کاروانسرای باغ شیخ ساوه در چهل و پنجمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.
مرزبان افزود: در نشست یونسکو به منظور بررسی ثبت پروندههای جدید در فهرست آثار جهانی در ریاض عربستان ۵۴ کاروانسرای ایران در فهرست جهانی ثبت شد که یکی از این کاروانسراها، کاروانسرای باغ شیخ ساوه است.
او با بیان اینکه کاروانسرای عبدالغفارخان باغ شیخ با مساحتی در حدود ۴۸۰۰ متر مربع به لحاظ معماری در زمره کاروانسراهای چهار ایوانی اقلیم گرم و خشک ایران محسوب میشود، اضافه کرد: این کاروانسرا علاوه بر فضای کاروانسرایی دارای یک آب انبار، حسینیه و محراب است.
مرزبان با بیان اینکه کاروانسرای باغ شیخ یا کاروانسرای عبدالغفار خان دومین اثر ثبت شده استان مرکزی در فهرست جهانی است گفت: ثبت جهانی این اثر تاریخی، اتفاقی بسیار مهم برای استان مرکزی و شهرستان ساوه است.
این کاروانسرا مربوط به دوره قاجار و یکی از کاملترین و جامعترین کاروانسراهای ایران به لحاظ فرم پلان، تزئینات، رعایت تناسبات و الگوی چینش فضاهای کاربردی در پلان، است.
مرزبان اضافه کرد: اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی حامی حفظ آثار تاریخی در استان است. با ثبت جهانی کاروانسرای باغ شیخ تسهیلات و مشوقهای مخصوصی اعطاء میشود.
ایاز رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان ساوه نیز گفت: در دو سال گذشته حدود چهار میلیارد ریال بابت مرمت اضطراری در کاروانسرای باغ شیخ ساوه هزینه شده و با توجه به مالکیت خصوصی آن، ضرورت دارد تا تحت نظر این اداره مرمتهای لازم صورت پذیرد.
کارشناس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان ساوه نیز گفت: این کاروانسرا توسط عبدالغفارخان خلج در مسیر قم، اصفهان به همدان و قزوین و تبریز ساخته شده است.
نبوی افزود: توجه به پلان چهار ایوانی و به خصوص توجه به سرسرای ورودی با رسمی بندی پرکار و جانمایی دقیق فضاهای مورد نیاز، کاروانسرای باغ شیخ را به عنوان یکی از آخرین تجارب ساخت کاروانسرا در ایران معرفی میکند.
گفتنی است کاروانسرای باغ شیخ ساوه در سال ۱۳۵۴ به شماره ثبت ۱۱۸۵ در فهرست آثار تاریخی کشور به ثبت رسیده و اینک در فهرست جهانی یونسکو قرار دارد.