گورهای هرمی و یک مقبره کامل از دوره روم باستان در شمال نوار غزه کشف شد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ شبکه تلویزیونی العالم از کشف گورهای هرمی و یک مقبره کامل از دوره روم باستان در شمال نوار غزه خبر داد.
کارشناس آثار باستانی فلسطینی گزارش داد چهار گور متعلق به دوره رومیها که به دو هزار سال پیش میرسد، کشف شده است. با کشف این گورها تعداد گورهایی که تاکنون در شمال غزه کشف شده است به ۱۳۴ عدد میرسد. در نخستین و بزرگترین مقبره کامل کشف شده، گورهایی به شکل هرمی و چندین اسکلت و دو تابوت تزیین شده ساخته شده از سرب و تعدادی ظروف سفالی و فلزی کشف شده است.
این مقبره باستانی رومی نزدیک به دو هزار سال قدمت دارد. یعنی متعلق به دورانی بین قرن اول پیش از میلاد و قرن دوم پس از میلاد مسیح است. این مقبره تاریخی سال گذشته در نزدیکی اردوگاه الشاطی در شمال غرب شهر غزه کشف شده است. به گفته کارشناسان آثار باستانی این مقبره در امتداد موقعیت بندر الانثیدون یا البلاخیه مهمترین آثار باستانی در غزه و در منطقه خاورمیانه قرار دارد. تعداد قبرهایی که تاکنون در مقبره کشف شده است به ۱۳۴ قبر افزایش یافته است، اما آنچه برخی از این گورها را متمایز میکند این است که به شکل هرمی ساخته شده است همچنین تکههایی از ظروف سفالی و قطعههای فلزی نیز یافت شده است؛ این ظروف در آداب و رسوم تدفین جنازهها استفاده میشده است.
فضل العطل کارشناس آثار باستانی و رئیس تیم حفاری و کنکاش باستانی: کاوشها و مراحل بعدی صورت میگیرد تا آثار باستانی از عواملی که باعث آسیب به آنها میشود محافظت شوند اگر اموال و سکههایی نیز در قبرها کشف شود باید به طور علمی مورد بررسی قرار گیرد تا همانند سایر آثار باستانی غزه ثبت شود.
تیم کنکاش و حفاری آثار باستانی که شامل ۴۱ متخصص و کارشناس فنی است از چند ماه پیش فعالیت خود را آغاز کرد. تیم کارشناسی آثار باستانی در طول عملیات حفاری و کنکاش در زیر زمین با استفاده از ابزارهای فنی عملیات پاکسازی و محافظت را انجام میدهند. این تیم و وزارت آثار باستانی فلسطین امیدوارند این مقبره باستانی به روی بازدیدکنندگان و پژوهشگران در سریعترین وقت ممکن باز شود و این آثار باستانی کشف شده به منطقهای گردشگری تبدیل شود و در کنار آن موزهای برای عرضه قطعات با ارزش باستانی ایجاد شود.
آنها تأکید میکنند اهمیت این مقبره این است که ریشههای فلسطینی این سرزمین را تاکید میکند که به هزاران سال قبل میرسد.
فضل العطل: میدانیم که غزه شهری قدیمی است هر روز چیز جدیدی را در آن کشف میکنیم، اما بودجه کافی برای کشف و کنکاش آثار جدید در اختیار نداریم.
نوار غزه موقعیت تجاری مهمی برای تمدن مصری قدیم و فلسطینیان قدیمی بود در زمان امپراطوری روم و جنگهای صلیبی نیز غزه این موقعیت تاریخی را داشت.
اما نوار غزه از سال ۲۰۰۷ تاکنون در محاصره اسرائیل قرار دارد و مصر نیز محدودیتهایی را بر مرزهای آن تحمیل کرده است و شهروندان فلسطین ساکن نوار غزه که شمار آنها به بیش از دو میلیون نفر میرسد از جنگهایی رنج میبرند که رژیم اشغالگر اسرائیلی هر از چندگاهی ضد آنها تحمیل میکند.