با وجود نیازهای گسترده مردم یمن، برنامه جهانی غذا تحت فشارهای امریکا کمکهای انسانی خود را به مردم یمن در مناطق تحت حاکمیت صنعا کاهش داده است.
کاهش کمکها در اوج نیازمندی مردم یمن
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ مسئولان دولت نجات ملی یمن در صنعا از درخواست برنامه جهانی غذا وابسته به سازمان ملل برای موافقت با کاهش کمکهای انسانی به مردم نیازمند این کشور خبر داده و در عین حال ضمن مخالفت خود را با آن اعلام کرده اند.
شورای عالی مدیریت و هماهنگی مسایل انسانی و همکاریهای بینالمللی در بیانیهای درباره نتایج فاجعهبار تداوم کاهش کمکهای بشردوستانه بر زندگی میلیونها جنگزده و تشدید بدترین بحران انسانی جهان هشدار داده که از ۹ سال قبل در یمن ایجاد شده است.
این شورا تاکید کرد: وخامت شرایط انسانی در یمن تنها نتیجه اقدام عامدانه برخی کشورهای متخاصم است که از مساله انسانی به عنوان اهرم فشاری برای تسلیم کردن مردم یمن استفاده میکنند و به این ترتیب بدترین بحران انسانی جهان را رقم زدهاند چراکه این بحران هر روز به شکل خطرناکی گستردهتر میشود.
۱۸ اوت برنامه جهانی غذا از نیاز شدید خود به ۱.۰۵ میلیارد دلار برای حمایت مالی از عملیات انسانی خود در یمن طی شش ماه آتی خبر داد. این نهاد بین المللی اعلام کرد که تنها ۲۸ درصد این مبلغ تأمین شده است و در صورت کاهش کمکهایش از اواخر سپتامبر بیش از چهار میلیون یمنی با مشکل مواجه خواهند شد.
بر اساس اعلام نهادهای بین المللی از جمله سازمان یونیسف (صندوق کودکان ملل متحد)، اوضاع فاجعه آمیز کودکان یمنی نیازمند افزایش تلاشها برای ارائه کمکهای اضطراری برای مقابله با این بحران و نجات جان میلیونها کودک است.
نهادهای بین المللی اعلام کردهاند که ۱۱ میلیون کودک یمنی نیازمند حمایت و کمک فوری هستند و بیش از ۲ میلیون از این تعداد، از سوء تغذیه شدید رنج میبرند.
مشکلات و رنجهای کودکان یمنی، بخشی از رنجهای همه اقشار جمعیت این کشور را به نمایش میگذارد که به خاطر جنگ و شرایط دشوار چند سال گذشته ایجاد شده، ولی کودکان بیشترین قربانیان این وضعیت وخیم به شمار میروند که در این چند سال با مرگ، گرسنگی، آوارگی و بیماری دست و پنجه نرم کرده اند.
معلولیتهای جسمی، روحی و مشکلات بهداشتی و بیماریهای ناشی از کمبود غذا یا تغذیه غیر سالم، نبود سیستم درمانی، آب سالم و اوضاع بد اقتصادی از مشکلاتی است که دامنگیر همه اقشار ملت یمن و بویژه کودکان شده است.
گزارشهای بین المللی همچنین از نیاز حدود ۲۲ میلیون شهروند یمنی به کمکهای انسانی فوری خبر میدهد و بحران کنونی یمن را بزرگترین بحران کنونی جهان به شمار میآورد.
برنامه جهانی غذا پیشتر اعلام کرده بود که بیش از ۱۷ میلیون نفر از نبود امنیت غذایی در یمن رنج میبرند و ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار کودک در این کشور و یک میلیون زن به دلیل سو تغذیه نیاز به کمک دارند.
سازمان ملل در ماه اوت ۹۵ درصد از کمکهای مخصوص به پاکسازی آثار برجای مانده از جنگ علیه یمن را متوقف کرد که همین مسأله باعث توقف پاکسازی مناطق مین گذاری شده در این کشور شد.
کاهش کمکها حاصل مشکل بودجه یا اهرم فشارسیاسی؟
حتی اگر این فرض پذیرفته شود که علت کاهش کمکهای انسانی تامنی نشدن منابع مالی برنامه غذایی سازمان ملل بوده است باز این استفاده از آن به عنوان اهرم سیاسی وفشار را نفی نمیکند، زیرا در صورت وجود اراده سیاسی تامین این منابع چندان برای کشورهای ثروتمندی همچون عربستان و امارات سخت نبوده است.
بر این اساس به نظر میرسد کاهش کمکهای انسانی گامی در مسیر اعمال فشارهای اقتصادی بر دولت نجات ملی جهت پذیرش درخواستهایی است که از آن میشود و مقاومت در قبال این خواستهها باعث شده است که علیرغم گشایش سیاسی درروابط عربستان و ایران در روند مذاکرات مربوط به پایان جنگ یمن پیشرفتی صورت نگیرد.
این موضوع موجب شده است که دوباره توجه عربستان از صنعا به عدن متمرکز شود که نماد آن را میتوان در اولین سفر دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس به عدن مشاهده کرد.
جاسم محمد البدیوی دبیر شورای همکاری خلیج فارس، پنجشنبه برای اولین بار از زمان آغاز جنگ یمن، یعنی پس از هشت سال راهی یمن شد و مورد استقبال شورای ریاستی قرار گرفت.
شورای ریاستی یمن به ریاست «رشاد العلیمی»، تشکیلات وابسته به ریاض محسوب میشود که در هفتم آوریل ۲۰۲۲ (۱۸ فروردین ۱۴۰۱) در رویدادی کودتاگونه جای دولت منصور هادی را گرفت.
این سفر در حالی صورت گرفت که عربستان در حال اجرای طرحی موسوم به «توانمند سازی استانهای یمن» است که خود با پرسشهایی همراه است.
گفته میشود عربستان با حمایت از طرح موسوم به «توانمند سازی استانهای یمن» قصد دارد تا تعاملات اقتصادی خود را با استانهایی که تحت کنترل انصارالله نیستند، تقویت نماید.
این طرح که با عنوان قدرت گستردهتر برای مقامات محلی در آستانة اجراییشدن قرار دارد محدودیتهای موجود در مناطق مختلف را نیز بررسی کرده است؛ بر اساس این طرح زمانی که در رابطه با درآمدسازی از منابع محلی سخن گفته میشود تنها منابع فسیلی مدنظر نیست؛ بلکه استانهای ساحلی بهوسیله ماهیگیری و برخی استانها از طریق کشاورزی قادر به ایجاد اشتغال و کسب درآمد خواهند بود.
اصول نخستین این طرح که ناظر بر تأمین مالی اولیه، همکاری نهادهای دولتی و نیز ترغیب بخش خصوصی برای همکاری با مقامات محلی است، پس از به اجرا در سه استان در صورت موفقیتآمیز بودن در همه استانهای یمن اجرایی خواهد شد و به بیان ارائهکنندگان این طرح در نهایت یمن نیز مانند آمریکا بهصورت ایالتی اداره خواهد شد.
این طرح یاداور طرحی است که پیش از اغاز جنگ یمن مطرح شد و مقاومت و مخالفت انقلابیون با آن زمینه را برای تجاوز نظامی ائتلاف عربستان فراهم کرد.
از دیگر سو طی هفتهها و ماههای اخیر و بخصوص بعد از آشتی ایران و عربستان نقش امریکا در جنگ یمن از حاشیه به متن آمده و طی هفتههای اخیر دولت نجات ملی یمن به رهبری انصار الله بارها به تحرکات نظامی امریکا در سواحل و همچنین در داخل این کشورهشدار داده اند.
از این دید کاهش کمکهای برنامه غذایی سازمان ملل به مردم یمن در مناطق تحت حاکمیت صنعا میتواند به عنوان اهرم فشاری از سوی امریکا علیه دولت نجات ملی یمن باشد. احمد کاظم زاده