کارشناس مسائل عربستان گفت: عربستان دنبال یک بازی برد برد است یعنی میخواهد با برگه عادی سازی روابط با صهیونیستها امتیاز بیشتری بگیرد.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، کارشناس مسائل عربستان در برنامه جهان امروز به سیاست عربستان در قبال رژیم صهیونیستی پرداخت.
مجری: سلام و ممنون که دعوت ما پذیرفتید.
مهمان برنامه: بنده هم سلام عرض میکنم خدمت شما و همکاران محترمتان.
سؤال: مواضع بن سلمان را دیدیم در مورد عادی سازی روابط عربستان با رژیم صهیونیستی. در خبرها هم است که آمریکا دارد این موضوع را پیگیری میکند. به نظر شما چشم انداز و سیاست کلی عربستان برای رابطه با رژیم صهیونیستی چطور است الان؟
ترابی: عربستان دنبال یک بازی برد برد است یعنی میخواهد با برگه عادی سازی روابط با صهیونیستها، امتیاز بیشتری بگیرد. پیش بینی و تحلیل بنده این است که این عادی سازی برخلاف آنچه که بیان شد که نزدیک است این را نزدیک نمیدانند چه بسا دورتر هم میدانند اتفاقاتی که در لیبی افتاد که خبر جلسهای که وزیر خارجه لیبی داشت به صورت پنهانی درز کرد چه اتفاقی در جهان افتاد. من فکر میکنم که عربستان دنبال امتیازگیری بیشتر است خودشان هم میدانند اگر وارد بازی شوند و بخواهند به طور رسمی روابط را اعلام کنند با یک رژیمی مثل رژیم صهیونیستی قطعاً چالشهای زیادی خواهد داشت. من احساس میکنم یکی از اهداف پنهانی که اینها دنبال آن بودند این است که بگویند که محور جهان اسلام عربستان است و اگر ما با اسرائیل روابط دوستی داشته باشیم فلسطینیها هم وضع شان بهتر میشود که یک چیزی پنهانی؟ تحلیل من این است که به این نتیجه نمیرسیم، اما باید جلوتر برویم ببینیم اخبار پنهانی و جلسات پنهانی که دارند چه اتفاقاتی را رقم میزند.
سؤال: یک کلید واژه را استفاده میکند و میگوید که اگر حقوق فلسطینیها تأمین بشود ما به موضوع عادی سازی فکر میکنیم به نظر شما چقدر میشود به این ادعا خوش بین بود، تأمین حقوق فلسطینی ها؟
ترابی: این کلمه و کلید واژه از دو منظر قابل بررسی است اول از منظر صهیونیستها اینکه خب یک طنز است تاریخ این شش هفت دهه نشان داده است که اکثر صهیونیستها با عادی سازی؟ که اتفاق افتاده است شکل گرفت و این همه صحبتهایی که شده است کسانی که در حوزه فلسطین اشغالی در این چند دهه اخیر با اینها روابط برقرار کرده اند توانسته اند به آن چیزها برسند. صهیونیستها اصلاً به آن چیزی که عهد و پیمان میبندند و حتی سازمان ملل یا رسانهها از آنها میخواهد تعهد نمیکنند دوم از منظر عربستان است که عربستان به نظر بنده دنبال این نیست یعنی عربستان هم الان سؤالی که از عربستان مطرح است این است که در همه این سالها آیا شما دنبال بهبود وضعیت فلسطینیها بوده اید، اگر اینطور بوده است خیلی جاها میتوانستید کمک فلسطینیها کنید. نه به نظر من عربستان هم دنبال منافع خودشان است و دارد با این برگه بازی میکند و یک درخواستی دارد درخواست هستهای شدن دارد این است که نگاه بلند پروازانهای که کشور عربستان دارد میخواهد از این برگه در حوزه هستهای استفاده کند و بعضی شعارهایی که دادند را در این چند سال اخیر که همین چهار پنج ساله که قرار بوده است الان برسند نرسیده اند را با این سیستم هستهای پوشش بدهند به دنبال این هستند یک امتیاز بیشتری بگیرند. البته امریکا دنبال این است خب طرح ابراهیم را داشتند طرحهای مختلفی را داشتند دنبال این هستند که اتفاق را رقم بزنند، اما نه شرایط بایدن و دموکراتها و نه شرایط نتانیاهو و احزاب درون اسرائیل نه شرایط عربستان بنده را به این تحلیل نمیرساند که حداقل در آینده نه تنها نزدیک بلکه میان مدت هم ما به این تفاهم برسیم و عادی سازی شکل بگیرد.
سؤال: از صحبتهای شما اینطور برداشت میکنم که تأمین حقوق فلسطینیان با عادی سازی روابط رژیم صهیونیستی یک جا هیچ وقت جمع نمیشود و با توجه به اینکه گفتید که نمیبینید که در آینده نزدیک این عادی سازی اتفاق بیفتد. با توجه به اخبار پشت پرده، درست است؟
ترابی: بله اصلاً اینها دنبال این هم نیستند. یک استفاده رسانهای افکار عمومی است که یک بخشی اش برای جهان اسلام است و یک بخشی هم برای مخاطبین داخل عربستان دارد این اتفاق شکل میگیرد برای اینکه این استفاده را بکنند. من خیلی بعید میدانم.