محققان مادهای نانو نازک اختراع کردهاند که میتواند در پانسمانهای زخم ادغام شود تا از عفونتهای باکتریایی پیشگیری کند.
اخیراً، محققان دانشگاه RMIT در استرالیا روشی جدید و بدون دارو برای جلوگیری از عفونتهای پس از عمل در افرادی که زخم پوش (ایمپلنت تیتانیوم دریافت میکنند، پیشنهاد کردهاند. اکنون، آنها با محققان دانشگاه استرالیای جنوبی همکاری کردهاند تا نوآوری دیگری را توسعه دهند که از تکههای فسفر سیاه در اندازه نانو برای مقابله با عفونت زخم ناشی از ابر میکروبها استفاده میکند. از این پوشش ضد میکروبی ابتکاری میتوان در مواد معمولی مانند پانسمان، ژل و پلاستیک استفاده کرد.
یکی از نویسندگان این مطالعه، گفت: ابر میکروبها به عنوان عوامل بیماری زا (پاتوژن)هایی که به جان دارو (آنتی بیوتیک)ها مقاوم هستند نقش مهمی در سلامتی دارند و با افزایش مقاومت دارویی، توانایی ما برای درمان این عفونتها به طور فزایندهای چالش برانگیز میشود.
فسفر سیاه اخیراً به عنوان یک عامل ضد میکروبی موثر شناخته شده است. این پایدارترین شکل فیزیکی فسفر است و از لایههای ۲ بعدی فسفر (موسوم به «فسفورن») تشکیل شده است، محققان نشان دادند که چگونه فسفر سیاه چیده شده در لایههای نازک نانو، میکروبها را با توانایی منحصر به فرد خود در تولید گونههای اکسیژن فعال میکشد.
در مطالعه حاضر، محققان ایمنی و اثربخشی استفاده از نانوورقههای فسفر سیاه (BPNFs) را بر روی باکتریهای رایج و مقاوم به دارو آزمایش کردند.
بعضی از باکتریها پس دو ساعت ۶۲ درصد از بین رفتن سلولی و پس از ۶ ساعت، ۸۰ درصد تلفات را نشان دادند و پس از ۲۴ ساعت، بیش از ۹۹ درصد از باکتریها کشته شدند. نانوورقههای فسفر سیاه (BPNFs) نه تنها باکتریها را بدون آسیب رساندن به سلولهای دیگر از بین بردند، بلکه پس از بین بردن تهدید عفونت، خود تجزیه شدند.
این نانوتکنولوژی ضد میکروبی به سرعت بیش از ۹۹ درصد از سلولهای باکتریایی را از بین برد که بسیار بیشتر از درمانهای رایج امروزی برای درمان عفونتها است.
درمان روزانه با BPNFs در طی هفت روز باعث بسته شدن ۸۰% زخم، بدون هیچ شواهدی از قرمزی یا شکستگی پوست شد.