محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین در نشست در مجمع عمومی سازمان ملل سکوت جامعه جهانی در برابر جنایتهای رژیم صهیونیستی را محکوم کرد.
سؤال: از دیشب تا امروز مهمترین مواضع سران کشورها در مجمع عمومی چه بوده است؟
فخرآور: طی ۲۴ ساعت گذشته اگر بخواهیم نتیجه گیری کنیم، بیشترین صحبتهایی که شده است بخش عمده اش در مورد مسئله آب و هوا بوده است. من صحبتها را رئیس جمهور جمهوری آفریقای مرکزی شروع میکنم که با اشاره به سیلی که اخیراً در لیبی آمده است و یکی از پیامدهای تغییرات آب و هوایی بوده از جامعه علمی جهانی خواسته است که در این مورد بیشتر عمل کنند و پیامدهای تغییرات آب و هوایی را جدی بگیرند. رئیس جمهور زیمباوه خواستار لغو بی قید و شرط تحریمهایی شده است که کشور خودش را مثل کوبا طی ۲۳ سال گذشته تهدید میکند و گفته است که این تحریمها غیرقانونی و یک جانبه است. رئیس جمهور سودان جنوبی هم به مسئله آب و هوا پرداخته است، خواسته است که انرژیهای تجدیدپذیر بیشتر به کار گرفته بشوند. از سازمان ملل متحد هم در بخشی دیگری از صحبت هایش خواسته است که تحریمهای تسلیحاتی علیه سودان را لغو کنند این کشور برای برگزاری انتخابات خودش به لحاظ امنیتی دچار مشکل است و این تحریمها مشکلات اش را تشدید میکنند. رئیس جمهور برونگی هم از استعمار نو یی که شکل گرفته است انتقاد کرده است و در مورد چگونگی تقسیم شدن منابع بین کشورهای ضعیفتر و کشورهای ثروتمند انتقاد کرده است. رئیس جمهور صربستان به رسمیت شناخته شدن کوزو را محکوم کرده است و اقدامات امریکا و آلمان را در این زمینه ریاکارانه دانسته است و آن را نقض قطعنامه شورای امنیت دانسته است. رئیس جمهور سریلانکا هم از اینکه تقسیمات شمال و جنوب بین کشورها با افزایش بحران بدهی، بحرانهای غذایی، بحران انتقال انرژی تشدید شده است، انتقاد کرد. رئیس جمهور کنیا هم بر تقویت چندجانبه گرایی برای مقابله با مشکلات آب و هوایی تأکید کرده است و بخش مهم صحبتهای دیروز مربوط به صحبتهای محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین بوده است.
سؤال: مهمترین نکاتی که محمودعباس گفته بود چه بود؟
فخرآور: از یک طرف از جامعه جهانی انتقاد کرده است، سکوت شان را در برابر جنایتهای رژیم صهیونیستی محکوم کرده است از طرف دیگری هشدار داده است در مورد حمله راستهای افراطی و تندروهای مذهبی صهیونیست به مکانهای مقدس مسلمانان و گفته است که این خطر را در پی دارد که جنگ سیاسی بین آنها به یک جنگ مذهبی تبدیل شود و تأکید کرده است که اراضی اشغالی نقض هزاران قطعنامه و اصول بین الملل هستند که رژیم صهیونیستی دارد مرتکب آن میشود و اسرائیل را بعنوان عامل به بن بست رسیدن مذاکرات معرفی کرده است. شارل میشل رئیس شورای اروپا هم بعنوان نماینده اتحادیه اروپا در مجمع عمومی حاضر شده است آن هم از بین رفتن اعتماد به سازمان ملل و جامعه جهانی انتقاد کرده است و در مورد آن هشدار داده است و از طرح اصلاحات شورای امنیت هم استقبال کرده است. وزیر امور خارجه چین در مجمع عمومی شرکت کرده است و گفته است که وضعیت جهان اصلاً خوب نیست و گفته است که چین از همه تلاشها برای به نتیجه رسیدن صلح آمیز بحران اوکراین حمایت میکند.
سؤال: فکر کنم چین هم مثل فرانسه و انگلیس و روسیه بعنوان چهار اصلی از پنج عضو شورای امنیت در این نشست در سطح رئیس جمهور و نخست وزیر شرکت نکردند.
فخرآور: بله فقط امریکا بوده است که در سطح ریاست جمهوری شرکت کرد.
سؤال: آن هم، چون کشور میزبان است.
فخرآور: بله آن هم ناچار بوده است. البته شی جی پینگ به طور معمول شرکت نمیکند و کم شرکت میکند در مجمع عمومی این بار هم وزیر امور خارجه به جای او شرکت کردند. اعلام حمایت هم کرده است از مردم فلسطین و مخالفت خودش را با هرگونه درگیری جنگ هستهای اعلام کرده است و گفته است که حکمرانی جهان باید اصلاح شود. نخست وزیر یونان هم به تغییرات آب و هوایی اشاره کرده است، چون کشورش خیلی تحت تأثیر است و قضیه مهاجران، چون یونان بعنوان یک دروازه برای اروپا عمل میکند و او خواسته که اروپائیان مسئولیت خودشان را در زمینه مهاجران برعهده بگیرند. نخست وزیر نپال هم گفته است که کشورهای کوهستانی ازجمله کشور خودش در برابر تغییرات آب و هوایی بسیار آسیب پذیر هستند و در مورد آب شدن منابع آبی یعنی یخچالهای طبیعی که در این کشورها هستند هشدار داده است و گفته است که این جان میلیاردها نفر را تهدید میکند. نخست وزیر کویت هم در سخنرانی خودش اعلام کرده است در مورد موضوع فلسطین که به دیوان کیفری بین المللی نامهای نوشته است و از آن در مورد پیامدهایی که میتواند درگیریهای اسرائیل و فلسطین داشته باشد جویا شده است که چه کار میشود کرد. در نهایت هم وزیر امور خارجه فرانسه کترین کولونا سخنرانی کرده است در مجمع عمومی، خیلی ملاحظه کارانه عمل کرده است جنگ اوکراین را محکوم کرده است و بیشتر صحبت هایش در مورد کمکهایی بوده است که در این مدت فرانسه به کشورهای آفریقایی داشته است حتی از حضور آفریقا در شورای امنیت هم حمایت کرده است.