موضوع ممنوعیت پوشش اسلامی در مدارس فرانسه و تشدید قوانین آن از سوی الیزه با واکنشهایی همراه شده است.
گزارش «زوددویچه سایتونگ»، حاکیست آتال در اظهاراتی ادعایی، میگوید: «وقتی وارد کلاس درس میشوید، نباید بلافاصله متوجه شوید دانشآموزان دارای چه مذهبی هستند.»
در یک دولت لائیسیسم باید وضعیت بدینگونه باشد، همانطور که در قانون سال ۲۰۰۴ فرانسه آمده که انواع نمادهای مذهبی در مدارس ممنوع است.
نظرات در مورد اینکه آیا عبا حتی در دسته بندی قانون سال ۲۰۰۴ قرار میگیرد یا خیر، متفاوت است.
عبا عمدتا در عربستان سعودی و کشورهای حوزه خلیج فارس پوشیده شده و اخیرا در کشورهای مغرب عربی نیز محبوبیت فزایندهای پیدا کرده است.
بدین ترتیب به فرانسه جایی که بسیاری از اهالی شمال آفریقا و فرانسویهای آفریقای شمالی تبار زندگی میکنند، راه یافت، اما محبوبیت عبا را فقط میتوان تخمین زد.
تا به حال، دولت فرانسه تصمیمگیری در مورد عبا را به مدیران مدارس واگذار کرده بود.
در سال تحصیلی گذشته، این وزارتخانه ۴۷۱۰ گزارش از سراسر فرانسه دریافت کرد که بخش قابل توجهی از آنها مربوط به پوشیدن عبا بود.
در سال گذشته میلادی در مجموع ۲۱۶۷ مورد ادعایی مبنی بر نقض قانون سال ۲۰۰۴ گزارش شده است.
جناح راست سیاسی در فرانسه، امانوئل ماکرون و دولتش را متهم کرد که بسیار ملایم و سست پیش رفته، و به اندازه کافی برای دفاع از آنچه دولت سکولار در برابر نفوذ اسلام گرایان خواند، تلاش نکردهاند.
اکنون مکرون و اطرافیانش در تلاش هستند تا اقدامات و گفتمان را سختگیرانهتر کنند.
مکرون آموزش را اولویت اصلی اعلام کرد، زیرا افراد در مدارس باصطلاح ارزشهای جمهوری را میآموزند.
رئیس جمهور فرانسه خواستار این شده که آموزش متفاوت باشد، برای مثال: تاریخ به طور خطیتر تدریس شود؛ دانشآموزان مشکلدار از ۲۰ اوت از تعطیلات مدارس برگردند تا آمادهتر شوند و به طور کلی، تعطیلات تابستانی بیش از حد طولانی است.
تنها سوال این است که آیا ممنوعیت ملی عبا میتواند نتیجه معکوس داشته باشد یا خیر.
کاترین ناو-بکتی، دبیر کل اتحادیه کارکنان مدارس فرانسه، میگوید: «به خاطر حدود ۱۰۰ مدرسه در کشور که تحت تاثیر قرار داشتند، یک دستورالعمل ملی صادر شده و اکنون امکان دارد اعتراضات گستردهای در مقابل مدارس برگزار شود و حتی تعداد بیشتری از زنان عبا بپوشند.»