گروهی از محققان دانشگاه شهید بهشتی در طرحی تحقیقاتی با بررسی تغییرات سالانه، فصلی و ماهانه دیاکسیدکربن در کشور از سال ۲۰۰۲ تا ۲۰۱۸، رابطه بین مؤلفههای پوشش اراضی و انتشار این گاز را در کشور در مقیاس ملی نمونه سازی کردند.
آقای سیدمحسن موسوی ادامه داد: بیتوجهی به ایجاد تعادلهای منطقهای در قالب برنامه آمایشی و بیتوجهی به توان زیست بوم سرزمین از سوی دیگر پیامدهای محیط زیستی متعددی را در کشور به همراه داشته است که آثار آنها را میتوان بهصورت بروز انواع آلودگیها و تخریب محیطزیست کشور مشاهده کرد.
وی اضافه کرد: هدف اساسی آمایش سرزمین توسعه مناطق و روابط متقابل درونی و برونی آنها، استفاده معقول از منابع طبیعی، ترمیم و تقویت محیطزیست و ایجاد هماهنگی در سطوح مختلف است.
مجری طرح ادامه داد: به همین دلیل، روشهای متفاوتی برای اندازهگیری گازهای گلخانهای وجود دارد که میتوان به استفاده از پایگاههای زمینی، برجهای بلند، کشتیها، هواپیماها و بالن اشاره کرد.
وی خاطر نشان کرد: اگرچه این اندازهگیریها اطلاعات زیادی در مورد توزیع مکانی و زمانی گازهای گلخانهای در اختیار ما قرار میدهند؛ اما در مجموع، اطلاعات در خصوص منبع تولید و مصرف گازهای گلخانهای به دلیل پراکندگی و کمبودن این مشاهدات محدود و حتی کم است.
این محقق تصریح کرد: علاوه بر نمونه سازی گاز دیاکسیدکربن و پیبردن به مهمترین عاملهای مؤثر بر غلظت این گاز در اتمسفر، راهکار مدیریتی برای کنترل و کاهش انتشار گازهای گلخانهای و تغییر اقلیم بر اساس تدوین سندهای ملی و منطقهای آمایش سرزمینی هم داده شد تا بتوان بهتر این موضوع را مدیریت کرد.