حضور اولین هیئت اسرائیلی در نشست ریاض و توافق بر سر ایجاد کریدور جدید از هند تا اروپا در نشست گروه ۲۰ در دهلی نو از وجود ارتباط میان این دو حکایت دارد.
فرصت طلبی رژیم صهیونیستی از نشست یونسکو در ریاض
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ عربستان از روز یکشنبه ۱۰ سپتامبر برابر با ۱۹ شهریور برای نخستینبار میزبان نشست کمیته میراث جهانی یونسکواست که به مدت دو هفته تا ۲۵ سپتامبر برابر با سوم مهرماه ادامه خواهد داشت.
پس از آن که نشست کمیته میراث جهانی وابسته به سازمان یونسکو در ژوئن ۲۰۲۲ به دلیل جنگ اوکراین درشهر کازان روسیه لغو شد عربستان ریاست کمیته را در ژانویه سال جاری میلادی برعهده گرفت تا از این طریق بتواند به بخش گردشگری ابرپروژه نئوم رونق دهد.
نئوم مساحتی در حدود ۲۶هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع در شمال غربی عربستان سعودی را در بر میگیرد که تقریباً به اندازه کشور آلبانی است. این منطقه از جنوب به دریای سرخ و از غرب به خلیج عقبه محدود میشود.
پروژه نئوم یک پروژه بزرگ و مهم در عربستان سعودی است که در حال حاضر در دست اجرا قرار دارد. این پروژه با هدف تحول عربستان به یک اقتصاد دانشبنیان و زیرساختهای پایدار در طولانی مدت، به عنوان یک شهر هوشمند و کربن صفر پیشرفته در حوزههای فناوری، صنعت، انرژی و گردشگری شناخته شده است.
در این میان با وجود اینکه رژیم صهیونیستی در دوره ترامپ به همراه امریکا از سازمان یونسکو خارج شد و از آن زمان برخلاف دولت بایدن به این سازمان بازنگشته است، اما از زمانی که عربستان میزبانی نشست کمیته میراث جهانی این سازمان را برعهده گرفت نهایت تلاش خود را بکارگرفت تا در این نشست حضور یابد.
امتناع و تعلل عربستان در دادن ویزا به وزرای امورخارجه و آموزش و پرورش کابینه افراطی نتانیاهو در نهایت باعث لغو سفر آنها به ریاض شد، اما به گفته شبکه کان کابینه نتانیاهو در نهایت به اعزام یک هیئت در سطح پایین بسنده کرده است.
هدف کابینه نتانیاهو ازحضور در نشست کمیته میراث جهانی یونسکوبه هیچ وجه کمک به اهداف این نشست نبوده و نیست بلکه میخواسته از آن هم در راستای شکست انزوای منطقهای و بین المللی خود استفاده کند که بعد از تشکیل افراطی و راستگرا تشدید شده است و حتی با متحدان غربی خود و در راس آن امریکا مشکل و چالش پیدا کرده است و هم اینکه از آن به عنوان فرصتی در راستای برقراری روابط با عربستان استفاده کند وتوافقنامههای موسوم به ابراهیمی را از کما خارج و زنده نگه دارد.
کریدور ریلی و دریایی جدید بنام امریکا و اروپا و به کام اسرائیل
هجدهمین اجلاس رهبران گروه ۲۰ روزهای شنبه و یکشنبه در شهر دهلینو با شعار «یک زمین، یک خانواده، یک آینده» برگزارشد.
شاید بتوان گفت یکی از تازگیهای این نشست اعلام رسمی ایجاد کریدور جدید ازهند تا اروپا است.
کریدور پیشنهادی از هند تا امارات امتداد مییابد و سپس از عربستان، اردن و اراضی اشغالی عبور و سپس به اروپا متصل میشود.
طرفین توافق کردند که طی ۶۰ روز آینده یک برنامه اقدام درباره این طرح ارائه کنند.
به نوشته فایننشال تایمز گفتگوها درباره چنین پروژهای که شامل زیرساختهای کابلی زیردریایی و حملونقل انرژی نیز میشود، ماههاست که در پشت صحنه بین کشورهای ذینفع در جریان است، اما اکنون به صورت رسمیتر ادامه خواهد یافت.
امریکا و اروپا با این ادعا که توسعه یک کریدور جدید که هند را به خاورمیانه و مدیترانه متصل میکند، باعث افزایش سرعت صادرات میشود سعی در پیشبرد اهداف منطقهای و تقابل با رقبای خود دارند.
جوبایدن در این مراسم اعلام کرد که این پیمان «فرصتهای بیپایان» را برای استفاده از انرژی پاک، برق پاک و ... و در راستای اتصال جوامع فراهم میکند.
واشنگتن معتقد است که گذر کریدور برنامهریزی شده از اردن و اراضی اشغالی همچنین میتواند بهعنوان عاملی موثر در تلاشهای دولت بایدن برای عادیسازی روابط کشورهای منطقه با رژیم صهیونیستی ایفای نقش کند.
برهمین اساس بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی که با کاهش محبوبیت ۷۵ درصدی در داخل و انزوای بین المللی مواجه است با ذوق زدگی در شبکه اجتماعی X گفت: خوشحالم به شهروندان اسرائیلی این مژده را بدهم که اسرائیل نقطه اتصال مهمی در این کریدور اقتصادی خواهد بود. راه آهن و بنادر اسرائیل دریچه جدیدی را از هند به اروپا از طریق خاورمیانه و از اروپا به هند در جهت مخالف باز خواهد کرد. این پروژه "بزرگترین همکاری در تاریخ اسرائیل" است که شامل احداث راه آهن، کانالهای فیبر نوری و خطوط برق و سایر کارهای زیرساختی خواهد بود. "
با توجه به این شاخصهای میتوان از حضور اولین هیئت اسرائیلی در نشست کمیته میراث فرهنگی یونسکو در ریاض علیرغم خروج این رژیم از یونسکو در سال ۲۰۱۷ و همچنین ازطرح ایجاد کریدور جدید ریلی و کشتیرانی از هند تا اروپا با محوریت مثلث عربستان، امارات و رژیم صهیونیستی به عنوان اضلاح طرح موسوم به "معامله بزرگ" دولت بایدن نام برد که یاداور "معامله قرن" دولت دونالد ترامپ است. احمد کاظم زاده