج از پژوهشهای ایشان در خارج کشور بوده و نشانی آنها در پتنت، کشوری غیر از جمهوری اسلامی ایران ذکر شده است نیز مورد قبول است. در این حالت هر PCT معادل یک پتنت در نظر گرفته میشود.
تبصره: ۳ هر PCT که با نشانی جمهوری اسلامی ایران ثبت شده باشد، درصورتیکه مورد داوری و تأیید کانون مدیریت داراییهای فکری معادل باشد معادل یک پتنت در نظر گرفته میشود.
تبصره: ۴ اگر فناور یک پتنت و یک PCT ارائه کند و این دو همخانواده بوده و به یک حقتقدم ارجاع داده شده باشند، بهعنوان یک پتنت در نظر گرفته میشوند و نمیتوانند شرط "دو پتنت ثبت شده خارجی معتبر" را
برآورده کنند.
تبصره: ۵ هر عضو هیئتعلمی میتواند یک عنوان درخواست ثبت کند.
۴- اگر فرد متقاضی هر دو شرط را بهصورت همزمان داشته باشد، امتیاز ویژه دارد.
فرایند ثبت درخواست، ارزیابی و حمایت در سه مرحله انجام میشود.