پس از خروج انگلستان یا بریتانیا از اتحادیه اروپا، موسوم به برگزیت (Brexit)، دولت این کشور بالاخره توانست بریتانیا را وارد برنامه علمی این اتحادیه با عنوان هورایزن سازد.
به نقل از رسانههای انگلیس، یکی از برنامههای علمی اتحادیه اروپا، برنامهای است که با بودجهای معادل ۸۵ میلیارد پوند، اجرا میشود.
ریشی سوناک (Rishi Sunak)، نخست وزیر انگلیس با تایید این موضوع گفت از امروز پنج شنبه، پژوهشگران این کشور بار دیگر میتوانند از کمکهای مالی اتحادیه اروپا بهرهمند شوند.
به نوشته گاردین، در پی توافق تلفنی میان نخست وزیر بریتانیا و رئیس کمیسیون اروپایی در چهارشنبه شب، بریتانیاییها دوباره از مزایای برنامه "هورایزن" بهره مند میشوند.
دو سال و نیم بود که به علت اختلافات بر سر قرارداد بازرگانی در منطقه ایرلند شمالی، بریتانیا و اتحادیه اروپا نمیتوانستند درباره همکاریهای علمی در این طرح گسترده به نتیجه برسند.
به نوشته گاردین، اتحادیه اروپا مانع همکاری پژوهشگران بریتانیایی درهورایزن بزرگترین طرح پژوهشی در جهان شده بود و در نتیجه، بریتانیا نمیتوانست از خروج دانشمندانش که میخواستند در این طرح پژوهشی فعالیت کنند، ممانعت کند و همچنین از جذب دانشمندان عضو اتحادیه ارویا نیز ناتوان شده بود.
مردم بریتانیا (شامل انگلیس، اسکاتلند، ولز و ایرلند شمالی) در روز سوم تیر ماه ۱۳۹۵ در یک همه پرسی درباره ادامه عضویت این کشور در اتحادیه اروپا شرکت کردند که در آن ۱۷.۴ میلیون نفر (۵۱.۹ درصد رأیدهندگان) به خروج و ۱۶.۱ میلیون نفر (۴۸.۱ درصد) به ماندن در ان رأی دادند. بریتانیا پس از توافق با اتحادیه اروپا، در ساعت ۲۳ روز پنج شنبه ۱۱ دی ماه ۱۳۹۹ خورشیدی، با جدایی از اتحادیه اروپا، از بازار مشترک و نیز گمرک مشترک اتحادیه اروپا خارج شد و به عضویت ۴۷ ساله اش در اتحادیه اروپا پایان داد.
گزارشهای منتشر شده در انگلیس از فرار مغزها از بریتانیا حکایت دارد و به پژوهشگران جوان رشته سرطان رسیده است. براساس نتایج نظرسنجی موسسه پژوهش سرطان در بریتانیا (Cancer Research UK) از ۸۴ متخصص سرطان در این کشور، سه چهارم از آنان میگویند مایلند با طرح هورایزن اتحادیه اروپا، همکاری کنند در حالی که فقط ۱۱ درصد میگویند بریتانیا باید به تنهایی در این باره، در طرحی با نام پایونیر (Pioneer) پژوهش کند.
خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا موجب شده است دانشمندان از آمدن به بریتانیا خودداری کنند و ۷۶ درصد از پاسخگویان در نظرسنجی موسسه پژوهش سرطان در بریتانیا گفته اند استخدام متخصصان در این کشور دشوار شده است. در این نظرسنجی فقط ۱۶ درصد از پاسخگویان گفته اند برگزیت، در عملکرد آن ها، از جمله استخدام نیروی انسانی، مشکلی پدید نیاورده است.
به نوشته گاردین، پیش از جدا شدن بریتانیا از اتحادیه اروپا، این کشور از بودجه طرح هورایزن در اتحادیه اروپا بهره مند میشد، زیرا در فاصله سالهای ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۳ میلادی حدود ۴.۳ میلیارد پوند به بودجه پژوهش در این اتحادیه کمک کرد، اما ۷ میلیارد پوند بابت بودجه تحقیقاتی از اتحادیه اروپا دریافت کرد. بدین ترتیب سالانه بیش از ۳۰۰ میلیون پوند بودجه کمک پژوهشی از اتحادیه اروپا گرفت. این روزنامه نوشت با خروج از اتحادیه اروپا، این بودجههای پژوهشی هم قطع شد. کمیسیون اروپایی اعلام کرد در سال ۲۰۱۹، پژوهشگران بریتانیایی ۹۵۹.۳ میلیون یورو (۸۲۸.۸ میلیون پوند) برای حدود هزار و پانصد طرح پژوهشی خود از اتحادیه گرفتند که این میزان در سال جاری میلادی تاکنون، فقط ۲۲.۱۸ میلیون یورو (۱۹ میلیون پوند)، برای ۱۹۲ طرح بوده است.