با استفاده از هوشمندسازی مزارع پرورش وضعیت ماهی در قالب متغیّرهای متنوع به طور مستمر رصد شده و اطلاعات به دست آمده مورد ارزیابی قرار میگیرد.
در حال حاضر این اطلاعات عمدتاً در بازدیدهای روزانه غواصان از قفسها جمعآوری شده و بر اساس تخمین آنها به مدیر مزرعه منتقل میشود. مدیر مزرعه و دامپزشک مستقر در مزرعه نیازمند دسترسی به موقع به این اطلاعات برای اصلاح جیره غذا یا دارودهی هستند و بدون دسترسی به موقع به این اطلاعات امکان واکنش به موقع و کمینه کردن آسیب ناشی از شرائط پیشآمده در مزرعه را ندارند.
در راستای کاهش ریسکهای مذکور استفاده از ابزارهای مبتنی بر هوش مصنوعی راهحلی مطلوب است. بهرهگیری از این فناوری هم در حیطه جمعآوری اطلاعات و هم در حیطه تحلیل و جمعبندی اطلاعات میتواند مفید واقع شود. با نصب ادواتی مانند دوربینهای حرارتی و الگوریتمهای پردازش تصویر به کمک هوش مصنوعی میتوان بر رفتار ماهی در قفس نظارت کرد و وضعیت ماهی در قفس را به شکلی برخط در اختیار مدیر مزرعه قرار داد. با توسعه مدل نرمافزاری مزرعه پرورش ماهی میتوان به ابزاری دست یافت که به عنوان یک دستیار کشت عمل کند و به طور پیوسته علاوه بر اطلاع از وضعیت مزرعه، با استفاده از الگوریتمهای هوش مصنوعی، پیشنهادهایی برای سوق مزرعه به وضع مطلوب و بهینهسازی فرایند تولید (مانند پیشنهاد تغییر برنامه غذایی و یا ترکیب جیره، مصرف داروها و مکملها) ارائه کند.
با توجه به اهمیت موضوع هوشمندسازی مزارع پرورش ماهی در قفس و تاثیرات مثبت آن بر ارتقاء عملکرد مزارع، کاهش خطر تولیدکنندگان، افزایش فروش و توسعه بازار محصولات آبزی، اخیرا فراخوانی با همین عنوان به منظور شناسایی و بهرهمندی از توان و تخصص شرکتها و مجموعههای فناور و دانش بنیان توسط دفتر برنامه ملی توسعه شهرکهای گلخانهای و شیلاتی معاونت علمی منتشر شده که در آن ضمن اشاره به محورها و موضوعات مهم از مجموعههای توانمند در این حوزه دعوت شده تا طرحها و پیشنهادهای خود را به منظور اجرای پروژه هوشمندسازی با هدف تکمیل و توسعه زنجیره ارزش پرورش ماهی در قفس ارائه کنند.
علاقهمندان برای کسب اطلاعات بیشتر و ثبتنام در این فراخوان به لینک Isti.ir/ZLTw مراجعه کنند.