با احیای هنر صنایع دستی گلیم تاس در کُشکوئیه رفسنجان در گام نخست برای ۷۰ بانوی آموزش های لازم گلیم بافی ارائه و این صنعت در خانه ها و کارگاه ها ترویج و رونق یافت.
به گزارش خبر گزاری صداوسیما مرکز کرمان فرماندار رفسنجان در سومین شب از هفتمین جشن ملی پسته در کشکوئیه گفت: گلیم تاس از صنایع دستی خاص بخش کشکوئیه از توابع این شهرستان است که شمار بافندگان چیره دست آن تا ۲ سال پیش به انگشتان یک دست هم نمی رسید و چیزی نمانده بود که به دست بیمهر فراموشی سپرده شود.
حسین رضایی افزود: اما این هنر صنایع دستی اکنون احیا شده و در ۲ ماه اخیر در قدم نخست برای ۷۰ بانوی این روستا آموزش های لازم گلیم بافی ارائه و این صنعت در خانه ها و کارگاه ها ترویج و رونق یافت.
وی تصریح کرد: روستاهای رفسنجان بهویژه در منطقه کشکوئیه بافت این گلیم را از دیرباز در گنجینه هنری خود داشتهاند که به سبب استفاده از رنگ و طرحهای ساده و نقوش زیبای تاس مانند، می تواند قابلیت مناسبی برای جای گرفتن در چینش امروزی آپارتمانها، کادو دادن، استفاده در منازل و محل کار و غیره دارد.
فرماندار رفسنجان تاکید کرد: گلیم تاس فقط ارزش تاریخی ندارد، بلکه از لحاظ ریالی هم ارزشمند است به طوری که نمونه هایی از این نوع گلیم در مقیاس کوچک یک در یک و نیم متر بسته به تنوع و رنگ و طرحش حتی بالای ۱۰۰ تا ۱۷۰ میلیون ریال ارزشگذاری شده است و افرادی هستند که از این نوع گلیم تهیه و به خارج از کشور ارسال می کنند تا هدیه ای برای دوستان، آشنایان و عزیزانشان باشد.
رضایی خاطرنشان کرد: با این همه، فروش بافته ها مهمترین دغدغه بانوان بافنده و افرادی است که می خواهند به این عرصه قدم بگذارند، پس از احیا نیاز است در نمایشگاههای مختلف گردشگری تولیدات بانوان به نمایش درآید و حمایت های مسئولان و غیره هم باید بیش از پیش باشد تا با ایجاد برندینگ، راهی برای صادرات این محصول با ارزش باز شود.
وی گفت: برپایی هفتمین جشن ملی پسته فرصت غنیمتی است تا این گلیم و صنعت دستی خاص در نمایشگاهی عرضه شود، همگان با آن آشنا شوند و خرید کنند و البته تورهای گردشگری از نقاط مختلف کشور که برای بازدید از باغ های پسته می آیند با این گلیم تاس آشنا می شوند و بابی برای معرفی این اثر هم در زادگاهشان باز می شود.
فرماندار رفسنجان تصریح کرد: منطقه کشکوئیه رفسنجان خاستگاه تولید پسته از نوع و رقم اکبری است و کیفیتی که این نوع و رقم پسته احمدآقایی در جهان دارد، بی نظیر است.
وی با اشاره به کیفیت بالای پسته تولید شده در رفسنجان اظهار داشت: ارقام تجاری پسته ایران بالای ۵۰ گرم مغز دارند یعنی نسبت مغز بیشتر از پوست آن است، در حالی که میزان مغز پسته آمریکا به بالای ۴۸ گرم هم نمی رسد و میزان چربی موجود در پسته ایران موجب می شود تا با برشته کردن و بودادن این پسته طعم و کیفیت مطلوب به خود گیرد اما پسته امریکا آنقدر خشک و کم چربی است که به محض کمی حرارت سیاه و بی طعم می شود.
رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری رفسنجان هم بیان کرد: تورهای گردشگری در چند استان کشور قصد ورود به شهرستان رفسنجان دارند که در روزهای آینده به باغ های پسته می آیند لذا زیرساخت این بحث مطرح است و باید اقامتگاه های بومگردی در مناطق مختلف شهرستان توسعه یابند.
حسنی حسینی افزود: با صدور مجوزها بحث های پشتیبانی و ارایه تسهیلات هم مطرح است که با همکاری ادارات مختلف سعی داریم این گلیم ارزشمند احیا و باززنده سازی و تجاری سازی شود.
هفتمین جشن ملی پسته در چهارمین شب در کبوترخان با موضوع پسته و بستنی و پنجمین شب هم در بزرگترین خانه خشتی جهان(خانه حاج علی آقا) در قاسم آباد رفسنجان با موضوع پسته و مس برگزار می شود.
بیش از یک قرن است که پسته در شهرستان رفسنجان کاشت و برداشت میشود و این محصول سال ۱۳۹۵ در فهرست آثار ناملموس کشور ثبت شد.
وجود ۸۰ هزار باغ پسته در رفسنجان و البته وجود درخت هزار و ۵۰۰ ساله پسته و درختان چندصد ساله موجب شد ثبت ملی پسته به نام رفسنجان رقم بخورد.