معاون ستاد اجرایی فرمان حضرت امام گفت: اعطای تسهیلات امسال ۱۴۰۱ تا ۱۴۰۲ مبلغ ۵۰۰ میلیارد تومان بوده و برای سال ۱۴۰۲ تا ۱۴۰۳ مبلغ هزار میلیارد تومان با کارمزد چهار درصد برای خرید ادوات صرفاً در اراضی دیم در اختیار کشاورزان قرار داده میشود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، برنامه میز اقتصاد شبکه خبر با میهمانان آقای عزیز کریمی؛ مدیرکل دفتر غلات و محصولات اساسی وزارت جهاد کشاورزی، آقای محمد محمدزاده؛ مدیرکل سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی، آقای نادری؛ مدیرکل ستاد اجرایی فرمان حضرت امام کهگیلویه و بویراحمد و سیدمصطفی سیدهاشمی؛ معاون ستاد اجرایی فرمان حضرت امام به موضوع بررسی اجرای طرح جهش تولید در دیمزارها پرداخت.
مقدمه/ مجری: در میز اقتصاد راجع به جهش تولید در دیمزارها صحبت میکنیم، خبرهایی که از وزارت جهاد کشاورزی آمده میگوید چهار میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار از زمینهای کشاورزی در ۲۱ استان کشور طرح جهش تولید دیمزارها در آنها اجرا شده، جزئیات بیشتری از خدماتی که ارائه شده، تسهیلات دیگری که ارائه شده در میز اقتصاد به آن خواهیم پرداخت.
تا الان حدود ۵۰۰ میلیارد هم برای ادوات کشاورزی و بیمه کشاورزی، حدود یک میلیون و ۸۰۰ هزار هکتار هم با آنها قرارداد بسته شده در این طرحی که وزارت کشاورزی اجرا میکند برای این که امنیت غذایی بیشتری داشته باشیم و بتوانیم از دیمزارها استفاده بیشتر و بهتری ببریم آمارها نشان مي دهند بین ۸۰ بعضاً در بعضی استانها از ۲۱ استان، بعضیها تا ۱۲۰ درصد هم نسبت به برنامهای که برایشان زمان بندی شده بوده بیشتر اجرا کردند جهش تولید در دیمزارها را، در استانهای مختلف برای ادوات کشاورزی طرح جلو رفته، بخشی از قراردادها که مربوط به بیمه بوده هم اجرایی شده، برخی باقی مانده است.
عرض کردم بین ۸۰ تا ۱۰۰ درصد کار انجام شده مثلاً در استان فارس، خراسان شمالی و ایلام از ۱۰۰ درصد بیشتر کار انجام شده و درصد تحقق کشت نسبت به برنامه چیزی بیش از آن است که مسئولین وزارت جهاد کشاورزی پیش بینی میکردند، کشاورزان بیشتری به طرح پیوستند مثلاً آذربایجان شرقی ۵۰۰ هزار هکتار سطح برنامه اش بوده که از آن ۴۹۷ هزار هکتارش را آمده قرارداد کشتش را انجام داده یعنی بیشتر کار در استانی مثل آذربایجان شرقی انجام شده، اما چقدر بیمه شده؟ ۲۴۶ هزار هکتار و دو هزار کشاورز هم آمدند قرارداد بستند، یک آمار کلی هم وجود دارد از کشاوزران که تقریباً چیزی حدود ۴۰۰ هزار کشاورز با آنها طی این طرح قرارداد بسته شده در استانهای دیگر مثلاً خراسان شمالی ۶۵ هزار هکتار سطح برنامه شان بوده و ۷۲ هزار و ۹۰۰ هکتار قرارداد بستند یعنی بیش از آن چه در برنامه برایشان تکلیف شده بوده آمدند و قرارداد بستند با کشاورزان که بتوانند کشاورزان از این مزایایی که برایشان ایجاد شده مثل بهره مندی از خدمات بیمه ای، خدمات ادواتی، کودی که به آنها تعلق میگیرد، در این برنامه جداگانه و مفصل به آن خواهیم پرداخت.
تنها چیزی که کشاورزان به نظر میرسد باید بیشتر بیایند و استقبال کنند بیمهای است که در طرح جهش تولید دیمزارها از آن استفاده میشود بیمه چگونه کمک خواهد کرد؟ این که شما یک زمین دیمی دارید ممکن است طبق پیش بینیهای شما پیش نرود، بارندگی خوب نباشد و نتوانید آن چیزی که پیش بینی کردید محصول بردارید اینجا بیمه به شما کمک میکند و اگر مشکلی در کشت محصول تان داشته باشید تقریباً به ازای هر هکتار چیزی حدود یک تا دو میلیون تومان بسته به استان و سطح زیرکشت و عوامل دیگری که وجود دارد به شما خواهند پرداخت این مثالی که از عدد گفتم برای استان خراسان شمالی بود.
در این طرحی که وزارت کشاورزی جلو میبرد، ادوات هم به کشاورزها داده میشود طرح جهش تولید دیمزارها با ستاد اجرایی فرمان امام کار انجام میشود در خراسان شمالی که ۶۵ هزار هکتار سطح کشت شان بوده، سهم اولیه شان ۱۰۳ تا بوده، واریزی ۹۹ تا و درصد تحقق واریزی ۹۶ تا، یعنی آنها باید با ۱۰۳ تا قرارداد میبستند، با ۹۹ تا بستند، ۹۹ تا واریز کردند و ۹۶ تا هم تحقق پیدا کرده است. تقریباً کار در چیزی که برنامه ریزی شده بوده دارد برنامه ریزی میشود برای بقیه استانها هم همین طور است. مثلاً کردستان ۵۹۱ هزار هکتار سطح زیرکشتش بوده، سهم اولیه اش ۳۱۵ تا بوده که ۲۴۵ تا محقق شده. استان به استان فرق داردمثلاً استان فارس که مثال زدم در اسلاید اول که چیزی بیش از صددرصد را محقق کرده بود میبینید که ادوات هم از بقیه استانها بیشتر است. ۶۲۵ تا است به نسبت ادواتی که وجود دارد و سطح زیر کشتی که در استان وجود دارد ادوات به همان نسبت کمتر یا بیشتر خواهد شد.
_ طرح جهش تولید در دیم زارها، طرحی وسیع و نویدبخش
سؤال: آقای عزیز کریمی این طرح جهش تولید در دیمزارها از کی و با هدفی شروع شد و چقدر طبق برنامهای که وزارت جهاد کشاورزی داشته پیش رفته و توانسته اثرات مثبتش را ببیند؟.
عزیز کریمی؛ مدیرکل دفتر غلات و محصولات اساسی وزارت جهاد کشاورزی: در خصوص طرح جهش تولید و به عبارتی ابرطرح جهش تولید دیمزارها؛ یکی از بزرگترین و وسیعترین طرحهای وزارت جهاد کشاورزی است که جنبه فرا وزارتی دارد و مستقیماً از حمایت ستاد اجرایی فرمان حضرت امام استفاده میکند، سال ۹۹ به فرمایش حضرت آقا سال جهش تولید نام گذاری شددر نیمه دوم سال ۹۹ زمانی که هنوز دکتر مخبر تشریف داشتند در ستاد اجرایی، طرحی تهیه شد در وزارت جهاد که تحت عنوان طرح جهش تولید در دیمزارها که منجر به امضای تفاهم نامهای شد که دیگر پایان سال بود و سال اول را با ۶۷۰ هزار هکتار در شش استان شروع کردیم، نتایجی که در سال ۹۹- ۱۴۰۰ علیرغم این که خشکترین سال در ۵۰ سال گذشته بود سالی ۴۰ میلی متر میانگین بارش ما بود، اما نتایج اقدامات دانش بنیان نشان داد که میشود در همین شرایط سخت اقلیم کشور هم کاری انجام دادگزارش این خدمت حضرت آقا ارائه شود توسط ستاد اجرایی و حضرت آقا هم امر فرمودند که اقدامات این طرح نوید بخش است، ادامه دهید و لذا سال دوم با دو و ۴ دهم میلیون هکتار اجرا شد و سالی که الآن روزهای آخرش را باهم طی میکنیم؛ سال زراعی سوم است؛ به چهار و ۲ دهم میلیون هکتار این سطح ما رسید. برنامه مان هم برای سال آینده پنج و ۲ دهم میلیون هکتار است که مقدمات اولیه اش انجام شده و نتایجش و برنامه ریزیهای این طرح هم مبتنی بر نتایج تحقیقات ملی که در سنوات گذشته و حتی تحقیقات بین المللی که انجام شده بود، مجموعه اقدامات بخشی اش حمایتی و بخشی دانش بنیان است، ولی حمایت اصلی اش را ستاد اجرایی به لحاظ مالی انجام میدهد.
سؤال: برای امسال؛ این سال زراعی که در آن هستیم چقدر بود؟.
عزیز کریمی: برای این سالی که روزهای آخرش را میگذرانیم؛ چهار میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار در ۲۱ استان، ۲۲۸ شهرستان، بیش از ۱۷ هزار روستا با ۴۱۰ هزار بهره برداری که بخشی اش روی این اطلاعاتی که شما ارائه دادید در سامانهای به نام سامانه دیمزار ثبت میشود کل اطلاعات تک تک کشاورزان عزیز.
سؤال: تا الآن و قبل از این که شروع کنید طرح جهش تولید در دیمزارها را، برای دیمزارها چه اتفاقی میافتاد؟ آیا اساساً بهاین میزان تولید نمیکردند. الآن یک سر و شکلی گرفته و منظمتر تولید میکنند یا قبل از این هم همین طور بوده؟.
عزیز کریمی: یک مقدمه کوچکی بگویم کشور ما در یک منطقه خشک و نیمه خشک و در کمربند خشکی قرار گرفته. میانگین بارشهای ما یک سوم جهانی است. در جهان آمار و اطلاعات نشان میدهد که ۶۰ درصد تولیدات در شرایطی است که آبیاری صورت نمیگیرد. بعضی مناطق آنها این قدر بارندگی است که بیش بارندگی دارد. کشور ما هم تبخیرمان سه برابر جهان و هم بارندگی مان یک سوم است. سهم ما از تولید هشت درصد است یعنی هشت درصد از کل تولیدات ۱۰۰ و اندی میلیون تنی ما فقط از دیمزارها حادث میشود و لذا این طرح با توجه به محدودیت منابع آب و استفاده بهینه از آب سبز و بالا بردن آن نسبت به هشت درصد ان شاء الله به بالای ۱۶ تا ۲۰ درصد طراحی شده که بتوانیم از آب سبز استفاده بهینه کنیم و فشاری به منابع آب کشور نیاوریم.
_ برداشت بیش از پنج و نیم میلیون تن از ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار اراضی دیم
سؤال: آقای سیدهاشمی بفرمایید همکاری شما با وزارت جهاد کشاورزی به چه صورت بود و چگونه حمایت کردید از کشاورزان به طوری که تولید پایدار و مستمری داشته باشیم؟.
سیدمصطفی سید هاشمی؛ معاون ستاد اجرایی فرمان حضرت امام: از این که آقای کریمی هم دعوت شده از طرف وزارت جهاد کشاورزی بسیار خوشحالم، چون ایشان متخصص این کار و بیشتر هم مباحث اجرایی روی دوش ایشان و آقای مهندس مهاجر معاونت زراعت وزارت کشاورزی هستند. ما همچنان که آقای کریمی اشاره کردند از سال ۱۳۹۹ این طرح را آغاز کردیم و تا ۶۲۰ هزار هکتار از اراضی دیم و وقتی به صورت آزمایشی موفق از آب درآمد اجازه سال اول اجرایی را از مقام معظم رهبری گرفتیم که در دو میلیون و اندی از اراضی دیم به کار گرفته شد و سال سوم که الآن بحمدلله برداشت همه محصولات اراضی دیم به اتمام رسیده و بیش از پنج و نیم میلیون تن از چهار میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار از اراضی دیم برداشت شده و در اختیار وزارت جهاد کشاورزی یا سیلوها یا مصرف خود کشاورزان یا خریداران بخش خصوصی قرار گرفته در این مقطع، و ما بسیار خوشحالیم توانستیم ۴۰ درصد راندمان سال قبل را به دست بیاوریم.
سؤال: چه کمکها و حمایتهایی ستاد اجرایی فرمان امام داشته؟.
سیدهاشمی: تا الآن که بحمدلله بالای دو میلیون و ۳۰۰ هزار تن گندم خریدند بیش از ۳۵ درصد این گندم از اراضی کشت گندم دیم بوده و این بزرگترین افتخاری که در راستای اقتصاد مقاومتی، امنیت غذایی، جلوگیری از خروج ارز، تنوع درکشت گیاهان و وسعت اجرایی و مشارکت کشاورزان عزیزمان و برداشت بهینه به دنبال داشته است. آن چه از ستاد اجرایی حضرت امام در کنار وزارت جهاد کشاورزی قرار داشتیم؛ چند نوع همکاری بوده؛ یکی بحث بیمه محصولات کشاورزی بود. ما برای این که انگیزه ایجاد کنیم در کشاورز، یک سوم حق بیمه را ستاد اجرایی حضرت امام به عهده گرفت که برای کشت ۱۴۰۲ تا ۱۴۰۳ این مبلغ برای هر هکتار ۷۳ هزار تومان خواهد بود. خود کشاورز هم ۷۳ هزار تومان خواهد داد، وزارت جهاد هم ۷۳ هزار تومان خواهد داد و ما هم خواهیم توانست هر هکتار از اراضی را با مبلغ ۲۳۰ هزار تومان بیمه کنیم. کل مبلغی که از بابت بیمه پرداخت میشود ۱۵۰ میلیارد تومان است، اما کشاورز با یک امیدی به سطح کاشت محصولات اقدام میکند به گونهای که در همین امسال هزار میلیارد تومان خسارت پرداخت شده و این قدم بزرگ بیمه کردن محصولات برای کشاورزان یک امیدی را در انجام کارش آفریده است.
سؤال: به جز بیمه دیگر چه حمایتهایی دارید؟
سیدهاشمی: مطلب دوم؛ ما بالغ بر ۷۰ میلیارد تومان از منابع ستاد اجرایی برای آموزش و ترویج این قضیه اختصاص دادیم و کشاورزان را نسبت به تولید بهینه و تولید تنوع در محصولات و آفت زدایی، سم زدایی و بذرِ مالی که در اختیارشان میگذاریم آشنا میکند و کمک فراوانی برای کشاورز میکند.
سؤال: این امسال هم هست در سال زراعی جاری؟
سیدهاشمی: در سال زراعی هم همین کار ادامه خواهد داشت. مطلب دیگر ما قراردادی ما با مؤسسه تحقیقات دیم مراغه بستیم و ۶۰ میلیون تومان این قرارداد برای ما هزینه داشت که بذرهای مورد نیاز را با بهره وری بالاتر در اختیار کشاورزان قرار میدهیم و این یکی از آیتمهای مهم افزایش راندمان محصول است. مطلب چهارم که ستاد در این قضیه قدم برداشته؛ اعطای تسهیلات، امسال یعنی سال ۱۴۰۱ تا ۱۴۰۲؛ ۵۰۰ میلیارد تومان بوده و برای سال ۱۴۰۲ تا ۱۴۰۳؛ هزار میلیارد تومان با کارمزد چهار درصد برای خرید ادواتی که صرفاً در اراضی دیم به کار گرفته میشود به صورت تسهیلات در اختیار کشاورزان قرار داده میشود. نظارت بر اجرای این طرح هم یکی از کارهای مهمی بود که ما با عقد قرارداد با سازمان جهاد کشاورزی و نظام مهندسی دوهزار مهندس کشاورز را برای این قضیه به کار گرفتیم که بتوانند نظارت کامل را بر اجرای طرح کنند و علم و دانش روز را هم به کشاورز آموزش دهند.
_افزایش میانگین تولید در دیم زارها (زمینهای کم بازده)
سؤال: آقای محمد محمدزاده در استان شما کار به چه نحوی پیش رفت؟ چقدر از اراضی دیم را شما در این طرح جهش تولید و دیمزارها با کشاورزان قرارداد بستید؟.
محمد محمدزاده؛ مدیرکل سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی: بحث جهش تولید در دیمزارها؛ اقدام بسیار میمون، مبارک، مؤثر و اثرگذار بود که با همکاری ستاد اجرایی حضرت امام در استانها انجام شده که در تناسب استان ما هم در ابتدای سال زراعی ۴۰۱- ۴۰۲ اجرا شد. اقدامات خوبی که انجام میدهد باعث میشود که میانگین تولید در سطح دیمزارها که اصولاً زمینهای کم بازده است افزایش پیدا میکند.
سؤال: کل زمینهای دیمزار استان شما چقدر است؟.
محمدزاده: ۲۴۲ هزار هکتار؛ سطح اراضی دیم مان است. کلاً ۳۹۳ هزار هکتار ما اراضی کشاورزی داریم؛ ۱۰۹ هزار هکتار آبی است و ۴۲ هزار هکتار سطح باغات مان است و ۲۴۲ هزار هکتار هم بحث دیم مان است که از این ۲۴۲، ۱۴۰ هزار هکتار ما سطح دیم داریم و همین میزان هم تقریباً به همین میزان هم به صورت آبی اش است. ما در ابتدای سال زراعی ۵۰ هزار هکتار به ما سهمیه داده شد، اقداماتی که انجام شد و کارهایی که صورت گرفت این ۵۰ هزار هکتار را افزایش دادند به ۶۵ هزار هکتار و در نهایت آن چیزی که اقدام عملی صورت گرفت حدود ۷۲ هزار و ۹۰۰ هکتار که در گزارش ابتدایی شما هم آمده بود.
سؤال: چقدر تسهیلات و ادوات دادید؟.
محمدزاده: ما حدود ۱۱ میلیارد تومان تسهیلات را برای ادوات و تجهیزاتی که در اراضی دیم مورد استفاده قرار میگرفت با سود چهار درصد از محل بانک ملی با همکاری ستاد اجرایی فرامین امام داده شد. البته اینجا ۹۶ ماه ۱۰۳ دستگاه، ۱۰۷ دستگاه را توزیع کردیم بالاتر از صد درصد. بیشتر کارندههای مستقیم و دنبال بندها است که اینها را به کشاورزان دادیم.
سؤال: چقدرش را دادید از آن ۱۰۷ تا را؟.
محمدزاده: ۱۰۷ دستگاه کلاً دادیم. ۱۰۳ دستگاه سهمیه مان بود، ۱۰۷ دستگاه، منتهی آن میزانی که مثلاً سقف تسهیلات ممکن است یک دستگاه کمتر یا بیشتر باشد این به ۱۰۷ دستگاه افزایش پیدا کرد.
سؤال: چالشی هم داشتید در اجرای طرح؟.
محمدزاده: خیر، چالشی هم نداشتیم و خدا را شکر استقبال هم خوب صورت گرفته.
سؤال: برای سال زراعی جدید چطور، برنامه تان چیست؟.
محمدزاده: در سال زراعی کل اراضی دیم مان که کشت شود را جزو سهمیه مان آوردیم یعنی ۱۴۰ هزار هکتار.
سؤال: یعنی از ۷۰ هزار میروید برای ۱۴۰ هزار هکتار؟.
محمدزاده: بله.
سؤال: آقای نادری کل سطح زیرکشت دیم تان در استان تان چقدر است؟ چقدرش را در این طرح جهش تولید دیمزار آمدید قرارداد بستید با چند کشاورز؟.
شایان نادری؛ مدیرکل ستاد اجرایی فرمان حضرت امام کهگیلویه و بویراحمد: طرح جهش تولید در دیمزارها ما سال دومش را در استان کهگیلویه و بویر احمد تجربه میکنیم. سال اولش ما ۳۰ هزار هکتار از اراضی دیم را در استان تحت پوشش این طرح داشتیم.
سؤال: برای چه محصولاتی؟.
نادری: محصولات مختلفی بود، راهبردی از گندم، جو، دانههای روغنی، علوفه و حبوبات.
سؤال: به تفکیک میتوانید بگویید هر کدام چقدر بود؟.
نادری: در سال اول ما از ۳۰ هزار هکتاری که در استان داشتیم؛ بالای ۱۵ هزار هکتارش مربوط به گندم بود، چیزی قریب به هشت هزار هکتارش زیر کشت جو بود، مابقی هم به دانههای روغنی، حبوبات و کشت علوفه بود. سال دوم خوشبختانه سهمیه ما افزایش خیلی خوبی را داشت، ما توانستیم ۶۰ هزار هکتار از اراضی دیم استان را تحت پوشش این طرح ببریم که خوشبختانه با حمایتهای خوبی که از سوی ستاد اجرایی فرمان حضرت امام صورت گرفت ما افزایش ۱۰ هزار تایی مازاد بر سهمیه داشتیم یعنی توانستیم نزدیک به ۷۰ هزار هکتار از اراضی استان را تحت پوشش این طرح ببریم.
سؤال: برای سال زراعی جدید برنامه تان چیست؟.
نادری: سال زارعی جدید برنامه مان این است که بالای ۸۰ هزار هکتار اراضی دیم استان را تحت پوشش این طرح ببریم.
سؤال: برای امسال چقدر حمایت مالی کردید از کشاورزان؟.
نادری: مختلف بوده، حمایتهای ما در بخش ادوات، ماشین آلات کشاورزی بوده، در بحث تسهیلات قرض الحسنه که این پرداخت تسهیلات یک نقطه عطفی بوده چیزی حدود ۱۵ میلیارد تومان.
سؤال: برای چه تعداد ادوات؟.
نادری: مختلف بوده، در ۹ شهرستانی که در استان کهگیلویه و بویراحمد تحت پوشش این طرح داشتیم در هر شهرستان نیاز خاص خود را داشت و خوبی این تسهیلات این بود که قرض الحسنه بودند.
سؤال: آقای عزیزکریمی چقدر اثر داشت روی این که ما نزدیکتر شویم به خودکفایی در محصولات اساسی کشاورزی مان و برنامه جهاد کشاورزی برای سال زراعی جدید چیست؟.
عزیزکریمی: ما این حمایتی که ستاد اجرایی انجام داد فرمودید آیا در گذشته طرحی اجرایی نمیشد؟ چرا طرح اجرایی میشد، اما این حمایتها و ساختارسازی و پیگیریهایی که ما هفتگی داریم انجام میدهیم. ما همه هفته تا به الآن بیش از ۱۲۰ جلسه ستاد ملی داشتیم. همه هفته از هفت صبح تا ۱۰ صبح خود آقای دکتر سیدهاشمی، معاونین وزیر تشریف میآورند. آقای وزیر در این مدت کوتاه؛ شش جلسه ستاد ملی را آمدند، مسائل کلان را طرح و برنامه ریزی میکنند. دوشنبهها با ۲۱ استان و ۲۴ استان جدید وبیناری تک تک موارد فنی پیگیری میشود و اقداماتی که در این طرح شده من یک بار دیگر میخواهم برشمارم که بدانیم عملکرد چرا رشد کرده؟ یکی اش بحث ماشین آلات بود. ما به دنبال کشاورزی مکانیزه و دقیق هستیم. کشاورزی مکانیزه بدون ماشین آلات نمیشود. کشاورزان دیم کار ما متأسفانه محرومترین کشاورزان در دورافتادهترین مناطق کشور و به لحاظ مالی هم به دلیل این که چشم شان به بارندگی است و کشور ما هم به لحاظ بارندگی بسیار متغیر است نیاز به حمایتهای ویژه داشتند. ما از محل اعتبارات اشتغال زایی ستاد اجرایی که چهار درصد بهره دارد و هفت ساله است توانستیم تا به الآن بالای ۵۰۰ میلیارد تومان، شش هزار دستگاه ادوات ویژه دیم کاری را جذب کنیم که اینها ابزار کار ما هستند از حالا به بعد ما اثرات اینها را خواهیم دید. چه هستند؟ کارندههایی که کود و بذر را باهم و یک جا به زمین میبرند.
سؤال: چقدر اثر دارد اگر بخواهید مستقیم...؟.
عزیزکریمی: کشت مکانیزه بدون ابزار اصلاً شدنی نیست، یعنی ما ۱۵۰۰ سم پاش در منطقه بردیم، نتیجه اش را در کیفیت گندم مان دیدیم امسال به لحاظ افت مفید. یعنی علف هرز افت غیرمفید...
سؤال: یک خرده عدد و رقمی بخواهیم باهم صحبت کنیم، اثرش را ببینیم؟.
عزیزکریمی: عرض کردم. حالا روی اثرش، فقط اجازه دهید دو سه نکته دیگر بگویم. در زمینه اقدامات دانش بنیان، چهارهزار کارشناس و مدیر دارند در این طرح نظارت مستقیم میکنند به طور میانگین هر هزار هکتاری یک کارشناس بالای سرش است، کل اطلاعاتش را در این سامانه دیمزار ثبت میکند. از طرف دیگر بحث کودهای جدیدی را که ما بردیم بذرمال؛ برای اولین بار ۱۸۵ هزار تن از حضور دیمزارها بذرمال شدند، این بذرمالها قدرت مقاومت به خشکی و بیماریها را بالا میبرد. ۶۷۰ هزار هکتار کودهای اسید آمینه که هیچ وقت در دیمزارها چنین چیزی نمیرفت را بردند و، اما نتیجه...
سؤال: بیمه اش را هم میفرمایید؛ کل بیمهای که انجام شده؟.
عزیزکریمی: یک میلیون و ۸۰۰ هزار هکتار، ۴۲، ۴۳ درصد از سطح ما بیمه شده که تقریباً رشد ۱۵ درصدی دارد و این ریسک کشاورز را پایین میبرد. همین طورکه آقای دکتر فرمودند امسال ما کمتر از ۱۰۰ میلیارد هزینه کردیم بالای هزار میلیارد برگشت به کشاورزان است و، اما تولید را بگویم؛ امسال ما از محل این پنج و خردهای میلیون تن حساب کردیم نقش طرح را آمدیم جدا کردیم. یعنی آمدیم میانگین عملکرد کشاورزانی که در طرح نبودند حساب کردیم و آنهایی که در طرح بودند؛ بالای یک و نیم میلیون از تولید پنج و نیم میلیون تن ناشی از اقدامات این طرح است که این ارزش اش ۲۳ همت استارزش کل تولیدات دیم این طرح، چون غیر طرح هم داریم نزدیک به ۸۰ همت است و سود این اضافه تولید را بخواهیم حساب کنیم؛ ۶۰۰ میلیون دلار ارزش ارزی خواهد داشت برای ما.
سؤال: یعنی اگر این طرح را اجرا نمیکردیم باید همه این هزینهها را بیشتر میکردیم برای واردات یا چیزهای دیگر؟.
عزیزکریمی: دقیقاً ارزش گذاری کنیم به این ترتیب میشود و همین طورکه فرمودند نزدیک سه و نیم میلیون تن از خرید گندم ما تا به الان از محل دیمزارها تأمین شده.
سؤال: چقدر از تجربه کشورهای دیگر استفاده کردید؟ به طورکلی در سطح بین المللی چقدر دارند از این شیوههایی که به آن اشاره کردید استفاده میکنند برای این که در دیمزارها بیشتر کشت شود؟.
عزیزکریمی: ما همین الآن در کنار این طرح، یک طرح مشترک با همین نام را با سازمان خواربار و جهانی فائو داریم. تحقیقات ما با مراکز بین المللی مثل ایکاردا مستقیماً ارتباط دارد و نتایج آن تحقیقات را ما الآن آوردیم؛ تک تک این اقدامات؛ یعنی تغذیه، یعنی مبارزه با آفات، یعنی بذور اصلاح شده. ما چندین بذر علوفه، گلرنگ و گیاهان جدید را حتی نمونه از خارج وارد کردیم برای کشاورزان داریم تکثیر میکنیم.
سؤال: به تفکیک محصول هم میتوانید بگویید و این که چه کشورهایی دارند این شکلی مثل شما کار انجام میدهند الآن؟.
عزیزکریمی: شرایط کشور ما، چون منطقه خشک و نیمه خشک است بیشتر به خاورمیانه یا غرب آسیا متمرکز میشود، ولی بیشتر.
سؤال: تفکیک محصولات چطور؟.
عزیزکریمی: تفکیک محصولات عمده اش گندم و جو است که نزدیک ۷۵ درصد است، ۱۰ درصد حبوبات است. برنامه ما این است که سهم حبوبات و علوفه و گیاهان روغنی را افزایش دهیم به علاوه گیاهان دارویی هم برای اولین بار ۱۷ هزار هکتار کشت کردیم.
پایان.